Motosport

I Vinales i Bastianini idu u Tech3 KTM za 2025.

2024 gpportugal sunday 2

Kroz svoje dvije MotoGP momčadi, KTM će imati stvarno jaku vozačku postavu. Ali, koga će sad uzeti Aprilia? Nikad zanimljiviji prijelazni rok se nastavlja.

Nakon vikenda u Mugellu, kad je postalo jasno da na njegovo mjesto u tvorničkoj momčadi Ducatija za 2025. dolazi stanoviti Marc Marquez, Enea Bastianini nije dugo tražio novog poslodavca. Zapravo, njegov menadžer Carlo Pernat je odmah izjavio da će Bastianini braniti boje KTM-a u tvorničko-satelitskoj momčadi Tech3, tako da službena potvrda toga i ne predstavlja neko iznenađenje. No sad je u tom paketu službeno objavljeno da u istu momčad dolazi i Maverick Vinales, koji trenutno vozi tvorničku Apriliju RS-GP. Tako je KTM, zapravo, dvostruko zeznuo Apriliju.

Red Bull KTM Maverick Vinales 2025 Signing 1

Naime, nakon što je objavljeno da u njihove redove (kao zamjena za Aleixa Espargaroa, koji će se umiroviti na kraju 2024.) dolazi Jorge Martin, koji s Pramac Ducatijem trenutno vodi u ukupnom poretku, Massimo Rivola je tvrdio da žele zadržati Vinalesa. To je i logično jer u ime kontinuiteta ne želiš promijeniti oba vozača tvorničke momčadi. Osim toga, iako mušičav i nestalan u formi, 26-godišnji Vinales je ove sezone konačno proradio na Apriliji, te slavljem u SAD-u postao prvi čovjek u MotoGP eri koji je pobijedio na tri različite marke motocikala (prije mu je to uspjelo sa Suzukijem i Yamahom),

2024 cota gara5

Isto tako, Rivola je nedavno izjavio da bi u tvorničkoj momčadi Aprilije, ako izgube Španjolca Vinalesa, bilo lijepo vidjeti i jednog talijanskog vozača, a tu je vjerojatno ponajprije mislio na 24-godišnjeg Bastianinija, koji je trenutno u svojoj četvrtoj MotoGP sezoni i na kontu ima 5 pobjeda, ostvarenih ponajprije na njegovoj iznimnoj mogućnosti da sačuva gume. Dakle, KTM je Apriliji izbacio i tu opciju iz ruku, pa će vjerojatno zamjenu Vinalesu sad tražiti u Marcu Bezzecchiju koji se nakon sjajne prošlogodišnje sezone ove godine muči s “rabljenim“ Ducatijem momčadi VR46. Međutim, može li se Bezzecchi pomiriti s tim da je bio rezerva rezerve na Rivolinom popisu?

Bestia 13 UC643594 Mid

Ako ne ugrabe Bezzecchija, u momčadi Aprilije svejedno mogu upecati nekog kapitalca. Recimo, u izlogu je Joan Mir, MotoGP prvak iz 2020., koji jedva čeka da pobjegne iz Honde, a bez ugovora za 2025. (s Yamahom) je još uvijek i višestruki pobjednik Alex Rins. Teoretski bi mogli zakrpati rupu i s Jackom Millerom, na čije mjesto u tvorničkoj momčadi KTM dolazi Pedro Acosta, a Australac se više ne može povući ni na rezervni položaj u momčadi Tech3, jer su ta mjesta sad zauzeli Bastianini i Vinales. Na ime toga je bez posla ostao i Augusto Fernandez, koji će si teško naći MotoGP angažman za 2025.

575814 Red Bull KTM RC16 MotoGP 2024 2 03 2024 KTM RC16

U cijeloj priči je zanimljivo i to što momčad mijenja ime iz Red Bull GasGas Tech3 u Red Bull KTM Tech3. Dakle, u KTM-u su odlučili da svoj treći brend GasGas više neće promovirati kroz MotoGP, a ostaje za vidjeti hoće li isto učiniti i u klasama Moto2 i Moto3. Sličnost u imenu s tvorničkim timom Red Bull KTM Factory Racing dodatno pojačava dojam da Red Bull KTM Tech3 nije satelitska nego pridružena tvornička momčad. Sve to jasno potvrđuje i angažiranje tako jakih imena kao što su Bastianini i Vinales za iduću sezonu. S time da obojica imaju samo jednogodišnji ugovor za Tech3, dok je Acosta u Mugellu potpisao višegodišnju suradnju s tvorničkom momčadi KTM-a, a i njegov budući timski kolega Binder tamo ostaje barem do kraja 2026.

Vinales test Jerezsdfe

fbmp ytmp imp