Motosport

Maverick Vinales blog #2: Trening i tulumarenje

MotoGP LeMans Milagro 2019 0108 

U svom drugom blogu, Vinales opisuje kako trenira. Ali i kako se opušta kad MotoGP utrke nisu u prvom planu.

Kada sam završio svoju prvu GP utrku, u klasi 125 u Katru 2011., osjećao sam se kao da me netko odvalio u facu. Znao sam da se moram 'probuditi', što je značilo više treniranja i držanje plana prehrane. Ta je utrka bila ono što me natjeralo da se uozbiljim, što nije bilo preteško jer sam sa 17-18 godina bio u CAR of Sant Cugat blizu Barcelone; što je nešto poput instituta za elitne sportaše, i tamo su me jako dobro pripremili za to. Imao sam stipendiju, što je značilo da neće biti lako i bio sam jako zauzet u to vrijeme. Ali tu sam i stvorio rutinu, što je bilo dobro za mene. I odonda sam zadržao istu razinu aktivne pripreme. Obično na motociklu dajem 100% sebe, ako nisam ozlijeđen, ali tada mi je postalo jasno da moram dosegnuti višu razinu.

Sad radim sve pomalo. Trčim, vozim bicikl, idem u teretanu. Ovisno o dobu godine, bavim se različitim aktivnostima. Primjerice u prosincu i siječnju često plivam jer je vani hladno. Dosadi mi trčanje na traci ili vožnja sobnog bicikla, tako da preferiram bazen. Mislim da je plivanje dobro za različite skupine mišića. U tom periodu ponekad i trčim po planinama ili skijam. Volim mijenjati vježbe otprilike svakih mjesec dana, inače se naviknem na nešto i ne napredujem.

Vinales lifestyle Andorra MCH 0005 copy

Jedina stvar koja mi je konstanta je teretana, rad s utezima i druge vježbe: to je uvijek isto. Cijenim ljude koji vježbaju CrossFit jer te to može uništiti u 10 minuta! Za vožnju motocikla takve stvari - gdje radiš cijelim tijelom - su dobre jer koristiš mnoge mišiće koje koristiš u MotoGP-u. Tako se trening čini sličnim i prikladnim. Andorra je nevjerojatno dobra i za biciklizam: tamo su samo uzbrdice i nizbrdice!

Možeš li se pretjerati s treniranjem? Možda. Mislim da svaki sportaš pritišće koliko može kako bi se osjećao 'spreman'. Ako dođeš do te točke, to ti daje samopouzdanje. Osjećaš se bolje duhom i tijelom, i to te čini sretnim. Trudim se raditi na tome cijele godine, ali to je teško održavati.

Jako pazim i na prehranu, ali naravno da ti se ponekad jede nešto što želiš, a ne uklapa se u plan. Kad god sam blizu McDonaldsa ne mogu odoljeti sladoledu… Nisam prestrog prema sebi. Neću naručiti pizzu, ali pojest ću komad. Mislim da je malo od svega u redu, i da nema potrebe biti osuđen na brokulu i piletinu.

Prošle godine, uz sav stres oko toga kako se razvijala sezona, morao sam se malo opustiti tijekom ljeta. Tijelo mi je bilo u redu, ali um je rekao da je dosta. Bilo je jako stresno stalno tražiti način za poboljšanjem. Na kraju nisam više ništa mogao učiniti, trebalo je poboljšati motocikl, a ne mene. Silno želim pobjeđivati i to me jako mučilo. Ponekad sam spavao samo tri-četiri sata i znao sam da pretjerujem. Tako sam u jednom trenutku tijekom ljeta stao i nisam ništa radio. Ponekad bi se otišao provozati biciklom kako bi razbistrio um, i to je na kraju pomoglo da se vratim.

MotoGP LeMans Milagro 2019 0045

Kao što sam rekao, volim raditi različite stvari. Primjerice, volim i penjanje na stijene. Radim to isključivo u dvorani, ali stvarno je teško! Odlično je za podlaktice. A volim i jogu petkom. Na kraju treninga, nakon istezanja, natjeraju te da spavaš 20 minuta i to je je**no dobar osjećaj! Jedini sam muški na treningu i to je savršeno! Čak i ako su žene malo starije od mene. Volim aktivnosti s ljudima jer se možeš šaliti i smijati.

Volim i boks dva-tri puta tjedno. Motocross mi je jako važan i prošle godine sam puno vozio - tri puta tjedno - dok zbog lakše ozljede koljena nisam morao prestati. Dirt track ili motocikl klase 600: jednostavno volim motocikle i na njima sam najsretniji. A najnoviji izazov mi je Trial: to je strašno teško!

Jasno, Andorra je očito odlična za treninge. Stalno želiš biti vani. A tamo žive i neki drugi vozači, kao i ljudi koji te mogu 'pogurnuti'.

Kad ne treniram, mislim da je opuštanje potpuno ako provedem dva tjedna na plaži. Odletim negdje daleko, opuštam se, jedem sladolede i pizze, pijem alkohol i tulumarim. Tijekom ta dva tjedna radim sve što ne mogu tijekom godine! Međutim, ponekad ni to ne napravim. Ove godine planiram ostati doma i ne raditi ništa; provesti vrijeme sa psom, voziti jetski i wakeboard.

Puno gledam Netflix, ali i puno čitam - volim knjige iz kojim mogu nešto i naučiti. Volim žanr fantastike - pročitao sam sve Harry Potter knjige, može se reći da sam obožavatelj! Osim toga, čitam i puno knjiga o samopomoći kako bi našao način na koji se mogu poboljšati i biti snažniji. Želim „iskoristiti“ knjige, a ne da mi samo služe za opuštanje.

Vinales lifestyle Andorra MCH 0008

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

fbmp ytmp imp