Motosport

TT Zero: Mugen Shinden Nana

Mugen 2018

Naelektrizirani Mugen Shinden, sedmi po redu, ide po petu pobjedu na „električnom“ TT Isle of Manu.

Iza imena Mugen se, u manjoj ili većoj mjeri, zapravo skriva Honda, koja tako već godinama skuplja iskustvo u razvoju doista ekstremnih natjecateljskih elektro modela Shinden. Oni su stvorenih isključivo za pobjedu na TT Zero utrci, koja se održava u sklopu sveopće TT Isle of Man jurnjave.

Financijski gledano, vrijednost svakog Shindena je otprilike jednako neprocjenjiva kao i ona Hondinog MotoGP motocikla, od kojeg je ovaj elektrocikl u nekim elementima čak i napredniji. Primjerice, dok Honda RC213V tek od ove sezone koristi karbonsku stražnju vilicu, Mugen Shinden uz to ima i karbonski okvir, a Showa navodno razvija i karbonsku prednju vilicu.

Već po tradiciji, drugi dio imena se odnosi na generaciju Shindena, pa tako ovogodišnji model ima i oznaku Nana, što će reći da je sedmi u nizu. Prve dvije godine ih je u TT Zero utrci pobjeđivao u međuvremenu ugasli MotoCzysz, nakon čega je Mugen nanizao četiri uvjerljive pobjede. Ne treba sumnjati da će početkom lipnja dohvatiti i jubilarnu petu, to više što legendarni John McGuinnes i brzi Bruce Anstey imaju svaki po dvije pobjede s Mugenom, ove godine im se u momčadi pridružuje i Lee Johnston.

Ako vremenske neprilike to dopuste, ove godine bi električni Mugeni prvi put mogli prebaciti prosjek od 120 mph, što znači da bi trebali juriti prosječnom brzinom većom od 193 km/h. A tu se onda i prebacivanje prosjeka od 200 km/h više ne čini nedohvatljivim. Inače, najveći je problem da se prilikom jurnjave krugom od 60 km ne isprazne baterije, pa tako obično tek u samoj završnici kruga, kad vide da imaju dovoljno rezerve, vozači krenu punom brzinom.

U kontekstu toga veseli što iz Mugena najavljuju da će izvući dodatni potencijala iz baterija, dok maksimalne vrijednosti od 163 KS i 210 Nm ostaju iste kao i prošle godine. Zato je nova aerodinamika, koja bi trebala pospješiti odvođenje topline od uljem hlađenog elektromotora, ali i smanjiti otpor zraka, pri čemu se posebno ističu nazubljeni rubovi bočnih oplata, koji vjerojatno umanjuju turbulencije.

Ako želite vidjeti i čuti kako su Anstey i Mugen prošle godine osvojili TT Zero, otvorite ovaj kratak VIDEO.

Mugen 2018 2

fbmp ytmp imp