Motosport

Dakar 2018: Raznovrsno i neizvjesno do kraja?

Dakar18 Benavides6

Nakon prve i teže polovice puta, Benavides i Honda vode, ali prvu petoricu dijeli tek 10 minuta.

Razmaci između prvih desetak vozača su tako mali da se nakon svake odvožene etape
dramatično mijenja ukupni poredak. Recimo, Barreda se, kao jedan od favorita, pobjedom na 5. brzincu probio s 13. na 4. poziciju, dok je istovremeno Quintanilla na Husqvarni potonuo sa 2. na 9. mjesto u ukupnom poretku.

Prije toga se Sunderland ozlijedio na četvrtoj etapi, nakon čega se na vrhu poretka našao Van Beveren na Yamahi, koji je jedva uspio ostati u vodstvu i nakon pete etape, posljednje koja se vozila na dubokom i mekanom peruanskom pijesku. Tu se najbolje snašao Barreda s Hondom, koji je ostvario deset minuta bolje vrijeme od drugog najbržeg Walknera na KTM-u, te je tako i više nego prepolovio zaostatak za vodećima.

No, šesta etapa je donijela odlazak iz Perua i strmo uspinjanje prema La Pazu, glavnom gradu Bolivije, ujedno i najvišoj prijestolnici svijeta. Dotadašnje vrućine, prašinu, pješčane dine i duboke kanjone odjednom je zamijenila hladnoća, blato, brzi makadam i oborine na granici kiše i snijega. Kao i svake godine, s ulaskom u Boliviju je započela i priča sa skraćivanjem etapa, pa su tako umjesto malo više od 300 km odvozili nešto manje od 200 km brzinca.

Razmaci nisu bili veliki, pa je tako De Soultrait s Yamahom, kao tek 17. najbrži, kasnio jedva pet minuta za najbržim. Nakon što je propustio prethodni reli Dakar zbog ozlijede, bivši enduro prvak Meo se najbolje snašao na blatnom terenu i došao do prve ovogodišnje etapne pobjede. Važnije od toga, Benavides je na Hondi bio samo 30 sekundi sporiji, a isto vrijeme je ostvario i Price, pobjednik od prije dvije godine, dok je dotad vodeći Van Beveren kasnio 3 minute za njima. To znači da je francuski vozač Yamahe morao prepustiti mjesto na vrhu Argentincu na Hondi.

Uglavnom, nakon više od 16 sati jurnjave brzinskim ispitima, Benavidesa i Van Beverena dijeli manje od 2 minute, dok je Walkner s KTM-om unutar 4 minute, a Barreda i Price kasne manje od 10 minuta. Tako među prvom petoricom imamo dvije Honde, dva KTM-a i jednu Yamahu, a definitivno ne treba otpisati Quintanillu, koji je s Husqvarnom trenutno osmi, s dohvatljiv 17 minuta zaostatka.

Za petak je predviđen dan odmora, a iako je do njega došlo prije uobičajene polovice relija, po izjavama vozača bi se moglo zaključiti da su jedva dočekali taj slobodan dan. Po mnogim od njih, bio je to najteži prvi tjedan u novijoj povijesti relija Dakar, za što su zaslužne pustinje Perua.

Trenutni poredak nakon 6. etape:

1. K. Benavides – Honda – 16h:33min.20sek
2. A. Van Beveren – Yamaha – +1.57
3. M. Walkner – KTM - +3.50
4. J. Barreda – Honda - +9.33
5. T. Price – KTM - +9.39
6. A. Meo – KTM - +10.42
7. X. De Soultrait – Yamaha - + 11.24
8. P. Quintanilla – Husqvarna - + 16.42
9. G. Farres Guell – KTM - + 18.08
10. S. Svitko – KTM - +29.11

fbmp ytmp imp