Motosport

MotoGP: Lorenzo se pobjedom oprostio od Yamahe

BL2YYV2I44IFNVVWS170

Marquez ga je sustizao u završnici, no Lorenzo je zadnju utrku s Yamahom odradio u svom stilu.

Nakon što čak 11 uzastopnih utrka nije bio čak ni blizu pobjede, Lorenzo je posljednju utrku sezone, i posljednju za upravljačem Yamahe, odradio baš u svom robotiziranom stilu. U Valenciji je bio najbrži na kvalifikacija, glatko poveo u utrci i, ne pogriješivši putanju za centimetar, u svakom od prvih 20 krugova povećavao svoju prednost za barem koju desetinku.

Ipak, u svemu tome je imao i malo sreće. Naime, Marquez je zbog tehničkih problema na startu prvi krug završio na petom mjestu. Nakon toga je, na zavojitoj stazi koja ne pruža previše prilika za pretjecanje, neuobičajeno dugo čekao rasplet dvoboja Rossija i Iannonea ispred njega. Kada se 10 krugova prije kraja Marquez konačno probio na drugu poziciju, Lorenzo je već imao velikih 5,4 sekundi prednosti.

No, Lorenzo je dotad već poprilično potrošio stražnju gumu, dok se Marquez, s potrošenih 2/3 goriva, riješio balansa koji ga je dotad sprječavao da vozi na maksimumu. Uslijedila je potjera u kojoj se Marquez u prosjeku za pola sekunde po krugu približavao Lorenzu. Na kraju mu je ipak ponestalo krugova, i Lorenzo je mogao slavljem završiti karijeru na Yamahi i započeti avanturu s Ducatijem.

Dodatni razlog za zadovoljstvo Lorenzo je vjerojatno našao u tome što je Iannone, u svojoj posljednjoj utrci s Ducatijem, pobijedio Rossija u borbi za treće mjesto. Peti je ciljem prošao Suzuki u rukama Vinalesa, koji će iduće godine zamijeniti Lorenza u Yamahi, dok se Pol Espargaro, 6. mjestom oprostio od Tech 3 Yamahe. On će iduće godine voziti za KTM, koji je u Valenciji imao svoju natjecateljsku karijeru. Mika Kallio se solidno držao na početku utrke, njegov najbrži krug je bio 2 sekunde sporiji od onog Lorenza, no KTM je vrlo brzo upao u tehničke probleme. Navodno je bio problem sa senzorom (uvijek je tako) i na kraju je sve završilo odustajanjem.

U Moto2 konkurenciji je novi, stari prvak Zarco pobjedom raskrstio s tom klasom. U prvom dijelu utrke se borio s Luthijem, Rinsom i Morbidellijem, a onda suvereno otišao naprijed. Luthi je na kraju bio bolji od Morbidellija te prošao ciljem drugi, potvrdivši time i utješnu titulu viceprvaka, dok je Lowes pobijedio Rinsa u dvoboju za četvrto mjesto. Potonja će dvojica, baš kao i prvak Zarco te Folger, iduće godine preseliti u MotoGP, dok Luthi i Morbidelli ostaju u Moto2 klasi kao glavni favoriti za osvajanje naslova.

Način na koji je Južnoafrikanac Brad Binder došao do pobjede u Valenciji ne ostavlja mjesta ni trunčici sumnje da je sasvim zasluženo Moto3 prvak. Nakon što je ranije ove sezone u Jerezu startao sa zadnje pozicije i svejedno pobijedio, ovaj put je u ranoj fazi utrke potonuo s 22. mjesto, pa se probio do druge pozicije, pa pogriješio, pa se s 4. pozicije sjurio naprijed i pobijedio Mira za samo 56 stotinki sekunde, dok je Migno bio dodatne 25 stotinke sporiji. Iduće sezone Binder prelazi u klasu Moto2 gdje će voziti novi KTM-ov motocikl.

Rezultate svih utrka možete pogledati u donjoj galeriji.

KONAČNI POREDAK

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 298
2. V. Rossi – Yamaha – 249
3. J. Lorenzo – Yamaha – 233
4. M. Vinales – Suzuki – 202
5. A. Dovizioso – Ducati - 171
6. D. Pedrosa – Honda – 155
7. C. Crutchlow – Honda – 141
8. P. Espargaro – Yamaha – 134
9. A. Iannone – Ducati – 112
10. H. Barbera – Ducati – 102

MotoGP konstruktori
1. Honda – 369
2. Yamaha – 353
3. Ducati – 261
4. Suzuki – 208
5. Aprilia - 101

Moto2
1. J. Zarco – Kalex – 276
2. T. Luthi – Kalex – 234
3. A. Rins – Kalex – 214
4. F. Morbidelli – Kalex- 213
5. S. Lowes – Kalex – 175

Moto3
1. B. Binder – KTM – 319
2. E. Bastianini – Honda – 177
3. J. Navarro – Honda – 150
4. F. Bagnaia – Mahindra – 145
5. J. Mir – KTM – 144

Moto3 konstruktori

1. KTM - 382
2. Honda – 350
3. Mahindra – 211
4. Peugeot - 55

fbmp ytmp imp