Motosport

MotoGP: Marquez pogriješio da bi pobijedio u Brnu

Brno17 marquez

Za stazu koja se sušila, Marquez je odabrao krivu kišnu gumu. I to mu je donijelo pobjedu.

Kao i prije godinu dana, utrka u Brnu se odvijala u promjenjivim vremenskim uvjetima i kao takva bila poprilično kaotična. Kiša je prestala uoči samog starta, no nitko nije računao da će se staza tako brzo sušiti. Nije ni Marquez, koji je u posljednji tren odustao od tvrde smjese kišnih guma i prešao na mekše, računajući da će mu to dati prednost u prvih 5 krugova, nakon čega je ionako planirao otići u boks i riskirati sa slickovima.

No, staza se počela sušiti tako brzo da su Marquezove meke kišne gume već nakon prvog kruga bile gotovo uništene. Reklo bi se da je pogriješio u odabiru, no baš to ga je nagnalo da već na kraju drugog kruga krene u boks. I neki drugi su se poveli za njegovim primjerom, kao što je to bio Folger, no njegovi mehaničari još nisu rezervni motocikl prebacili s kišnih na suhe postavke, tako da je mogao samo proći kroz boks i vratiti se nakon još jednog kruga. Još više vremena je izgubio Lorenzo, koji je odlično startao, ali su im iz boksa prerano javili da je motocikl spreman, tako da je morao besposleno stajati kraj rezervnog motocikla dok je mehaničar podešavao ovjes.

Marquez nije imao takvih problema jer je njegov drugi motocikl još uoči starta prebačen na gume i postavke za suho. Osim toga, Marquez se poput mačke uspio spasiti u prvih nekoliko krugova kad je staza još uvijek bila malo previše mokra za glatke gume. A pomoglo mu je i to što su neki od glavnih konkurenata ostali predugo na kišnim gumama. Mislimo tu na Rossija, kojeg su kasno pozvali u boks, i Doviziosa kojem su mehaničari predugo prebacivali postavke na rezervnom motociklu. Zarco je s druge strane svojom voljom previše otezao s ulaskom u boks i tako nakon ranog vodstva utrka završio kao tek 12.

Uglavnom, Marquez je već u 4. krugu imao za otprilike 10 sekundi bolje vrijeme od onih koji su još uvijek bili na kišnim gumama, a kad su nakon 7. kruga praktično svi zamijenili motocikl, imao je skoro 20 sekundi prednosti. U tom trenutku su se za drugu poziciju borili Aleix Espargaro, Redding i domaći junak Abraham, no nije trebalo dugo da ih sve obiđe Pedrosa, pa su tako dvije najviše stepenice pobjedničkog podija zauzeli vozači Repsol Honde.

Iako borbe za pobjedu nije ni bilo, utrku u Češkoj je zanimljivom činio proboj tvorničkih vozača Yamahe. Obojica su nakon kaosa s odlaskom u boks bili debelo izvan prve desetorice, no Vinales se do kraja utrke probio do trećeg mjesta, dok je Rossi u samoj završnici obišao Crutchlowa i osvojio bodove za četvrtu poziciju. Dovizioso je utrku završio kao šesti, što sve znači da su se i malo povećali razmaci između prve četvorice u ukupnom poretku, koji su dosad bili ugurani unutar 10 bodova. Tako Marquez sada ima 14 bodova više od Vinalesa, 21 više od Doviziosa i 22 više od Rossija, što još uvijek garantira neizvjesnost, utoliko više što i peti Pedrosa zaostaje dohvatljivih 31 bodova.

Vratimo li pozornost natrag na samu utrku u Brnu, onda treba spomenuti da su se iza sedmoplasiranog Petruccija za 8. mjesto borili Aleix i Pol Espargaro. Aleix je pritom trebao propustiti trojicu vozača ispred sebe, kao kaznu za to što se njegova Aprilija na izlasku iz boksa prepriječila Iannoneu koji je pritom naglo zakočio i pao, dok je mlađi brat Pol Espargaro osvajanjem 9. mjesta po prvi put doveo KTM među prvu desetoricu, koju je ovaj put zaključio Folger na Tech 3 Yamahi.

Moto2 utrka je prekinuta zbog kiše, nakon čega je uslijedio ponovljeni start i sprint od samo 6 krugova, sa startnom rešetkom formiranom po redoslijedu kojim su vozači završili prvi dio utrke. To znači da je Luthi imao tek 7. startnu poziciju, ali je odlično krenuo i odmah se probio u vodstvo, nakon čega je odjurio naprijed i pobijedio sa zalihom od skoro 5 sekundi u odnosu na drugoplasiranog Alexa Marqueza. Oliveira je s KTM-om bio treći, dok se Morbidelli nije baš najbolje snašao u tom kaotičnom sprintu te je utrku završio kao 8. Takvim raspletom se donekle zgusnuo poredak na samom vrhu i Morbidelli ima samo 17 bodova više od Luthija, dok su Marquez i Oliveira smanjili zaostatak na još uvijek velikih 49 bodova.

S druge strane, Mir je uspio još malo povećati svoju bodovnu prednost u Moto3 kategoriji. Kako se u početku natopljena staza sve više sušila tako se Mir probijao prema naprijed, a na kraju je pitanje pobjednika riješio u izravno duelu s Fenatijem. Treći je bio Canet, kompletiravši tako podij za Hondu, dok je KTM-u pripalo četvrto i peto mjesto zaslugom Bendsneydera i Guevare.

Već idućeg vikenda se vozi utrka u Austriji, s time da će prije toga MotoGP vozači odraditi i testiranja u Brnu.

TRENUTNI POREDAK (nakon 10 od 18 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 154 boda
2. M. Vinales – Yamaha - 140
3. A. Dovizioso – Ducati– 133
4. V. Rossi – Yamaha – 132
5. D. Pedrosa – Honda - 123

Moto2
1. F. Morbidelli – Kalex – 182 boda
2. T. Luthi – Kalex – 165
3. A. Marquez – Kalex - 133
4. M. Oliviera – KTM – 133
5. F. Bagnaia – Kalex – 87

Moto3
1. J. Mir – Honda – 190 bodova
2. R. Fenati – Honda – 148
3. A. Canet – Honda – 126
4. J. McPhee – Honda - 93
5. J. Martin – Honda – 89

fbmp ytmp imp