Motosport

MotoGP: Momčad Aspar mijenja ime u Angel Nieto

Aspar mijenja ime u Nieto

Kako to što je momčad Aspar preimenovana u čast Angela Nieta može imati veze s Rossijem?

Jorge Martinez Aspar je i sam legenda. Uostalom, osvojio je 3 naslova svjetskog prvaka u klasi 80, a onda i još jedan u klasi 125, a kao vođa momčadi Aspar i pregršt titula u slabijim klasama. No, Jorge Martinez Aspar je bio i veliki prijatelj ove godine nesretno preminulog Angela Nieta, koji je u slabijim klasama osvojio 13 naslova. Odnosno, 12 +1 naslov kako je to deklarirao sam Nieto.

O njihovom prijateljstvu možda najbolje svjedoči to što su za momčad Aspar svojevremeno vozili Angelovi sinovi Gelete i Pablo, kao i nećak Fonsi, koji je ujedno bio najuspješniji među njima i 2002. godine došao do titule viceprvaka u klasi 250.

Dakle, iako je potez bio sasvim neočekivan, ima neke logike da se ime momčadi Aspar mijenja u Angel Nieto Team. Međutim, nije jasno da li će to vrijediti samo za 2018. ili i nakon toga. Štoviše, moglo bi se postaviti pitanje da li je ovo odavanje počasti prijatelju možda ujedno i početak izlazne strategije Jorge Martineza. Utoliko više što je vođom cijelog preimenovanog projekta imenovan Gelete Nieto, najstariji Angelov sin.

Općenito vrijedi da je tim Aspar, nakon momčadi Avintia, nekako najteže spajao kraj s krajem u MotoGP kategoriji. Iz klase Moto2 su se već povukli, dok su u klasi Moto3 posljednjih godina bili svojevrsna tvornička momčad Mahindre, no sad se i tu moraju sami snaći nakon što se indijski proizvođač sa završetkom protekle sezone sasvim povukao iz prvenstva.

Bilo kako bilo, promjena imena se ne bi trebala odraziti na vozačku postavu. Tako će u klasi MotoGP za Angel Nieto Team voziti Bautista i Abraham na Ducati motociklima, a u Moto3 klasi Aspar i Migno na KTM mašineriji. Inače, Migno je dobio taj angažman kao rezultat suradnje dosadašnje momčadi Aspar s Rossijevom momčadi Sky Racing Team VR46 koju vodi Pablo Nieto, drugi sin Angela Nieta.

Povežite sve to s time da se sve glasnije šuška kako će Rossi uskoro imati i svoju MotoGP momčad, do koje može doći samo ako preuzme neku od postojećih MotoGP timova, i evo vam zanimljive špekulacije. Dakle, hoće li dojučerašnji Team Aspar, današnji Angel Nieto Team, već sutra biti Team VR46? Možda, ali sigurno ne s Ducati motociklima.

Aspar nieto

fbmp ytmp imp