Motosport

MXGP: Cairoli i Prado pobjedama otvorili sezonu u Argentini

19 01 mxgp start arg

Prva utrka Svjetskog prvenstva u motokrosu je iza nas. Već tradicionalno, čast otvaranja sezone pripala je Argentini. Staza Neuquen u Patagoniji na glasu je kao jedna od najboljih i najljepših u kalendaru MXGP-a. Samim time akcije u utrkama nije nedostajalo.



MXGP

Nakon što se aktualni MXGP svjetski prvak Jeffrey Herlings ozlijedio na treningu prije sezone. Antonio Cairoli se nametnuo kao favorit za sezonu, taj status je i potvrdio tijekom nekoliko predsezonskih utrka, ali u Argentini izvorno nije krenulo po planu. 


Prve slobodne i kvalifikacijske treninge za sebe su odlučili Tim Gajser i Romain Febvre, koji su već i u predsezoni parirali Cairoliju. Gajser je inače poveo i u kvalifikacijskoj utrci, ali je u završnici pao, tako da je Febvre upisao pobjedu. U kvalifikacijama je posebno iznenadio Jeremy Van Horebeek, koji je u sezonu ušao kao „outsider“ uz pomoć privatnog tima, s kojim je potpisao ugovor svega nekoliko tjedana uoči Argentine. Favorit Cairoli, kvalifikacijsku utrku nije ni završio zbog kvara na motociklu, ali je zato u finalnim nedjeljnim vožnjama usprkos lošijim startnim pozicijama bio nedostižan.

U prvoj nedjeljnoj MXGP utrci holeshotom je iznenadio Julien Lieber. Samo vodstvo je potrajalo kratko, Cairoli ga je već u prvom krugu preuzeo, a Lieber uskoro ispao iz top5. Febvre i Desalle su nametnuli tempo za drugu i treću poziciju. Ubrzo im se pridružio i Gajser, koji od sredine utrke preuzima incijativu i na koncu završava drugi, ispred Febvre-a.  

U drugoj utrci najbolje je ponovo startao Julien Lieber. Dok je u prvom zavoju došlo do sudara/pada Paulina, Desallea i Seewera, koji su krenuli u utrku sa samog začelja. Lieber je nešto kasnije u prvom krugu također pao, a vodstvo preuzeo Febvre ispred Gajsera. Cairoli im se kroz nekoliko krugova pridružio i u žaru borbe prošao obojicu. Gajser je uspio također proći Febvre-a, ali je Cairoli nametnuo tempo. Febvre kasnije u utrci teško pada i završava vožnju bez bodova, dok na treće mjesto dolazi Van Horebeek. Na kraju je poredak iz ove vožnje označio i ukupni poredak na postolju – Cairoli, Gajser i Van Horebeek.

19 01 mxgp postolje
Postolje MXGP / Foto: Ray Archer / KTM



MX2

19 01 mx2 start arg
Prado #61 i dalje dominira u MX2 / Foto: Ray Archer / KTM

 

Tom Vialle, novo lice Red Bull KTM-a, sve je iznenadio svojim startom u prvoj utrci. Zgrabio je holeshot i na kratko držao vodstvo. Već u prvom krugu ga je prošao njegov timski kolega i branitelj naslova, Jorge Prado. Vialle je počeo opadati u tempu, prošao ga je prvo Henry Jacobi, a zatim i Thomas Kjer Olsen. Olsen je do kraja utrke uspio preoteti drugo mjesto od Jacobija, no Prado je na vrhu ostao nedostižan. U drugoj utrci je upravo Prado uzeo holeshot i poveo utrku od početka do kraja. Australac Mitch Evans iznenadio je u ovoj vožnji - prvih nekoliko krugova držao je drugu poziciju. Olsen se ipak pokazao nešto brži i završio drugi, dok je Evans u svom MX2 debiju končao treći. Najbolji trojac iz druge vožnje; Prado, Olsen i Evans, su tako u istom poretku završili i na postolju. Na četvrtoj poziciji je končao Calvin Vlandereen, dok je peti bio Jacobi. Inače vozači od trećeg do petog mjesta su osvojili isti broj bodova.


19 01 mx2 postolje arg
Postolje MX2 / Foto: Ray Archer / KTM

 

 

Više pogledajte u video pregledu (klik na video):

 19 01 mxgp video arg

 

Rezultati, ujedno i trenutni poredak prvenstva:

 19 01 mxgp ukupno poredak arg

 

19 01 mx2 ukupno poredak arg

 

 

 

Naslovna fotografija: Bavo Swijgers /HondaProRacing

fbmp ytmp imp