Motosport

Kako je Marquez smjestio Martinu? I Bastianiniju

DucatiMarc Hor UC646654 High 

Marquez je potpisao za tvorničku momčad Ducatija, i to nakon što im je dodatno otežao komplikaciju koju je sam stvorio.

Nismo sigurni, ali mislimo da su u onih par dana između utrka u Barceloni i Mugellu skovali ovaj plan; Jorge Martin ide 2025. u tvorničku momčad Ducatija, uz Bagnaiu, a Marc Marquez prelazi iz Gresini Ducatija u Pramac Ducati, na tvornički motocikl. Uostalom, Martin već možda i godinu dana trubi da će otići kod konkurencije ako ne dobije mjesto u tvorničkoj momčadi Ducatija, a Marquez je baš nedavno izjavio da mu je svejedno koje je boje momčad, bitno da za 2025. dobije najnoviji motocikl i tvorničku podršku. Dakle, vuk sit, a sve ovce na broju. Osim, dakako, Bastianinija kojeg su ionako odlučili pustiti na susjedne zelene pašnjake.

jerez24

U skladu s tim planom, u četvrtak, uoči vikenda u Mugellu, Jorge Martin je zadovoljno cvrkutao da su pregovori s Ducatijem konačno započeli. A onda je Marquez okrenuo ploču i izjavio da ga momčad Pramac ne zanima. U Ducatiju nisu skrivali zatečenost. Jer tvornički motocikl može dobiti samo u Pramacu, dok će Gresini momčad, za koju Marquez sad vozi, i iduće godine imati rabljene motocikle u garaži. A onda im je Marquez suptilno objasnio da ostaje na Ducatiju samo ako ga pozovu u tvorničku momčad. U suprotnom će osedlati motocikl neke druge marke.

Le Mans 24

To je čelnike Ducatija stavilo pod tešku dilemu; izgubiti Martina koji trenutno vodi u ukupnom poretku, ili izgubiti zvijezdu Marqueza, koji izvlači maksimum iz starog motocikla? Ali čekaj malo, nije li prije dvije godine i Bastianini izvodio čuda sa starim Ducatijem? E, to sad nije bitno. Uglavnom, očito nisu željeli izgubiti Marqueza. Kako je izjavio Dall'Igna, u subotu su donijeli preliminarnu odluku, a u nedjelju uvečer su sve konačno potvrdili. Nisu časili ni časa.

fa6fafe6 c2e5 4841 a9e4 a8009667f346

Koliko žele Marqueza najbolje potvrđuje i to što zbog njega nisu žrtvovali samo Martina, nego možda i momčad Pramac, koja je već godinama njihova prva filijala, te su čak i aktualni prvaci u momčadskom poretku. Da su dobili Marqueza, onda bi se i iduće godine u Pramacu mogli boriti za naslov prvaka, ovako za takve ambicije nema realnog prostora, pa su automatski skloniji tome da postanu satelitska momčad Yamahe, koja bi ih za to bila spremna zatrpati novcem.

Bestia UC642727 High

A Marquez je, makar indirektno, zeznuo i Bastianija. Talijanu je prva opcija bila prelazak u redove Aprilije, na mjesto Espargaroa, ali sad je tu poziciju zauzeo Martin. Jasno, Bastianini bi još imao šanse ako Vinales odluči otići na Hondu, ali i onda bi mu konkurencija možda bio Bezzecchi, tako da je ta priča na dugačkom štapu. Ne čudi stoga što njegov menadžer Pernat svakome tko ga pita daje ekskluzivu kako će Bastianini iduće godine voziti tvornički KTM za momčad Tech3. Jer Tech3 je tvorničkoj momčadi KTM-a ono što je Pramac tvorničkoj momčadi Ducatija. Ili ako hoćete, ono što bi Pramac mogao postati tvorničkoj momčadi Yamahe, dijelom i zaslugom Marqueza. Hm, tko bi rekao da će Marc Marquez jednog dana biti od pomoći Yamahi?

gri25 1 

fbmp ytmp imp