Motosport

MotoGP: Marquez pobijedio u Le Mansu, njegov brat također

 rd5 le mans marquez 2019 2 16

Iako mu je Miller na dva kruga preoteo vodstvo, Marquez je ležerno došao do pobjede ispred Ducatijevog dvojca.

Sad je to već scenarij koji se ponavlja. Od Argentine naovamo, Marquez već na početku utrke preuzme vodstvo i nametne ritam koji je drugima nepodnošljiv. Istina, u Teksasu nije završio utrku jer je pao, a u Le Mansu je Miller bio ispred njega u petom i šestom krugu, no to ne mijenja na stvari. Očito je Marquezov plan broj 1 da odmah povede i krene punom snagom kako se Dovizioso ne bi ni našao u prilici da se probije naprijed i onda namjerno usporava tempo cijele utrke, u želji da sačuva gume.

I Marquezu je taj plan broj 1 ponovo uspio. Ne samo da Dovizioso nije bio ni blizu vodstvu, nego ga je Marquez, nametanjem žestokog ritma, doveo u situaciju da prije kraja utrke potroši gume. Pritom je Dovizioso uspio proći ciljem drugi, ali samo zato jer ga timski kolega Petrucci nije želio prestići i tako mu izbiti iz ruku još četiri boda. Istina, dva puta se ulasku u zavoj Petrucci probio ispred Doviziosa, ali potom bi otišao preširoko, kako bi se Dovizioso lako vratio na drugu poziciji.

Ako su u službenim izjavama obojica i tvrdili kako je to bio neizvjestan dvoboj, vjerojatno je daleko bliže istini dojam da je Petrucci sve odglumio. Itekako je mogao ispred, ali nije želio naljutiti šefove. Ipak mu ugovor vrijedi samo do kraja ove sezone, a odluka o tome tko će biti drugi vozač u tvorničkoj momčadi Ducatija 2020. godine trebala bi se donijeti upravo u tjednima koji dolaze. A uz to što je čuvao leđa Doviziosu, Petrucci je završio ispred Millera, koji slovi kao najveći konkurent Petrucciju za taj drugi tvornički Ducati GP20.

A možda bi Miller i priprijetio Petrucciju da mu za vrat nije puhao Rossi. Na kraju je Rossi prošao ciljem desetinku sekunde iza Millera i osvojio bodove za peto mjesto, iako se zapravo nadao podiju. S druge strane, u petak je bio toliko nisko u poretku da je i ovo 5. mjesto dobar rezultat koji ga ostavlja u borbi za naslov, s 23 boda zaostatka. No, morat će uskoro početi pobjeđivati ako želi ostati u toj zoni.

Šesto mjesto je osvojio Pol Espargaro, što je najbolji rezultat KTM-a po suhoj utrci. Osim toga, Espargaro je bio unutar 6 sekundi zaostatka za pobjednikom, iako treba priznati da je Marquez posljednji krug odvozio u revijalnom tonu.

I nije slavio samo Marc Marquez, nego je nepuna dva sata ranije pobijedio i njegov brat Alex u utrci klase Moto2. Vjerovali ili ne, bilo je to prvi put da su njih dvojica pobijedili istog dana još tamo od 2014. godine, kad im je to pošlo za rukom dva puta. Osim toga, bila je to prva pobjeda Alexa Marqueza nakon 25 utrka posta, s time da u međuvremenu nije pobijedio nijedan drugi španjolski vozač. A sada su Španjolcima pripala sva mjesta na pobjedničkom postolju, budući da je Jorge Navarro s Speed Up motociklom bio drugi, a Augusto Fernandez treći.

Iako je Binder završio kao četvrti, učinio je to sa 6 sekundi zaostatka, što znači da ni s novim okvirom i stražnjom vilicom KTM još nije sasvim uhvatio ritam s Kalexom. Bila je to zanimljiva utrka s puno padova, a među prvima je sa staze izletio Baldassarri. To mu je već drugi pad u pet utrka, ali uz to ima i tri pobjede te je uspio zadržati vodstvo ukupnom poretku. U tome mu je pomogao i prvi izazivač Luthi, koji je nakon dobrog starta padao u poretku te je završio kao šesti, iza Viergea.

Vozači Moto3 kategorije su ponudili vrhunski spektakl u kojem se pitanje pobjednika nije znalo do samog kraja. Na kraju je najsretniji bio John McPhee, koji je nakon tri godine čekanja došao do svoje druge pobjede, samo desetinku ispred Dalla Porte. Do četiri zavoja prije kraja su u borbi za pobjedu bila četvorica vozača, ali onda je Canet malo preambiciozno napao Tobu, pri čemu su obojica umalo pala. Canet je svejedno uspio proći ciljem kao treći, dok je Toba, koji se ponovo sjajno probijao u završnici utrke, završio kao šesti, iza Rodriga i Mignoa. Canet je time uspio malo povećati prednost u ukupnom poretku, s time da je sada na drugom mjesta Dala Porta. I u toj utrci je bilo brojnih padova, tako da je cilj vidjelo tek 17 od 29 vozača.

Ništa manje uzbuđenja ne očekujemo ni u prvom vikendu lipnja, kada se u Mugellu voze utrke za VN Italije. To je jedna od rijetkih staza na kojoj Marquez nije imao previše uspjeha, bez obzira na to što je pobijedio 2014.

 

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 5 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 95
2. A. Dovizioso – Ducati – 87
3. A. Rins – Suzuki – 75
4. V. Rossi – Yamaha – 72
5. D. Petrucci – Ducati – 57

Moto2
1. L. Baldassari – Kalex – 75
2. T. Luthi – Kalex – 68
3. J. Navarro – Speed Up – 64
4. A. Marquez – Kalex – 61
5. M. Schrotter – Kalex – 56

Moto3
1. A. Canet – KTM – 74
2. L. Dalla Porta – Honda – 60
3. N. Antonelli – Honda - 57
4. K. Toba – Honda – 51
5. J. Masia – KTM - 49

 

fbmp ytmp imp