Motosport

MXGP: Cairoli i Prado najbolji u blatu Mantove

283816 MXGP of Lombardia Mantova Italy Round 05

Svjetsko motocross prvenstvo je nastavljeno nakon petotjedne pauze. Razlog tome su problemi sa kineskim utrkama koje su trebale biti održane u travnju. Utrka u Hong Kongu je na kraju otkazana, dok je ona u Shanghai-u prebačena prema kraju sezone.

U Mantovi su vozače dočekali idealni uvjeti u subotu. Za razliku od nedjeljnjih vožnji, koje su izuzetno zahtjevne, zbog jake kiše i blata.

 
MXGP: Cairoli slavio, Gajser u problemima

Antonio Cairoli zgrabio je dvostruku pobjedu u blatu Mantove i uspio povećati svoju bodovnu prednost u odnosu na Tima Gajsera, koji je imao nešto lošiji vikend.

Ključna stvar u utrkama je bio start, a Cairoli ga je u obje vožnje imao. U prvoj vožnji grabi holeshot, dok Gajser pada na samome startu i sa samog kraja kreće u borbu za naprijed. Iako je do kraja vožnje stigao do desete pozicije, kroz utrku je imao još nekoliko padova.
Cairolija su inače od starta pratili dvojac iz Standing Construct KTM-a; Ivo Monticelli te Max Anstie. Anstie je vrlo brzo preuzeo inicijativu i dolazi na drugu poziciju. Monticelli je kasnije pao i predao treću poziciju Paulsu Jonassu, koji se nekoliko krugova kasnije uspio približiti Anstie-u i proći ga. Arminas Jasikonis u samoj završnici također prolazi Anstie-a i konča treći.

U drugoj vožnji je Cairoli ponovo najbolje startao, ovog puta ispred Gautirera Paulina i Briana Bogersa. Gajser se nakon osrednjeg starta i pada ponovo namučio da dođe u ritam, na kraju je končao šesti. Dok je Gajser imao svoje probleme, njegov timski kolega Bogers je iznenadio, uspio je doći do druge pozicije i zadržati je do kraja. Paulin je pao na četvrto mjesto, kada ga je sredinom utrke prošao Jonass. Dok je peto mjesto od Gajsera uspješno čuvao Glen Coldenhoff.

Na kraju je Cairoli upisao ukupnu pobjedu, ispred Jonassa i Paulina.

59728 MXGP of Lombardia
Foto: Juan Pablo Acevedo - Husqvarna

MX2: Prado smanjuje zaostatak 

283831 MXGP of Lombardia Mantova Italy Round 05
Foto: Ray Archer - KTM

U manjoj klasi - MX2, start je također bio od velike važnosti. Jorge Prado uzima holeshot u prvoj vožnji, blizu mu je bio timski kolega Tom Vialle, dok su iza njih u prvome zavoju brojni vozači pali. Prado se vrlo brzo počeo odmicati naprijed, Vialle počinje raditi greške, a potom i pada. Dolazi do zanimljive borbe za drugo mjesto između Michele Cervelina i Jaga Geertsa. Geerts je ipak pokazao brža vremena i sigurno završio drugi, dok je Cervelinu motocikl otkazao poslušnost. Jed Beaton je tako stigao na treću poziciju, a uspio je čak i upisati najbrže vrijeme kruga u utrci. Iza njega končaju Davy Pootjes te Bas Vassen. 

U drugoj utrci Viale uzima holeshot, ali vodstvo nije potrajalo ni cijeli krug - kada ga Prado prolazi. Iza njih je Pootjes neko vrijeme na trećoj poziciji, ali ga brzo prolazi Thomas Kjer Olsen, koji kasnije dolazi i do druge pozicije, gdje i konča. Blatni uvjeti uzeli su brojne žrtve sa padovima (Vlaanderen, Beaton, Geerts), a bilo je i nekoliko odustajanja zbog kvarova. Na kraju se tako Prado popeo na najviše mjesto postolja, Olsenu je pripalo drugo mjesto, dok su dva četrvta mjesta iz vožnji bila dovoljna za ukupno treće mjesto Pootjes-a.

283782 MXGP of Lombardia Mantova Italy Round 05
Prado smanjuje zaostatak na svega 7 bodova u odnosu na Olsena / Foto: Ray Archer - KTM

 
Više pogledajte u video pregledu (klik na video):

mantova video 19

 

Rezultati:

05 19 mxgp uk mantova

05 19 mx2 uk mantova

 

Trenutni poredak prvenstva:

05 19 mxgp poredak mantova

05 19 mx2 poredak mantova

 

 

 

Naslovna fotografija: Ray Archer - KTM

fbmp ytmp imp