Motosport

MotoGP: Ducati dominirao na testiranjima u Maleziji

 AX16856 UC70532 Mid

Prva četiri mjesta su zauzeli vozači Ducatija, s doista impresivnim vremenima, no brz je i Vinales na Yamahi.

Prvo su tri dana neslužbenih testiranja odrađivali testni vozači (plus stalni vozači KTM-a i Aprilije), a onda im se od srijede do petka na stazi Sepang pridružila kompletna MotoGP postava za 2019., s važnim izuzetkom Lorenza, koji se još oporavlja od ozlijede.

Inače, Lorenzo je prošle godine na istim testiranjima s Ducatijem GP18 oborio neslužbeni rekord Sepanga s vremenom 1.58:830. Ovaj put su, trećeg dana, čak šestorica vozača bila brža od toga, s time da je Petrucci vozio 1.58:239, što znači da je Lorenzov neslužbeni rekord oborio za skoro 6 desetinki sekunde. Jasno, od jednog brzog kruga puno su važnija vremena koja se vozači nizali u svojim simulacijama utrka u trajanju od 10 do 20 krugova. No, ta priča nije ni izbliza toliko spektakularna.

U svakom slučaju, na razini jednog brzog kruga su vozači Ducatija bili klasa za sebe. A među njima i rookie Bagnaia, koji je s prošlogodišnjim modelom bio samo 63 stotinke sekunde od Petruccija. Doista nevjerojatan rezultat za Moto2 prvaka, koji bi se tek trebao privikavati na svoj motocikl, a ne već sada voziti kao da ga je ukrao.

Treći je bio Jack Miller, njegov timski kolega iz Pramac Ducatija, dok je četvrto najbrže vrijeme ostvario Dovizioso, koji je trećeg dana isprobao novi okvir, no čini se da ga isti nije impresionirao. Kao i uvijek, Dovizioso bi još malo bolji osjećaj za prednji kraj, no čini se da je Ducati pripremio vrhunski Desmosedici GP19. A izgleda da su čak i prebacili planove razvoja, pa su tako već u Maleziji testirali i nova aerodinamička krilca, iako su to originalno planirali ostaviti za iduću rundu testiranja u Kataru.

Peti najbrži je bio Vinales, koji smatra da još uvijek ima prostora za napredak na Yamahi M1, ali je isto tako itekako zadovoljan smjerom razvoja, a uz to je uspio držati i visoki tempo u simulaciji utrke. Nažalost, Vinalesov optimizam se u posljednje vrijeme često pokazao i neutemeljenim, pa tako trebao uzeti u obzir da Rossi, koji je bio deseti najbrži, odnosno skoro sekundu sporiji od Petruccija, djeluje pomalo zabrinuto. Prema njegovim riječima, novi agregat je samo malo bolji od prošlogodišnjeg, pa je zaostatak za vodećima još uvijek prevelik, no barem je zadovoljan novom atmosferom u momčadi. Franco Morbidelli je na gotovo identičnom M1 bio 8. najbrži, dok je rookie Quartararo završio kao 16. A u međuvremenu se doznalo kako i Francuz ima na raspolaganju ovogodišnji M1, s time da će njemu malo spustiti maksimalan broj okretaja, kako bi izgurao sezonu s 5 umjesto 7 agregata.

Honda je bila desetkovana u Maleziji. Uz ozlijeđenog Lorenza, u Sepangu nije bilo ni vođe momčadi Puiga, koji se ozlijedio pri padu s motocikla, dok je Crutchlow odrađivao prve kilometre nakon što je još na utrci u Phillip Islandu smrskao desni gležanj, a Marquez je radio po bitno skraćenom programu jer se još uvijek oporavlja od zahtjevne operacije ramena. To onda objašnjava i zašto je bio tek 11. najbrži, pri čemu je Španjolac i dalje zadovoljan novim Hondinim motociklom, ali je zabrinut zbog toga što može odraditi samo nekoliko brzih krugova bez bolova, a uz to ne može zauzeti svoju prirodnu pozu kod napadanja lijevih zavoja. Dodatni dio tereta razvoja tako je preuzeo testni vozač Bradl, a naradio se i nezaliječeni Crutchlow, koji je uz to bio i 6. najbrži, što potvrđuje da je novi RC213V u dobroj formi.

Iako na top listi najboljih vremena na kraju nisu posebno visoko, i u Suzukiju su zadovoljni novim motociklom, koji je evolucija prethodnika. Rins i rookie Mir su isprobali novi i snažniji agregat, ali i drugačiji ispušni sustav, stražnju vilicu i aerodinamiku, te su uglavnom zadovoljni doživljenim.

U Apriliji su prošlogodišnji motocikl odlučili baciti u koš, te su razvoj ovogodišnjeg motocikla započeli na osnovi onog iz 2017. godine, koji je daleko više odgovarao Aleixu Espargarou. To je potvrdio na ovim testiranjima, ostvarivši 7. najbrže vrijeme, s manje od 8 desetinki zaostatka za Petruccijem. Pridošli Iannone je zadnji dan testiranja propustio zbog bolesti, a i inače nije bio nešto posebno dobro raspoložen, tako da je tek 21. na popisu.

Vozači KTM-a su ponovo imali hrpu dijelova za testirati, a zanimljivo je to da je Zarco, koji se nije mogao priviknuti na RC16 na jesenskim testiranjima, ovaj put bio brži, makar i za samo desetinku, od Pola Espargaroa. Zarco i Espargaro su ubilježili 1,4 odnosno 1,5 sekunde zaostatka za Ducatijem, a odmah do njih je i rookie Oliviera iz momčadi Tech3, koji je također ubrzao svoju prilagodbu na zahtjevni KTM. Isto se ne bi moglo reći i za Syahrina, koji je bio 23. najbrži s više od 2,5 sekundi zaostatka.

Ponavljamo još jednom da ostvarena najbrža vremena treba uzeti sa zrnom soli, to više što povijest pokazuje da testiranja u Maleziji, koja su se i ovaj put odvijala po tropskim vrućinama, nisu baš najbolji lakmus papir za predstojeću sezonu. No, velika većina vozača je zadovoljna napretkom svojih motocikala, a uz to vrijedi i generalni dojam da su, bez obzira na dominaciju Ducatija, razlike između motocikala i manje nego prošle godine.

Nova prilika za dokazivanje je već od 23. do 25. veljače na stazi Losail u Kataru, gdje će se 10. ožujka voziti i prve utrke nove sezone.

MalTest19

fbmp ytmp imp