Putopisi

Putopisi

 

Turska, objavljeno 2005. g. u br. 64 Moto Pulsa

064PU_Turska

 

 


96 godina zrelosti i 6200 km puta na Pegasu

Kada smo prošle godine obznanili svojim klincima,starcima i prijateljima da obnavljamo motorističke dane iz mladosti putovanjem na Olimpijadu, reakcije su bile vrlo različite. Klinci su to nazvali krizom srednjih godina, prijatelji su nam s podsmjehom dijelili savjete za stare artrozne kosti, nažuljanu prostatu i bolne mišiće, starci su nudili svoj auto, jer naš nema klimu (smatrajući to jedinim suvislim razlogom za putovanje motorom), ali nitko osim nas i naše djece nije baš previše vjerovao u realizaciju tog putovanja,. No, mi smo u dva tjedna obišli Bugarsku,Grčku, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, vratili se kući sretni i zadovoljni i dokazali sebi i drugima da se s ukupno tada 94 godine i dvostruko toliko kilograma može motorom putovati svijetom.

Pročitaj više...

 

 

 

Turska i Cipar, objavljeno 2008. g. u br. 85 Moto Pulsa

085PU_Turska_Cipar

 

 


Neopisiva ljepota putovanja

Prije dvije godine posjetili smo Tursku avionom i oduševila nas je. Znali smo da ćemo se vratiti i to motorom! A i Cipar se nekako našao u blizini i lagano smo počeli planirati turu. Zbog nekih nezgoda prijatelj Tomek odustaje, a mi odgađamo put za dva tjedna i konačno krećemo 14. srpnja. Pravo vrijeme za iskusiti paklene vrućine.

Pročitaj više...

 

 

 

Španjolska, objavljeno 2008. g. u br. 86 Moto Pulsa

086PU_Spanjolska

 

 


Planet Španjolska

Tamo negdje na zapadu Europe smjestila se zemlja koja je u prošlosti stvarala kulturu i oblikovala Svijet. S njenih obala otplovili su veliki pomorci, a otplovila je i religija. Na njenim pustim ravnicama i kamenoj goleti rođeni su velikani - slikari, pjesnici, kraljevi i vitezovi. U njenim kanjonima i šumama nastala je jedinstvena književnost i glazba, a njeni gradovi i sela oduvijek su plijenili putnike.

Pročitaj više...

 

 

 

Škotska, objavljeno 2005. g. u br. 62 Moto Pulsa

062PU_Skotska

 

 


Hrabro srce - prvi put!

Odmah na početku ove priče želim pozdraviti Barbaru i Gordana kojisu u 19. broju opisali što su doživjeli 1998. godine na svojemputovanju u Škotsku s Hondom CBR 1100 XX. I ja ću vam pisati oŠkotskoj, a igrom slučaja isto tako vozim XX-a. Vjerojatno se sadaneki čitatelji pitaju zašto opet netko piše o Škotskoj. Zato, ljudi moji,što se u toj zemlji stvarno može puno toga vidjeti!

Pročitaj više...

 

 

 

Skandinavija, objavljeno 2009. g. u br. 95 Moto Pulsa

095PU_Skandinavija

 

 


Dva pedlja od Zagreba

Odluka o putovanju te godine donijeta je odavno, zapravo smo se sve dogovorili već na putovanju prethodne godine. Prva ideja je bila Gdansk u Poljskoj, na obali Baltičkog mora. I tako sjedimo Bojan i ja za jednim malim atlasom kod mene doma i gledamo gdje je taj Gdansk. Zapravo je jako blizu, niti dva pedlja od Zagreba, bar se tako nama činilo. I onda je počelo. “A gle, kada smo već tam', zakaj ne bi otišli do Estonije?“ Bio bi to novi pothvat za nas i moglo bi biti super. “Pa da, a gle ovo, pa Helsinki ti je odmah tam' prek' puta Tallina... kad smo već tamo, zakaj ne bi otišli do Helsinkija, da možemo reći da smo bili tamo. Ej, a znaš kaj, pa kad smo već tam' u Helsinkiju, pa ne bumo se valjda vraćali istim putem natrag, to fakat ne bi imalo smisla...“ I tako je pala odluka.

Pročitaj više...

 

 

 

Sirija, objavljeno 2009. g. u br. 96 Moto Pulsa

096PU_SirijaOd Siska do Wadi Ruma

Nakon godine planiranja ovog puta, ali i mnogih problema koji su iskrsnuli netom prije, nemamo osjećaj da napokon zaista krećemo prema pustinji, Petri i ostalim čudesima Bliskog Istoka. Sve se toga jutra činilo nekako nestvarno, ali sve je bilo tu, stvari spremljene, novci na sigurnom, a motor u novom izdanju, u iščekivanju svog prvog dužeg puta.

Pročitaj više...Sicilia & Tunisia Tour 2006., objavljeno 2007. g. u br. 75 Moto Pulsa

075PU_Sicilia-Tunisia

 

 


Kolijevkom mafije do pustinjskih oaza

Planiranje ovog puta počelo je godinu dana ranije u Rumunjskoj. Sjedili smo Božo, Damir i ja na terasi podno Transilvanijskih Alpa kod mog prijatelja Borisa, motorista u duši. Boris nas je tada dobro ugostio, a između ostalog i počastio pušenjem nargile, vodene lule koju je dobio od prijatelja iz Turske. Poželio sam imati takav suvenir u riznici stvari koje skupljam vozeći i putujući svijetom. Dogovor je brzo pao - idemo po nargile. Nismo, doduše, još znali kamo točno idemo, ali jedno je bilo jasno - idemo prema istoku.

Pročitaj više...

 

 

 

fbmp ytmp imp