Motosport

SBK: Rea nastavlja niz

hi 10 Portimao WSBK 2018 Race2 Rea C87Q0041

Nakon dvomjesečne ljetne stanke, Rea je u Portimau nastavio tamo gdje je stao. Ima šest uzastopnih pobjeda i naslov nadohvat ruke.

Iako nije bio najbrži na kvalifikacijama, Rea je s Kawasakijem u subotnjoj utrci preuzeo vodstvo već od prvog zavoja, te uz to iskoristio kaos iza svojih leđa - kada je Fores srušio Lavertyja – da odmah i malo pobjegne. Nižući brze krugove, Rea je odjurio do svoje nove pobjede, a otprilike polovicu utrke Melandri se borio sa Savadorijem na Apriliji dok ovaj nije pao. Tako je od Ducatija za iduću sezonu otpisani Melandri lako došao do drugog mjesta, dok Van der Mark nije imao nikog ni ispred ni iza sebe na putu do trećeg mjesta. Poredak prve petorice, s više od deset sekundi zaostatka za pobjednikom, zaključili su Davies i Sykes.

Zbog okretanja startne rešetke, Davies i Sykes su krenuli s prve dvije pozicije u nedjeljnu utrku, no to im nije pomoglo jer se Rea probijao kroz poredak poput šila. Sykesa je apsolvirao u trećem krugu, nakon čega se do otprilike dvije trećine utrke malo mučio s Daviesom, sve dok ovaj nije pogriješio na kočenju i otišao preširoko. Nakon toga je Melandri napao svog timskog kolegu Davisea, zbog čega su obojica otišla preširoko, što je iskoristio Van der Mark da se s Yamahom probije na drugu poziciju, na kojoj je ostao do kraja utrke.

Melandri je na kraju završio kao treći, dok se Davies uspio obraniti od Sykesa, te su ponovo završili s bodovima za četvrto i peto mjesto, ovaj put unutar pet sekundi za pobjednikom. Sa šestom pobjedom u nizu, Rea je svoju prednost u odnosu na Daviesa povećao na čak 116 bodova, a proostala su još samo tri vikenda i 6 utrka, što će reći da je tek 150 bodova još na stolu. Sve osim novog osvajanja naslova za Kawasaki bilo bi ravno čudu, a ostaje nam još za vidjeti može li Van der Mark preoteti naslov viceprvaka Daviesu, koji je u ljetnoj pauzi dva puta slomio ključnu kost.

Supersport utrka je imala nevjerojatno bizaran rasplet. Mahias je ušao u posljednji krug kao vodeći, ali mu je baš tad pukla stražnja guma. Taman kad se činilo da je nevjerojatan pehist, Hartog i Quero su pali, nakon čega je utrka prekinuta, a kao konačni rezultati su uzeti oni iz prethodnog kruga, kada je Mahias bio u vodstvu. Ipak, da bi došao do te pobjede, Mahias se bez stražnje gume u roku pet minuta morao vratiti u boks. Iako je pritom dva puta pao, to mu je i uspjelo, ali je u završnici kruga presjekao stazu i tako ostao bez plasmana.

Pobjedu je naslijedio Caricasulo s Yamahom, ispred Smitha s Hondom i De Rose s MV Agustom. Iako je u ranoj fazi utrke srušio i sebe i Cluzela, Cortese se uspio vratiti u utrku i završiti kao peti te je time povećao svoju prednost u ukupnom poretku ispred upravo Cluzela. Ipak, u klasi Superport još ništa nije riješeno jer su četvorica vozača Yamahe unutar samo 20 bodova.

TRENUTNI POREDAK:

SUPERBIKE:
1. J. Rea – Kawasaki – 420 bodova
2. C. Davies – Ducati – 304
3. M. Vd Mark – Yamaha – 284
4. T. Sykes – Kawasaki – 240
5. M. Melandri – Ducati – 229
6. A. Lowes – Yamaha – 204
7. X. Fores – Ducati – 170
8. E. Laverty – Aprilia – 122
9. T. Razgatlioglu – Kawasaki – 108
10. L. Baz – BMW – 103

SUPERSPORT:
1. S. Cortese – Yamaha – 149 bodova
2. J. Cluzel – Yamaha – 133
3. F. Caricasulo – Yamaha – 129
4. R. Krummenacher – Yamaha – 129
5. R. De Rossa – MV Agusta - 119

fbmp ytmp imp