Novosti

Novitet: Električni KTM Freeride E-XC za 2018.

KTM FREERIDE E XC MY2018 Studio

Novi električni Freeride je još ozbiljniji off-road stroj koji se može registrirati kao 125-ica i svakodnevno koristiti na cesti.

KTM ne odustaje od razvoja električnih vozila off-road orijentacije. Štoviše, do 2025. godine im je u planu razviti cijeli spektar električnih vozila od bicikala snage 250 W do motocikala snage 11 kW, koji se mogu registrirati kao 125-ice.

Prvi korak u tom smjeru predstavlja nova generacija električnog Freeride modela u E-XC izdanju, što će reći u hard-enduro varijanti. Najvažniju novost u odnosu na dosadašnji model predstavlja skok kapaciteta baterije s 2,6 na 3,9 kW, što je porast od 50%, a uz to je sad u igri i regenerativno kočenje. Svejedno, još uvijek ćete se moći igrati samo sat i pol vremena u blatu prije nego se isprazni baterija.

Za dorađeni tekućinom hlađeni agregat se deklarira 9 kW (12 KS), no vršna snaga iznosi 18 kW (24,5 KS) sve to popraćeno s konkretnih 42 Nm. Težina je neznatno porasla na 111 kg, sjedalo je ostalo na 910 mm, no zato Freeride E-XC ima i nove plastične oplate, kao i novi WP ovjes te drugačije instrumente.

U KTM-u tvrde da je za tih 1,5 sati vožnje trošak punjenja baterije otprilike 4 do 5 puta manji od troška benzina za Freeride 250. Osim toga, čini se da se razmišlja o mogućnosti da se baterija ne kupuje nego samo iznajmljuje od KTM-a za mjesečnu tarifu koja bi otprilike pokrivala troškove goriva. U tom slučaju bi sam motocikl bio bitno jeftiniji, a vlasnik ne bi imao ni troškove eventualne zamjene baterije. Inače, baterija bi nakon 700 punjenja još uvijek trebala imati 70% svog kapaciteta.

Dodatne fotografije, uključujući i one akcijske, potražite u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp