Motosport

MotoGP: Dovizioso pobijedio Rossija u Maleziji

OK TIN5831

Nakon što je projurio kraj Rossija, Dovizioso je u Sepangu postao 9. različiti pobjednik ove sezone. Bio je to sjajan vikend za Ducati jer je Davies odnio i dvostruku pobjedu u Superbike prvenstvu.

Još otkad je u Misanu oboren rekord s 8 različitih pobjednika u isto toliko uzastopnih MotoGP utrka, Andrea Dovizioso je bio pod pritiskom da postane i pobjednik broj devet. A taj se nametnuti imperativ dodatno pojačao kada je bio najbrži u kišnim kvalifikacijama na obnovljenoj stazi Sepang u Maleziji.

Nakon što je start utrke bio odgođen za 15 minuta zbog jake kiše, Dovizioso je krenuo dosta dobro držeći 3. mjesto prvih 11 krugova, iza Iannonea i Rossija, a ispred Crutchlowa, Marqueza i Lorenza. Do prijelomnice je došlo sredinom utrke, kada je kiša posustala, a Rossi lagano ubrzao tempo. Nakon nekoliko međusobnih pretjecanja, Rossi se probija ispred Iannonea, a isto ubrzo čini i Dovizioso.

U pokušaju da prati taj otprilike sekundu brži ritam padaju Crtutchlow i Marquez, a onda i Iannone, kojem je to bila povratnička utrka nakon što je još u Misanu ozlijedio vratnu kralježnicu. To znači da se Lorenzo odjednom našao na trećem mjestu, no do tog trenutka je zaostao već skoro 10 sekundi tako da je bilo jasno kako će pitanje pobjednika rješavati Rossi i Dovizioso.

Mogao je to biti napeti dvoboj za pobjedu, no kako se staza lagano sušila tako je Rossi ušao u probleme s pregrijavanjem prednje gume. Pet krugova prije kraja je otišao preduboko na kočenju u prvi zavoj, omogućivši tako Doviziosu da se glatko probije naprijed i do kraja istog kruga ostvari prednost od 2 sekunde. Do kraja idućeg kruga vozač Ducatija je tu prednost udvostručio, nakon čega je mirno došao do svoje tek druge MotoGP pobjede u karijeri, s time da je i prvi put slavio po kiši. Bilo je to tamo još 2009. godine u Doningtonu s tvorničkom Hondom.

Rossi je osvajanjem drugog mjesta bio djelomično zadovoljan budući je time osigurao utješnu titulu viceprvaka, odnosno ostvario to sitno, a bitno zadovoljstvo da na kraju sezone bude bolji od uskoro bivšeg timskog „kolege“ Lorenza. Ovaj je s druge strane bio zadovoljan što je konačno i po kiši došao do podija, iako je i sam priznao da je to isključivo rezultat toga što su Iannone, Crtuchlow i Marquez popadali ispred njega. Inače, Marquez se uspio vratiti na stazu i završiti kao 11., pri čemu je kuriozitet da je na kišnoj utrci umjesto s čeličnim ipak nastupio s karbonskim diskovima. Za isto riskantno rješenje se odlučio Smith, koji je zbog krivog odabira guma prošao ciljem kao 14.

Zanimljivo je i da je, baš kao i u kišnom Brnu, 4. i 5. mjesto pripalo vozačima momčadi Avintia, koji nastupaju na dvije godine starim Ducati motociklima. Ovaj put je samo poredak bio drugačiji, odnosno Barbera je završio ispred Baza, a odmah poslije njih ciljem je prošao Vinales na Suzukiju. Bautista je ponovo bio vrlo dobar i s Aprilijom završio na 7. mjestu, a svi ostali, predvođeni Millerom, su zaostali više od pola minute za pobjednikom.

U Moto2 klasi je Johann Zarco sjajnom pobjedom obranio naslov, dok je u Moto3 utrci, jedinoj koja se vozila na pretežito suhoj stazi, do svoje druge pobjedu u dominantnom stilu došao Bagnaia s Mahindrom. Iza njegovih leđa se odvijao pravi kaos u kojem je padove ubilježila polovica vozača, dok je u borbi za drugo mjesto češki vozač Kornfeil s Hondom bio bolji od nizozemskog novajlije Bendsneydera na KTM-u.
Nakon napornog niza od tri utrke u isto toliko tjedana, slijedi jedan vikend odmora prije posljednje utrke sezone u Valenciji. Rezultate utrka u Maleziji pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:
(jedna utrka prije kraja)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 278 bodova
2. V. Rossi – Yamaha – 236
3. J. Lorenzo – Yamaha – 208
4. M. Vinales – Suzuki – 191
5. D. Pedrosa – Honda – 162

Moto2
1. J. Zarco – Kalex – 251 bod
2. T. Luthi – Kalex – 214
3. A. Rins – Kalex – 203
4. F. Morbidelli – Kalex- 197
5. S. Lowes – Kalex – 162

Moto3
1. B. Binder – KTM – 294 boda
2. E. Bastianini – Honda – 164
3. F. Bagnaia – Mahinda - 145
4. J. Navarro – Honda – 143
5. N. Bulega – KTM – 129

fbmp ytmp imp