Motosport

Dakar 2018: Vidi li se kraj dominacije KTM-a?

213112 toby.price Redbull KTM Rally 2018 5049

KTM ima odličan motocikl, vrhunsku tvorničku momčad, kao i brze privatnike. Ali i žestoku konkurenciju.

Ako se ovako nastavi, još malo pa se ni najstariji među nama neće moći sjetiti kada to KTM posljednji put NIJE pobijedio na reliju Dakar. Istina, jedno vrijeme nisu imali pravu konkurenciju, ali sad ih već nekoliko godina oštro napada Honda, povremeno i Yamaha, a KTM svejedno kreće po svoju već 17. uzastopnu pobjedu.

Jedan od razloga njihove nepobjedivosti leži i u tome što ne spavaju na lovorikama. Tako su za 2018. pripremili novi rally motocikl, čiji dorađeni agregat i elektronika omogućuju preciznije doziranja gasa, jednako kao što bi novi okvir i stražnja vilica trebali omogućiti preciznije upravljanje. Osim toga, nove oplate i spremnici goriva čini motocikl užim, što olakšava upravljanje.

Vozačka postava je nepromijenjena i uključuje dva posljednja pobjednika, no je li to svejedno najslabija točka KTM-a? Naime, Australac Toby Price možda jest slavio prije dvije godine, ali je na prošlom reliju Dakar teško ozlijedio nogu, od čega se oporavljao cijelu godinu i teško je procijeniti u kakvom je stanju. Isto tako, prošlogodišnji pobjednik Britanac Sam Sunderland je zadovoljan i svojom formom i novim motociklom, no dosad je nerijetko bio prebrz za svoje dobro tako da još uvijek nije uspio doći do cilja dvaput zaredom. Zapravo, prošle godine je prvi put uopće završio ovaj reli.

Tu je i austrijska nada Matthias Walkner, koji sad već ima dosta iskustva i povremeno je vrlo brz, no još uvijek nas nije uspio uvjeriti kako ima baš sve ono što je potrebno da bi pobijedilo nakon dva tjedna borbe. Tu je i četverostruki enduro prvak Antoine Meo, no čini se da Francuz, koji je propustio prošle izdanje nakon operacije, nema prevelike ambicije i da ni sam nije siguran u kakvoj je formi.

Za drugu tvorničku momčad vozi dama Laia Sanz, kao i novajlija Luciano Benavides, a KTM se uvijek može pouzdati i u vrlo brze privatnike. Među njima se posebno ističu Španjolac Farres Guell, koji je na prošlom reliju bio treći, te Slovak Stefan Svitko, koji je godinu prije toga završio kao drugi.

Četrdeseto izdanje Dakar Rallyja kreće 6. siječnja iz Lime, glavnog grada Perua, a nakon penjanja preko Bolivije i spuštanja u Argentinu završit će 20. siječnja u Cordobi. Dodatne fotografije KTM-ovih vozača (i vozačice) pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp