Motosport

MotoGP: Red Bull KTM predstavio momčad za 2018.

aPol Espargaro Mika Kallio Bradley Smith KTM RC16 2018

Momčad je ista, ali KTM RC16 je u bitnome drugačiji. Dovoljno za dva koraka naprijed?

KTM je prošle godine, u svojoj prvoj MotoGP sezoni, napredovao koracima od sedam milja. I zato se nalaze u pomalo nezahvalnoj poziciji uoči 2018. Svi, a ponajprije oni sami, žele da se nastavi ta uzlazna putanja, no kako su bliže onima na vrhu, tako je sve teže i teže smanjivati onu iduću desetinku zaostatka.

Kako je to zgodno na prezentaciji momčadi u famoznom Red Bullovom Hangaru-7 rekao Pit Beirer, direktor KTM motosporta, ako stojiš na mjestu, onda u MotoGP-u ideš unatrag. U osnovi, da bi uhvatio najbolje, koji su učinili korak naprijed, KTM bi trebao učiniti dva, a čini se da su preko zime odradili jedan korak naprijed i pola koraka unazad.

Naime, značajno su promijenili ciklistiku kako bi RC16 bolje skretao, ali pritom su izgubili na kočenju, gdje su dosad bili vrlo dobri. Dakako, da već rade na rješavanju te zavrzlame, zajedno s WP-om.

Vozačima je na raspolaganju i novi V4 agregat, s time da Pol Espargaro u sezonu ne ulazi u punom kapacitetu, nakon što je prvi velikoj brzini pao na testiranjima u Maleziji, pa onda i operirao kralježnicu. Bradley Smith u ovu sezonu ulazi zdrav, ali pitanje je može li biti osjetno brži nego prošle sezone, dok je Mika Kallio, kao testni vozač, već osigurao nastupe na barem 5 utrka ove sezone, a nada se i šestoj. U uredima KTM-a se pak nadaju da će do kraja sezone vozači uhvatiti i neki plasman među prvih 5, no iz ove perspektive se to čini još jako daleko.

Inače, KTM-ov motocikl je i dalje pozitivno drugačiji po tome što jedini u MotoGP klasi ima čelični okvir, kao i WP ovjes. Fotografije novog motocikla pogledajte u donjoj galeriji, s time da je za pretpostaviti kako ćemo tijekom sezone vidjeti i dosta radikalna aerodinamična krilca koja su isprobavali na testiranjima.

fbmp ytmp imp