Motosport

Dakar 2018: Šestorica unutar 10 minuta

Dakar18 Price8

Van Beverena (Yamaha) i Benavidesa (Honda) dijele samo 22 sekunde dok im tri KTM-a dišu za vrat.

Nakon ulaska u Boliviju i dana odmora u petak, u subotu i nedjelju su na nadmorskoj visini većoj od 3.500 m, a ponekad i iznad 4.500, odrađena dva najduža brzinska ispita ovogodišnjeg Dakra. Da stvar bude kompliciranija, bile su to tzv. maratonske etape, što znači da između njih vozači nisu mogli računati na pomoć mehaničara, nego su za poslove održavanja i popravaka bili prepušteni sebi i svojim kolegama.

Dosad je na tim maratonskim etapa Honda obično polomila zube i KTM-u prepustila inicijativu. Ovaj put je to bilo samo djelomično točno u smislu da je Metge odustao, a malo je nedostajalo da isto učini i njihov prvi vozač Barreda, no i dalje se dvije Honde bore za konačnu pobjedu.

Kao što je običaj, Bolivija je osim izuzetno rijetkog planinskog zraka, karavanu počastila i kišom te temperaturama malo iznad 0°C. Nakon dugačke subotnje poveznice koja je dobrano rashladila vozače, uslijedio je brzinski ispit od 425 km, vožen po mokrom pijesku i izdašnom blatu. Barreda je u tim uvjetima bio klasa za sebe te je uspio odnijeti etapnu pobjedu bez obzira što je bio uvjeren kako je, nakon teškog pada, zadnjih stotinu kilometara vozio sa slomljenim koljenom. Na kraju dana je planirao odustati, no liječnici su utvrdili kako ništa nije slomio tako da je u nedjelju ipak sjeo na motocikl. Budući da je morao krenuti prvi i s ozlijeđenim koljenom, zaostatak od 12 minuta na tom brzinskom ispitu se čini junački malim.

Osim toga, Barreda tih 12 munuta nije izgubio u odnosu na vodeće, nego u odnosu na Mea, koji je u nedjelju došao do druge pobjede na posljednje tri etape. Taj trenutno treći vozač KTM-a se tijekom cijele etape izmjenjivao u vodstvu s Brabecom, trenutno trećim vozačem Honde, koji je na kraju završio kao drugi. Istovremeno, Price (na gornjoj fotografiji) je trećim najbržim vremenom pokazao da se vratio u vrhunsku vozačku formu, dok je Benavides s Hondom bio četvrti i pritom otkinuo skoro tri minute zaostatka za ukupno vodećim Van Beverenom s Yamahom, čiji je timski kolega De Soultrait nakon pada morao odustati.

Uglavnom, nakon osam odvoženih etapa i više od 27 sati čistog utrkivanja, Francuza Van Beverena i Argentinca Benavidesa dijele samo 22 sekunde. No, i vozači KTM-a su još uvijek itekako u igri, s gotovo neprimjetnim, ali konstantnim Walknerom na trećem i sve bržim Priceom na četvrtom mjestu. I Meo se novom etapnom pobjedom probio unutar samo 10 minuta zaostatka, a između njih je i Barreda koji za vodećim kasni 8 minuta. Među tom šestoricom bi vjerojatno trebalo tražiti pobjednika, no predstoji još dugačak i zahtjevan put tako da bi se i Svitko (KTM) i Brabec (Honda), koji zaostaju pola sata, mogli uključiti u borbu za neku od stepenicu podija.

Deveta etapa, koja se trebala voziti u ponedjeljak, je otkazana zbog obilne kiše i nabujalih rijeka u tom području, tako da će natjecatelji u koloni voziti do argentinskog grada Salta. Iako će morati odvaliti dosta kilometara, dan bez utrkivanja će dobro doći Barredi da još malo sanira ozljedu, ali i zaliječenom Priceu koji je godinu dana pauzirao od utrkivanja. U utorak bi pred vozačima ponovo trebala biti dionica s dosta pijeska, što bi Van Beveren, kao specijalist za tu vrstu podloge, mogao iskoristiti da malo podeblja svoje vodstvo.

Trenutni poredak nakon 8. etape:

1. A. Van Beveren – Yamaha – 27h:22min.03 sek
2. K. Benavides – Honda – +22
3. M. Walkner – KTM - +6.34
4. T. Price – KTM - +7.35
5. J. Barreda – Honda - +8.01
6. A. Meo – KTM - +9.56
7. S. Svitko – KTM - + 31.55
8. R. Brabec – Honda - + 31.58
9. G. Farres Guell – KTM - + 37.59
10. J. Aubert – Gas Gas - +1.10.02

fbmp ytmp imp