Motosport

SBK: Rea (p)ostao svjetski Superbike prvak

hi R13 Losail WorldSBK 2016 Race 1 Rea GB41069

Iako je Davies s Ducatijem pobijedio na posljednjih 6 utrka, naslov je obranio Rea s Kawasakijem.

Bila je to stvar formalnosti. Da bi postao prvi Superbike vozač koji je obranio naslov još od Fogartyja i 1999. godine, Rea je praktično trebao samo završiti subotnju utrku u Kataru. Ali on je učinio više od toga. Prošao je ciljem drugi i tako riješio sve dileme. Ostalo mu je još samo da kao novi / stari prvak idućeg dana pomogne timskom kolegi Sykesu da postane viceprvak.

Naime, u subotnjoj utrci je slavio Davies s Ducatijem i tako se približio na samo 7 bodova Sykesu koji je završio 4. I u nedjelju je Davies je krenuo odlučno, a planove mu nije pokvario ni plamteći Kawasaki domaćeg vozača Al Sulaiti, koji je prekinuo utrku. Nakon čišćenja staze se vozio sprint od samo 10 krugova u kojem je Davies ponovo bio najbolji.

Bila je to njegova 6. pobjeda za redom, ujedno i 7. pobjeda u posljednjih 8 utrka, no ni to mu nije bilo dovoljno da ponovo postane barem viceprvak. Naime, Rea je prvo pobijedio Sykesa u izravnom dvoboju, pa sustigao Daviesa i ostavio Sykesa 4 sekunde iza sebe, da bi u zadnjem krugu usporio i propustio svog timskog kolegu naprijed. Tako je Kawasaki uz prvaka dobio i viceprvaka pri čemu je Sykes završio sa samo 2 boda prednosti u odnosu na Daviesa.

Od ostalih stvari vrijedi spomenuti da je pretprošlogodišnji prvak Guintoli u subotnjoj utrci završio kao treći i tako donio prvi podij Yamahi otkad se taj proizvođač vratio u prvenstvo. U nedjelju je završio kao 4. i tako vrlo dobro zaokružio svoj možda posljednji vikend u tom prvenstvu budući je trenutno relativno izgledno da bi mogao završiti u britanskom Superbike prvenstvu. Tamo je već ove godine završio Haslam, koji je u Kataru nastupio s pozivnicom i nakon 11. mjesta u subotu završio kao 5. u nedjelju.

Sofuoglu je u Supersport utrku ušao kao novi prvak, ali to ne znači da mu je ponestalo motiva. Nakon što je malo zapeo u grupi, vozač Kawasakija je u posljednjih nekoliko krugova sustigao Smitha na Hondi i započeo uzbudljivi dvoboj. Smith je na kraju ipak uspio pobijediti sa samo 6 tisućinki sekunde prednosti, dok je dvije sekunde kasnije kao treći ciljem prošao Cluzel na MV Agusti i tako u posljednji tren oteo utješnu titulu viceprvaka Krummenacheru, koji je utrku završio kao 5., iza Jacobsena. Ipak, bila je to dobra prva sezona za Krummenachera, koji iduće godine seli u Superbike.

Rezultate posljednjih Superbike utrka ove sezone pogledajte u donjoj galeriji.

KONAČNI POREDAK:

SUPERBIKE
1. J. Rea – Kawasaki – 498 bodova
2. T. Sykes – Kawasaki – 447
3. C. Davies – Ducati – 445
4. M. VD Mark - Honda – 267
5. N. Hayden – Honda - 248

SUPERSPORT
1. K. Sofuoglu – Kawasaki – 216
2. J. Cluzel – MV Agusta – 142
3. R. Krummenacher – Kawasaki – 140
4. P. Jacobsen – Honda – 135
5. K. Smith – Honda - 125

fbmp ytmp imp