Motosport

Dakar 2018: Yamaha bi mogla učiniti čudo

4WQI3QY7XUGDWQ4XHV6G

S dorađenim rally motociklom i dva izuzetno perspektivna vozača, Yamaha bi mogla ugodno iznenaditi.

Nema sumnje da Yamaha još uvijek nije toliko predano uključena u Rally Dakar kao što je slučaj s KTM-om ili Hondom, ali čini se da i njihove ambicije ponovo rastu. Uostalom, imaju dvojicu mladih i talentiranih vozača koji su se već pokazali doista brzima, a tu je i fino dorađen WR 450F Rally, tako da ima treba još samo malo sportske sreće da dođu do podija. A pobjeda? To bi već bilo i nemalo sportsko čudo, ali Van Beveren ili De Soutrait imaju i takvih potencijala, posebno ako glavni favoriti na svom putu od Perua do Argentine ne budu imuni na peh.

U svakom slučaju, Adrian Van Beveren samouvjereno tvrdi da ima sve što je potrebno za pobjedu. Prije godinu dana Francuz je odlično vozio u završnici relija, i da pritom nije zaradio minutu kazne lako je moguće da bi završio na trećoj stepenici pobjedničkog postolja. Ovako je bio kratak za 48 sekundi, dok mu je pobjeda pobjegla za nešto više od pola sata. I njegov zemljak Xavier de Soultrait je na prošlom reliju Dakar bio brz, a iako tom prilikom nije uspio završiti reli, tvrdi da se sada osjeća spremnijim nego ikada u svojoj karijeri.

Argentinac Franco Caimi je prinova u momčadi i za početak bio zadovoljan da se bori za plasman negdje među prvom petoricom, što je već samo po sebi dosta ambiciozno. Australac Rodney Faggotter nije samo brz vozač nego i sposoban mehaničar tako da će njegov primarni zadatak biti pomaganje timskim kolegama u nevolji, a tek ako ne bude imao previše te vrste posla planira se probiti među prvu desetoricu. Konačno, tu je i iskusni Alessandro Boturri, zvijer od čovjeka, koji će ove godine braniti boje momčadi Yamaha Italia.

Kao što je to i običaj, novi WR 450F Rally je samo evolucija prošlogodišnjeg natjecateljskog stroja, pri čemu je, navodno, poboljšana okretnost, ali i povećana maksimalna brzina, koja je sada negdje oko 180 km/h. Inače, Yamahe je čak objavila i dosta detaljne podatke za novi motocikl, koje treba uzeti i sa zrnom soli, ali ipak daju neku generalnu sliku.

Dakle, motocikl je baziran na serijskom WR-u 450F, ali ima dorađen aluminijski okvir, promijenjenu geometriju prednjeg kraja kao i 2 cm dužu stražnju vilicu. Na ime toga je osovinski razmak produžen sa 1.465 na stabilnijih 1.485 mm, dok hod natjecateljskog Kayaba ovjesa iznosi 310 mm sprijeda i 318 mm straga. Kočnice potpisuje Brembo, Metzeler Karoo Extreme gume su dimenzija 90/90-21 i 140/90-18, dok je pogonski agregat opremljen elementima iz Yamahina natjecateljskog GYTR asortimana, ali i posebno razvijanim mapama ubrizgavanja goriva, kao i Akrapovič ispuhom od titana. Sa sjedalom postavljenim na visokih 975 mm treba upravljati motociklom koji, navodno, teži 162 kg, u što je uključeno i 33 litara goriva i 1,2 litre ulja.

Četrdeseto izdanje Dakar Rallyja kreće 6. siječnja iz Lime, glavnog grada Perua, a nakon penjanja preko Bolivije i spuštanja u Argentinu završit će 20. siječnja u Cordobi.

03CHZWHCL3E7FYDYDLFL

fbmp ytmp imp