Motosport

MotoGP: Yamaha najbrža na posljednjim testiranjima

ox8bpphbzdmwt6dmtn8o

Sva četiri vozača Yamahe su među sedam najbržih na testiranjima u Kataru. Znači li to išta?

Kao što je to uvijek slučaj, na testiranjima nije najvažnije tko je najbrže odvozio jedan krug, nego tko ima najbolji ritam. Posebno kad se deset dana kasnije vozi i utrka na istoj stazi. No, isto tako, to što su nakon tri dana testiranja sva četiri vozača Yamahe bili među 7 najbržih, ne može biti slučajno. Ili ipak može?

Prašnjava staza i iznimno vjetrovito vrijeme su malo zamutili vodu. Ali činjenica je da je Maverick Vinales bio najbrži, a još impresivnije zvuči da je drugi najbrži bio rookie Quartararo. A osim toga, Quartarao je pokazao da može držati visoki ritam i kakvih 15 krugova zaredom. A Rossi? Bio je pomalo indiferentan prvi dan i rezigniran vremenima drugi dan, ali onda je treći dan ponovo sve sjelo na svoje mjesto i piše mu se peto najbrže vrijeme. I Morbidelli je najbrže vrijeme odvozio posljednji dan i tako završio kao 7. najbrži.

Ipak, to što Vinales tvrdi da ima problema s držanjem stražnje gume na samom rubu pokazuje da još nisu riješili glavni problem od prošle sezone. Ili ga barem nisu sasvim riješili. A to što su na dugačkoj startnoj ravnici su za kakvih 10 km/h sporiji od Honde ili Ducatija je nešto na što su vozači Yamahe već godinama navikli.

Treći najbrži na testiranjima je bio Alex Rins, koji je tako samo podebljava dojam da su i on i Suzuki u vrhunskoj formi. Marc Marquez ima puno manje problema s operiranim ramenom, a nema ni pretjeranih problema s novom Hondom, tako da je bez većih napora, ali uz dva pada, bio četvrti najbrži. Njegov novi timski kolega Jorge Lorenzo je znatno ubrzao posljednji dan i završio sa 6. najbržim krugom, no čini se da ne može držati visoki ritam veći broj krugova. To je dijelom i posljedica ozlijede šake.

Ducati? Petrucci deseti, Miller jedanaesti, Bagnaia trinaesti, a Dovizioso tek petnaesti, iako još uvijek unutar sekunde zaostatka za Vinalesom. Čini se da su to samo vozači Ducatija posljednjeg dana skrivali karte. Tvornički vozači imaju jako dobar ritam, a vrijedi podsjetiti da je na testiranjima u Maleziji na sva četiri najbrža motocikla pisalo Ducati.

Ugodno iznenađuje da je Pol Espargaro, na stazi koja dosad KTM nije odgovarala, bio osmi najbrži i to s manje od 6 desetinki sekunde zaostatka. Ipak, Zarco i Oliveira su bili tek 19. i 20., a Syahrin uvjerljivo posljednji. Aleix Espargaro je na kraju završio kao 14., no tijekom prva dva dana je bio među 10 najbržih, a kad to spojimo i sa 7. najbržim vremenom u Maleziji, dalo bi se zaključiti da i Aprilia poprilično spremna ulazi u novu sezonu. A ona baš u Kataru započinje službenim treninzima 8. ožujka, dok su prve utrke na rasporedu u poslijepodnevnim satima nedjelje 10. ožujka. Kao i proteklih godina, treninge i utrke možete pratiti uživo na Sport Klub TV-u.

TestKatar19

 

 

 

 

 

 

 

Motorcycle Rental:

https://rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

fbmp ytmp imp