Motosport

Pobjeda Husqvarne na Abu-Dhabi Desert Challengeu

14450 H

Svjetski prvak Quintanilla je nadmudrio vozače KTM-a i Honde te pobjedom krenuo u obranu naslova.

Dakar Rally je doista priča za sebe i svaki drugi pustinjski reli je u njegovoj sjeni, pa tako i utrke svjetskog prvenstva koje služe kao cjelogodišnja priprema za jurnjavu prostranstvima Južne Amerike početkom siječnja. No, to ne znači da je svjetsko prvenstvo samo po sebi nezanimljivo.

Već po tradiciji, prva postaja je Abu Dhabi Desert Challenge, koji je ove godine imao pet brzinskih ispita u rasponu od 218 do 288 km. Budući da je riječ o bitno kraćem reliju od relija Dakar, manje je i prostora za taktiziranje, a istovremeno je iznimno važno cijelo vrijeme držati visoki tempo.

Na startu se našlo desetak vrhunskih imena, a od onih najboljih izostali su samo vozači Yamahe te Barreda koji se još oporavlja od ozljeda. Kao aktualni svjetski prvak, Pablo Quintanilla je prvi krenuo u pustinju i morao odrađivati navigaciju, no svejedno se solidno snašao i prvu etapu završio kao peti, što znači da je idućeg dana i startao s te pozicije. To mu je omogućilo da na drugom brzinskom ispitu u pijesku slijedi tragove KTM-ovog trojca i Benavidesa na Hondu, tako da je Čileanac odnio etapnu pobjedu te preuzeo ukupno vodstvo.

Jasno, idućeg je dana morao opet krenuti prvi, a budući je imao i manjih tehničkih problema, završio je kao tek 8. Ali to je značilo da na četvrtoj etapi ima idealnu startnu poziciju i Quintanilla je tu priliku objeručke prihvatio. Ne samo da je ulovio svoje konkurente i pobijedio na toj etapi, nego je i stvorio prednost od čak 14 minuta u odnosu na Sunderlanda (KTM), koji je bio dotad vodeći, ali je već u prvim kilometrima pao, lagano ozlijedio koljeno i oštetio navigaciju, a uz to i ostao bez vode za piće.

U završnu petu etapu se nije kretalo po rezultatima s prethodne dionice, nego su svi startali zajedno, što je Quintanilli omogućilo da svoju protivnike drži na oku i vozi bez ulaska u pretjerani rizik. Tu je etapu završio s petim najbržim vremenom, te tako pobijedio s 5 minuta prednosti u odnosu na Sunderlanda na KTM-u i Benavidesa na Hondi, koji je na svim etapama bio među tri najbrža, osim na onoj ključnoj pretposljednjoj, kada je nakon pada Sunderlanda morao otvarati rutu.

I Walkner, je kao pobjednik relija Dakar, uvijek bio blizu vrha, no nije odnio ni jednu etapnu pobjedu te je na kraju završio izvan podija. Njegov timski kolega Price je sjajno krenuo u reli, ali je već na drugoj etapi pao i oštetio motocikl, te je već tu izgubio priliku za neki bolji plasman.

Abu Dhabi Desert Challenge – konačni poredak

1. P. Quintanilla – Husqvarna – 16h:51min.11sek
2. S. Sunderland – KTM - +5.11
3. K. Benavides – Honda - +8.34
4. M. Walkner – KTM - +9.36
5. P. Goncalves – Honda - +18.35

Ako ste se zaželjeli sunca, pijeska i žestoke akcije, zavirite u donju galeriju.

fbmp ytmp imp