Motosport

MotoGP: Sjajan finiš utrke u Austriji

OK MGD 2133

Pitanje pobjednika je riješeno tek u posljednjem zavoju. Mislilo se da tamo nema prostora za pretjecanje, no nitko to nije rekao Marquezu

Ove godine smo se nagledali uzbudljivih i neizvjesnih završnica, no finale MotoGP utrke na austrijskom Red Bull Ringu će se posebno dugo pamtiti. Na ulasku u zadnji krug bilo je jasno da će se vodeći Dovizioso teško obraniti od nasrtljivog Marqueza, no kad ga ovaj nije prošao u dva lijeva zavoja, u kojima se Ducati mučio, činilo se da je vjerojatno sve riješeno.

Ipak, slijedi kratka ravnica i onda kočenje za zahtjevnih zavoj broj 9. gdje je Marquez imao zadnju marginalnu priliku za napad, a Dovozioso je to znao. Zbog toga je vozač Ducatija uzeo lagano obrambenu liniju i tako malo izgubio na brzini izlaska iz zavoja, računajući da u idućem, odnosno posljednjem zavoju ionako nema prostora za pretjecanje. Možda i nema, ali Marquez ga je ugledao i umjesto pritiskanja kočnice još malo dodao gas te se tako sunovratio pored Doviziosa, vjerojatno računajući s time da će ga uspjeti blokirati na izlasku iz zavoja. No, Dovizioso je na vrijeme prepoznao taj napad i nije se pokušao obraniti kasnim kočenjem, nego je Marqueza propustio sa svoje desne strane, uzdajući se u to da će zbog oblije linije Ducati brže izletjeti iz zavoja.

Da je to znao, Marquez bi možda kočio koji metar ranije, ovako je uspio uloviti putanju tek kad je „iscurio“ na pasicu, gdje mu je zadnja guma žestoko proklizala još dok je bio u dubokom nagibu. Jasno, Marquez se izvukao poput mačke, no Doviozoso je već bio ispred njega i uz ljutito mahanje rukom odnio svoju treću pobjedu ove sezone. Ona ga vraća na drugo mjesto u ukupnom poretku, 16 bodova iza Marqueza.

Nepune tri sekunde kasnije ciljem je prošao Dani Pedrosa, koji je u završnici utrke smanjio tempo zbog previše potrošene stražnje gume, dok je četvrto mjesto pripalo Lorenzu, koji je već od trećeg kruga morao štedjeti gorivo, no svejedno je prvi dio utrke proveo u vodstvu. Iako mu je u Austriji propala možda najbolja prilika da ove godine dođe do pobjede, Lorenzo je kiseli osmjeh navukao na ime 6,6 sekundi kašnjenja za Doviziosom, što mu je najmanji zaostatak za pobjednikom otkad je prešao na Ducati.

Više nije iznenađenje da je Zarco s Tech 3 Yamahom osvojio 5. mjesto, no njegov uspjeh je utoliko veći što je utrku odvozio na mekim gumama, oborio rekord kruga s prosječnom brzinom od 184,3 km/h i još se k tome odupro napadima tvorničkih vozača Yamahe. Tako je Vinales bio 6., a Rossi tek 7., na ime čega su izgubili još pola koraka u borbi za naslov. Vinales sada kaska za 24, a Rossi za 33 boda i ima samo 2 boda više od petoplasiranog Pedrose. Kao i već nekoliko puta ove sezone, tvorničke Yamahe su imale problema s prevelikom potrošnjom stražnje gume.

Nakon loših kvalifikacija, Bautista se probio do 8. mjesta, dok je Baz s dvije godine starim Ducatijem završio kao deveti i tako poručio da zaslužuje ostati u MotoGP prvenstvu, iako se to trenutno i ne čini izvjesnim. No, pravi junak iz sjene je Mika Kallio, koji je u Austriji nastupio s pozivnicom, kao testni vozač KTM-a, i završio kao 10., prošavši ciljem nepunih 20 sekundi iza Doviziosa, što je dosad najmanji zaostatak za austrijski motocikl. Ne čudi stoga što je Kallio još jednom naglasio želju da se vrati u MotoGP prvenstvo, na što ga su iz KTM-a zadovoljno potapšali po ramenu i poručili kako je dvogodišnji ugovor Bradleyja Smitha odjednom na klimavim nogama.

Moto2 utrka je završila sedmom ovogodišnjom pobjedom Morbidellija, koji se ni u jednom trenutku nije uspio značajnije odvojiti, ali se nije ni lomio pod pritiskom. Iza njegovih leđa je u borbi za drugo mjesto Alex Marquez manje griješio od Luthija, a možda bi sve izgledalo drugačije da nakon proboja na četvrto mjesto i hvatanja priključka s vodećima Oliveira nije katapultiran sa svog KTM-a. Ovako je bodove za četvrto mjesto osvojio Bagnaia ispred Pasinija, no važnije od toga je da je pobjednik Morbidelli svoju prednost u odnosu na Luthija rastegnuo na 26 bodova.

U Moto3 konkurenciji je Mir ponovo pokazao da je klasa za sebe i glatko slavio. No zato je bila zanimljiva borba za drugo mjesto u kojoj je Oettl obranio čast KTM-a na domaćem teritoriju i prošao ciljem malo ispred Martina, koji je hrabro nastupio ozlijeđen, odnosno ni izbliza do kraja zaliječen.

TRENUTNI POREDAK (nakon 11 od 18 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 174 boda
2. A. Dovizioso – Ducati– 158
3. M. Vinales – Yamaha - 150
4. V. Rossi – Yamaha – 141
5. D. Pedrosa – Honda - 139

Moto2
1. F. Morbidelli – Kalex – 207 bodova
2. T. Luthi – Kalex – 181
3. A. Marquez – Kalex - 135
4. M. Oliviera – KTM – 133
5. F. Bagnaia – Kalex –100

Moto3
1. J. Mir – Honda – 215 bodova
2. R. Fenati – Honda – 151
3. A. Canet – Honda – 137
4. J. Martin – Honda – 105
5. F. DiGiannantonio – Honda - 95

Rezultate svih utrka pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp