Motosport

Nakagami dolazi u MotoGP, Abraham ostaje

NakagamiAssen17

LCR Honda iduće godine ima i drugog vozača, pa će na MotoGP rešetki biti zauzeta sva 24 mjesta.

Konačno je riješen i taj misterij! Takaaki Nakagami iduće godine prelazi u MotoGP kategoriju kroz dugo iščekivani transfer u momčad LCR Honda, koja će tako, kraj dosad usamljenog Crutchlowa, dobiti i drugog vozača. Time će ujedno biti ispunjena i maksimalno dozvoljena kvota od 24 vozača na MotoGP startnoj rešetki, s time da bi se od utrke do utrke taj broj mogao i povećati na ime (uglavnom testnih) vozača koji će povremeno nastupiti s pozivnicom.

Iako se činilo da se Lucio Cecchinello, vlasnik momčadi LCR, odupire angažmanu Nakagamija, za njega je to u stvari idealan posao. Naime, Nakagami ima ugovor izravno s HRC-om, što znači da ga plaća Honda, a sa sobom bi u miraz iz Moto2 kategorije trebao dovesti i naftne dolare japanskog sponzora Idemitsu. Osim toga, Cecchinelo angažiranjem drugog vozača dobiva od Dorne dodatnih 2,2 milijuna eura, kako bi za Nakagamija nabavio dva motocikla od Honde. Pribrojite tome da od iduće godine ne mora plaćati ni usluge Crutchlowa, kojeg će po novom također financirati Honda, i dolazite do zaključka da je ove godine u kući Cecchinelovih Božić poprilično uranio.

U pozadini svega toga je vjekovječna želja Honde da u MotoGP prvenstvu uvijek bude barem jedan japanski vozač. A otkad je Hiroshi Aoyama 2014. vozio Aspar Hondu to nije bio slučaj. Imajući to u vidu, Nakagami je već odavno trebao doći u MotoGP, ali mu stagnacija u Moto2 karijeri nije pomogla u tome. U očekivanju da bi ovo mogla biti njegova godina, Honda mu je postavila uvjet da će priječi u MotoGP klasu ako sezonu završi među prva tri u Moto2 kategoriji, no kad su vidjeli da od toga neće biti ništa (Nakagami je trenutno sedmi) odlučili su olabaviti kriterije. Tako će Takaaki Nagakami napredovati u MotoGP bez obzira na to što je u dosadašnjih skoro šest Moto2 sezona pobijedio samo jednom.

Uostalom, samo jednu Moto2 pobjedu ima i češki vozač Karel Abraham, pa je i on već godinama u MotoGP-u. Istina, prošle sezone je malo zalutao u Superbike, ali ove godine se vratio, a sada i potpisao novi ugovor za još jednu sezonu s momčadi Aspar Ducati. Javna je tajna da Abraham plaća svoje mjesto u momčadi, ali moguće da su mu za iduću godinu smanjili tarifu s obzirom da je ostvario bolje rezultate od očekivanja. Trenutno 17. mjesto u ukupnom poretku na prvu ne djeluje nešto impresivno, ali nije ni loše kad uzmemo u obzir da je Abraham tek „treći vlasnik“ Desmosedicija iz 2015. godine. Osim toga, u dosad skupljenih 25 bodova je uključeno vrlo dobro 7. mjesto iz Assena i 10. mjesto iz Argentine, gdje je bio i drugi najbrži na kvalifikacijama.

Kad smo već kod jednokratnih Moto2 pobjednika, spomenimo da bi u MotoGP elitu mogao uskočiti i belgijski vozač Xavier Simeon, na ime toga što su njegovi sponzori za to zadovoljstvo, navodno, spremni isplatiti milijun eura za mjesto u momčadi Avintia Ducati. A timski kolega bi mu mogao postati i bivši Moto2 prvak Tito Rabat, s kojim u paketu također dolazi i sponzorski novac.

Uz ta dva još nepotvrđena mjesta za momčad Avintia, neupražnjena je ostala još samo stolica u momčadi Marc VDS Honda. Prosaca tu ne nedostaje, a među njima su Sam Lowes, koji je dobio otkaz u Apriliji, te Stefan Bradl, koji bi se želio vratiti iz Superbikea. Osim toga, spominje se i Luthi, ali i Kallio, koji bi s druge strane mogao ostati u KTM-u, samo zamijeniti uloge sa Smithom. Naime, nakon što je s pozivnicom nastupio u Austriji i osvojio 10. mjesto, s dosad najmanjim zaostatkom jednog vozača KTM-a za pobjednikom, počelo se raspravljati o tome kako bi Kallio mogao postao drugo ime momčadi, dok bi Smith bio degradiran na status test vozača. No sve to je još u sferi teorije.

fbmp ytmp imp