Novosti

Top 5 koncepata za 2019: #3 – BMW 9cento

P90305664 highRes bmw motorrad concept 1

XR geni u manjem i još lakšem pakiranju? Osjećamo neku magnetsku privlačnost prema ovom konceptu, posebno u stražnjem dijelu.

Kako se godina bliži kraju, tako je vrijeme i za svođenje računa. Top 9 noviteta za 2019. smo već odavno izabrali, a sada je vrijeme da izaberemo i pet najboljih koncepata predstavljenih tijekom 2018, pri čemu smo prednost dali onim kreacijama za koje se utemeljeno nadamo, ili znamo, da će jednog dana, u skoroj budućnosti, biti predstavljeni i u serijskom izdanju.

# 3 BMW - dizajn 4/5, inovativnost 3/5, tehnika 4/5, vjerojatnost serijskog modela 4/5

Kad BMW nešto predstavi na proljetnom Concorso d'Eleganza Villa d'Esta okupljanju bogataša, onda to ima neku težinu. Recimo, na istoj je obali jezera Como svojedobno začet R nineT. Nadamo se da će isto biti slučaj i s ovim konceptom. Zapravo, nadali smo se da će se veš prošle jeseni koncept 9cento pretvoriti u serijski model F 900 XR. Ali nije nam se problem još malo strpjeti.

U jednoj rečenici, 9cento kombinira novi dvocilindrični agregat iz modela F 850 GS s filozofijom modela S 1000 XR, koji je kao rijetko koji motocikl uzbudljiv na cesti, a nije loš ni na stazi. Jasno, dvocilindraš nije tako dinamitan kao četverocilindraš iz „velikog XR-a, ali to možda i nije tako loše ako želite dočekati starost.

Osim toga, za očekivati je da će F 800 XR biti primjetno lakši, čak i ako klasičan okvir neće biti ojačan karbonom, kao što je to slučaj na konceptu. Iako vjerojatno preskupo, to rješenje bi svakako bilo inovativno za jedan serijski motocikl, a inovativan je i cijeli koncept stražnjeg kraja. Naime, 9cento je predstavljen u paketu s bočnim koferima, koji se samo nataknu na stražnji kraj i onda uz pomoć magneta pričvršćuju za rep. A istovremeno znatno proširuju dotad minimalan sjedeći prostor za suvozača.

U svakom slučaju, ako koncept 9cento zaživi kao serijski model F 900 XR, očekujte velike promjene na repu. Nadamo se samo da će prednji kraj, u što većoj mjeri, ostaviti ovakvim kakav jest.

Dodatne fotografije pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp