Motosport

Dakar 2018: Može li Honda konačno do pobjede?

meht dak18 benavides 14659 mch

Već godinama su jako blizu, no nikako da prekinu dominaciju KTM-a. Zašto bi sada bilo drugačije?

Kad su se prije dosta godina vratili na Dakar Rally, u Hondi ne samo da su računali kako će dosad već i pobijediti, nego da će to učiniti i više puta. No, u proteklih 5 nastupa uvijek se nešto ispriječilo na putu. A to nešto nisu bili samo prvotimci KTM-a, nego i osjetljivost filigranskog CRF-a 450 Rally, pogreške vozač ili jednostavno loša sreća. Uglavnom, nema sumnje da baš Honda predstavlja najozbiljniju prijetnju KTM-u, ali je isto tako činjenica da u protekla dva nastupa nisu imali vozača čak ni na podiju.

Prošle godine su pobjedu držali u jednoj ruci s Barredom koji je preuzeo vodstvo nakon 4. etape. No, preko noći je svim vozačima tvorničke momčadi Honde udijeljena kazna od sat vremena zbog toga jer su nakon završetka brzinskog ispita točili gorivo na krivoj benzinskoj pumpi. Uslijedila je dosta žestoka razmjena „komplimenata“ s obje strane, pri čemu je Honda tvrdila da organizatori pomažu KTM-u, dok su iz samog vrha KTM-a frcale optužbe kako Honda vara gdje stigne.

Bilo kako bilo, vozači Honde taj sat vremena zaostatka nisu stigli nadoknaditi, dijelom i zato jer je dobar dio etapa poslije toga bio skraćen ili otkazan. Barreda je redovito bio najbrži na preostalim brzincima, no na kraju je ipak imao 43 minute zaostatka i završio kao peti.

Zašto bi onda ove godine trebalo biti drugačije? Kao prvo, Honda je bogatija za jedno iskustvo i sigurno će sad paziti i na najmanju sitnicum puhat će i na hladno. Kao drugo, motocikl se prošle godine konačno pokazao otpornim na sve nedaće, a kao treće, u momčad se vraća perspektivni Argentinac Kevin Benavides koji se prošle godine ozlijedio i nije nastupio na reliju.

Svejedno, prvo ime ostaje Španjolac Joan Barreda, koji već godinama slovi za vjerojatno najbržeg vozača u ovoj grani motosporta. Osim toga, tu je iskusni i uvijek brzi Portugalac Paulo Goncalves, koji je već pokazao da ima sve što treba za pobjedu. Iz drugog plana vreba i Amerikanac Ricky Brabec koji je prošle godine odnio i prvu etapnu pobjedu, a tu je i Michael Metge, koji će i ove godine vjerojatno biti brza podrška ostalim vozačima Honde. Francuz će im pomagati kod eventualnih povrataka i po potrebi donirati dijelove svog motocikla, ali i pobijediti na kakvoj etapi ako mu se ukaže prilika.

Dakle, momčad Honda ima sve što treba, nedostaje im još samo sportske sreće, a lako je moguće da će tako biti i ove godine. Uostalom, prvi peh su već imali kad im je, navodno, ukraden jedan natjecateljski CRF450 Rally prilikom ukrcavanja na brod koji iz francuske luke Le Havre preko Panamskog kanala prevozi mašineriju za Peru.

Inače, 40. izdanje Dakar Rallyja kreće 6. siječnja iz Lime, glavnog grada Perua, a nakon penjanja preko Bolivije završit će 20. siječnja u argentinskom gradu Cordoba.

meht17 dak18 lehavre 6112 ps

fbmp ytmp imp