Motosport

Dakar 2017: KTM

2160267 Toby Price KTM 450 RALLY 2016

KTM u ovom tisućljeću nije poražen na reliju Dakar. Zašto bi ove godine moglo biti drugačije?

Glupo se pouzdati u teoriju velikih brojeva, ali u što drugo se konkurencija više može pouzdati? U posljednje vrijeme se čini da ništa ne može zaustaviti dominaciju KTM na reliju Dakar, a koja traje još od 2001. godine kada je prvu i dugo iščekivanu pobjedu austrijskom proizvođaču donio pokojni Meoni.

Kad su uoči prošlogodišnjeg relija Dakar ostali bez Come, koji je postao sportski direktor natjecanja, činilo se da bi mogao doći kraj toj dugačkoj seriji. No, zasjao je Toby Price i odnio sjajnu pobjedu u svom tek drugom nastupu na reliju Dakar. A da KTM, bez obzira na napore Honde, ali i Husqvarne i Yamahe, još uvijek ima najpouzdaniji i na duge staze najbrži reli motocikl pokazao je i privatnik Svitko koji je završio kao drugi.

Toby Price je i ove godine prvi vozač KTM-a i glavni favorit za pobjedu. Ne samo da je brz, nego i vrstan taktičar te odličan navigator, a čak i ako on negdje zapne, KTM ima još dva brza vozača. Matthias Walkner i Sam Sunderland mogu pobijediti bilo koga. S druge strane, ako postoji pukotina u planovima KTM-a, onda je nalazimo u tome što spomenuti rezervni dvojac još nije uspio doći do cilja relija Dakar. Štoviše, Sunderland još nije odmakao dalje od 4. etape.

Pridružena članica tvorničke ekipe KTM-a je Laia Sanz, koja je prije dvije godine bila ukupno 9. s Hondom, a i prošli je put s KTM završila među prvih 15. iako je gotovo cijeli reli vozila ozlijeđena. Prošle godine se, u svom prvom nastupu, iznimno brzim pokazao i Antoine Meo, no on se ozlijedio i trenutno se oporavlja od operacije, dok je Ivan Ramirez zbog nepripremljenosti odlučio propustiti priliku da ga zamijeni.

Jasno, KTM ima i cijelu armadu dobrih privatnih vozača. Među njima se posebno ističe već spomenuti Ivan Svitko, a tu su, između ostalih, i Farres Guell i Monleon, koji su prošle godine završili među prvom desetoricom.

Reli Dakar kreće 2. siječnja iz Paragvaja, a završava 14. siječnja u Buenos Airesu. Između toga bi natjecatelji trebali odraditi nekih 9.000 km, od čega otprilike polovica otpada na brzinske ispite. Atraktivne akcijske fotografije KTM-ovih prvotimaca i prve dame relija Dakar pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp