Motosport

MotoGP: Dovizioso ponovo na vrhu

AD 1061 R12 Dovizioso 2017

Osim po lijepom vremenu, ovogodišnje okupljanje u Silverstoneu će se pamtiti i po tri utrke pune preokreta.

Sama završnica MotoGP utrke u Silverstoneu nije bila onako dramatična kao u Austriji, ali je ipak donijela preokret, baš kao što je to bio slučaj u Moto2 klasi, dok je Moto3 utrka bila još za koju potenciju neizvjesna nego inače. Bezbrojne neravnine su otežale pripremu motocikala za ionako tehničku zahtjevnu stazu, no čini se da je lijepo i toplo vrijeme pozitivno utjecalo na raspoloženje dobro prodrmanih vozača.

U raspletu MotoGP utrke su ponovo važnu ulogu u raspletu imale Michelinove gume i taktika s tim u vezi, a čini se da je u svemu tome Rossi nekako najmanje kalkulirao. On je odlično krenuo i skoro cijelu utrku proveo u vodstvo, ali je pritom i najviše trošio gume bez da je i u jednom trenutku uspio pobjeći protivnicima. Zato su ga u samoj završnici prestigli Dovizioso, za kojeg više nije nikakvo iznenađenje da je uspio sačuvati gume, i Vinales, kojem je to također uspjelo bez obzira na to što se jedini od viđenijih vozača odlučio na taj rizik da uzme najmekšu umjesto najtvrđe smjese stražnje gume.

Štoviše, Vinales je u zadnjem krugu bio brži čak i od Dovizosa, no nije uspio uhvatiti pravu priliku za napad i tako je na kraju prošao ciljem sa samo 114 tisućinki sekundi zaostatka za vozačem Ducatija. Doviziosu je to bila druga pobjeda za redom i čak četvrta u sedam posljednjih utrka, što je doista nevjerojatan niz za nekoga kome je prije toga trebalo punih 7 godina da poveže dvije pobjede.

Rossi je svoju 300. utrku u kraljevskoj klasi na kraju završio kao treći sa samo ¾ sekunde zaostatka za pobjednikom i sekundom prednosti u odnosu na Crutchlowa, koji je bio najbolje plasirani vozač Honde. Marqueza je po prvi put otkad je ušao u kraljevsku klasu izdao pogonski agregat, pri čemu je u ogromnom oblaku dima nestalo i njegovo vodstvo u ukupnom poretku, kojeg je ponovo preuzeo Dovizioso. No, Marquez kasni samo 9 bodova, Vinalesu pozicija na vrhu bježi za 14 bodova, a u igri je i dalje Rossi sa 26 bodova zaostatka za vozačem Ducatija.

Drugi vozač Ducatija, Jorge Lorenzo, je dosad skupio upola manje bodova od timskog kolege, ali je u Silverstoneu kasnio relativno malenih 3,5 sekundi, što je njegov ove sezone najmanji zaostatak za pobjednikom. To mu je u ovako neizvjesnoj utrci bilo dovoljno samo za 5. mjesto kojeg je do posljednja dva kruga morao grčevito braniti pred Zarcoom. Boreći se s neravninama, Pedrosa je bio spor cijeli vikend, ali je u samoj utrci ipak dovoljno ubrzao da osvoji 7. mjesto, pa tako, kao i dosad, imamo petoricu vozača u 35 bodova.

U Moto2 klasi se u početku činilo kao da ćemo gledati dvoboj za pobjedu unutar Marc VDS momčadi, no Alex Marquez i Franco Morbidelli su previše potrošili gume te su ih lagano počeli sustizati Nakagami i Pasini. Marquez se pod pritiskom slomio i pao, dok je Morbidelli upao i u dodatne probleme sa spojkom tako da se na kraju nije mogao obraniti. Ipak, utrku je završio kao treći, zadovoljan time što je bio za jedno mjesto bolji od Lüthija i tako svoju prednost na vrhu poretka povećao za još tri boda. U konačnom obračunu dvojice Moto2 veterana, Nakagami se pokazao mrvicu bržim od Pasinija, te je tako svojom tek drugom pobjedom u karijeri japanski vozač na najbolji način proslavio potpisivanje MotoGP ugovora za iduću sezonu.

O tome koliko je Moto3 utrka bila neizvjesna najbolje govori podatak da se do samo kraja više od 20 vozača držalo u vodećoj skupini i unutar 4,5 sekunde. Sve je bilo spremno za eksplozivan završetak, a onda su se u pretposljednjem krugu zapleli Bendsneyder i Guevara, pri čemu su se oba vozača izvukla bez ozljeda, no Guevari je ipak pružena liječnička pomoć, zbog čega je utrka prekinuta na ulasku u zadnji krug. Kao konačni rezultati su uzeti oni iz kruga ranije, kada je prvi ciljem prošao Canet, 6 stotinki sekunde prije timskog kolega Bastianinija, dok je treći Martin kasnio jedva desetinku. Zapravo su čak osmorica vozača bili unutar samo desetinki sekunde, a među njima je u tom trenutku 5. mjesto držao Mir i tako na vrhu poretka još malo odmaknuo Fenatiju, koji je najviše vremena od svih vozača proveo u vodstvu, ali je u kritičnom trenutku na kraju 16. kruga bio 7.

Nakon jednog slobodnog vikenda slijedi okupljanje u Misanu gdje će vozači u sve tri klase ući u zadnju trećinu sezone. Rezultate svih utrka u Silverstoneu pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK (nakon 12 od 18 utrka)

MotoGP
1. A. Dovizioso – Ducati– 183 boda
2. M. Marquez – Honda – 174
3. M. Vinales – Yamaha - 170
4. V. Rossi – Yamaha – 157
5. D. Pedrosa – Honda - 148

Moto2
1. F. Morbidelli – Kalex – 223 boda
2. T. Luthi – Kalex – 194
3. A. Marquez – Kalex - 155
4. M. Oliviera – KTM – 141
5. F. Bagnaia – Kalex –111

Moto3
1. J. Mir – Honda – 226 bodova
2. A. Canet – Honda - 162
3. R. Fenati – Honda – 160
4. J. Martin – Honda – 121
5. F. DiGiannantonio – Honda - 101

fbmp ytmp imp