Motosport

MotoGP: Sjajna utrka u Mugellu

 AX22288 UC74620 High

Njih četvorica su se u sjajnoj utrci u Mugellu do posljednjeg kruga borili za pobjedu. Na kraju je Petrucci slavio prvi put u karijeri.

Teško da je utrka u Mugellu mogla završiti emotivnije od toga da, nakon sjajne borbe, pobijedi Danilo Petrucci, jedan od najsimpatičnijih likova na MotoGP rešetki. Taj bivši policajac, koji je preko trnja došao do tvorničke momčadi Ducatija, ali je dobio ugovor samo za ovu sezonu, konačno je došao do prve pobjede. I tako valjda zaslužio produženje ugovora i na iduću godinu.

No, bila bi to sjajna utrka da je pobijedio i netko drugi. Do samog kraja su u borbi za pobjedu bili Petrucci i Dovizioso iz tvorničke momčadi Ducatija, Marquez na Hondi i Rins na Suzukiju. S tim da je Rins krenuo s tek 13. pozicije i sjajno se borio na zavojitom dijelu staze, da bi ga na dugačkoj startno ciljnoj ravnici uvijek iznova „progutali“ vozači snažnijeg Ducatija i Honde.

Sve se imalo riješiti u posljednjem krugu. Rins je bio mrvicu iza, ali ostala trojica su paralelno, jedan kraj drugog, prolazili kroz prvi zavoj, pri čemu se Dovizioso našao u sendviču i morao podignuti motocikl te je u nastavak kruga krenuo kao treći. Tako su o pobjedniku odlučivali Petrucci i Marquez, s tim da je Talijan bio naprijed, no Španjolac je bio uvijek brz u posljednjem zavoju. Iz njega je Petrucci izašao prvi, ali je Marquez uhvatio zavjetrinu i opasno mu se približio, prošavši ciljem sa samo 43 tisućinke sekunde zaostatka.

Istovremeno je na izlasku iz posljednjeg zavoja Rins priprijetio Doviziosu, ali ponovo se njegov Suzuki nije mogao nositi sa snagom Ducatija. Dakle, Dovizioso treći, Rins četvrti, samo pola sekunde iza pobjednika Petruccija.

S više od 6 sekundi zaostatka, kao peti ciljem prolazi Nakagami, kojem je to rezultat karijere, dok se do 6. mjesta, nakon tradicionalno lošeg početka utrke, nekako probio Vinales. „Wildcard“ Pirro na Ducatiju, Crutchlow na Hondi, Pol Espargaro na KTM-u i Quartararo s Yamahom zaključuju poredak prve desetorice, dok je Aleix Espargaro doveo Apriliju na 11. poziciju, s 20 sekundi zaostatka.

Na stazi na kojoj je imao 7 uzastopnih pobjeda, Valentino Rossi je imao vikend za zaborav. Nakon loših kvalifikacija, zakačio se sa Mirom i izletio sa staze, da bi nekoliko krugova kasnije i pao. Tako je izgubio korak u borbi za naslov, ali i četvrto mjesto u ukupnom poretku od Petruccija. Na vrhu ostaje Marquez, koji je malo rastegnuo prednost u odnosu na Doviziosa, ali radi se o samo 12 bodova, a ni Rins nije strašno daleko.

U klasi Moto2 je Alex Marquez odvozio odličnu utrku, uspio se odvojiti naprijed te je samo naizgled lako došao do druge uzastopne pobjede. Čast domaćina obranio je Marini, koji je ciljem prošao drugi, malo ispred Luthija, dok je ukupno vodeći Baldassarri završio kao četvrti. Zahvaljujući tome se sve dodatno zgusnulo na vrhu, pa su tako Baldassarri, Marquez i Luthi unutar samo 4 boda.

U očekivano frenetičnoj Moto3 utrci je došlo do preokreta u doslovno posljednjim metrima. Dotad je Dalla Porta bio u blagoj prednosti pri ispucavanju na startno ciljnu ravnicu, ali taj posljednji put je Tony Arbolino bio bolji od njega, uhvatio zavjetrinu i prošao ga u posljednji tren. Arbolino je do svoj prve pobjede došao s prednošću od samo 29 tisućinki sekunde, a iza dvije Honde ciljem je prošao Masia na KTM-u, sa zaostatkom od tek 78 tisućinki. Osam vozača je prošlo ciljem unutar samo 6 desetinki, a među njima je bio i sedmi Canet, koji je tako zadržao vodstvo u ukupnom poretku, ali sad ima samo 3 boda više od Dalla Porte.

Nakon jednog vikenda pauze, slijedi novi obračun u Barceloni, a rezultate sjajnih utrka u Mugellu pogledajte u donjoj galeriji.

 

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 6 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 115
2. A. Dovizioso – Ducati – 103
3. A. Rins – Suzuki – 88
4. D. Petrucci – Ducati – 82
5. V. Rossi – Yamaha – 72

Moto2
1. L. Baldassarri – Kalex – 88
2. A. Marquez – Kalex – 86
3. T. Luthi – Kalex – 84
4. J. Navarro – Speed Up – 73
5. M. Schrotter – Kalex – 64

Moto3
1. A. Canet – KTM – 83
2. L. Dalla Porta – Honda – 80
3. N. Antonelli – Honda - 70
4. J. Masia – KTM - 65
5. C. Vietti – KTM – 52

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp