Novosti

Noviteti: Honda CRF 250R i 450R za 2015.

ulazna CRF 450R

Tko je nov u svijetu terenske vožnje možda mu neće biti lako pronaći logiku, ali već je tradicionalno da vodeći proizvođači na polovici aktualne godine predstavljaju nove motokros uzdanice za narednu sezonu.

Tragom ove logike Honda je upravo prikazala nove CRF 250R te CRF 450R za godinu modela 2015. Kako to često zna biti, izmjene i dorade su filigranskih razmjera, a proizvođači se, naravno kunu u sve što im je sveto da će vozači osjetiti neviđene razlike.
Šesta generacija dvogrednog aluminijskog okvira za ovu godinu modela ostala je nepromjenjena kod slabije i jače izvedbe. Model 250 profitirao je uštedom od 220 grama na masi opruge stražnjeg Showa amortizera s tim da zahvaljujući korištenju modernih materijala osobine opruge nisu promjenjene. Značajnije novotarije na ovjesu nalazimo na prednjem kraju gdje je CRF 450R sada opremljen Kayaba vilicom sa zračnom oprugom (KYB PSF) druge generacije. Ovo uz izmjene na „iznutricama" donosi 10% smanjenja trenja, a vozači će zasigurno primjetiti da se sva podešavanja sada obavljaju s gornje strane vilice.

Slabiji model je sada opremljen Showa vilicom promjera 48 mm koja također koristi stlačeni zrak umjesto opruga. Funkcije kontrole povrata i kompresije postavljene su svaka u svoj štap vilice (SFF-Air), a trostruke zračne komore (TAC) posebno su razvijene za jedinstvene potrebe natjecateljskog motocikla klase 250. Ovo donosi znatne uštede na masi te unaprijeđenje rada ovjesa.

Što se agregata tiče, ova Unicam stroja sada imaju izmjenje glave po naputcima iz HRC odjela s tim da 450-ica profitira doradama na ispušnom sustavu, a slabiji model doradama na usisnoj strani. Uz to CRF 250R sada ima povećani omjer kompresije koji iznosi 13,5:1, a oba motocikla su opremljena EMSB tipkom. Iza skraćenice stoji fraza Engine Mode Select Button što će reći da vozač pomoću te tipke može mjenjati način rada agregata. Način broj 1 donosi standardne postavke, način 2 ublažava eksplozivnost i predviđen je za skliske terene, a način 3 navodi agregat da „udara" punom snagom. Kako žiimo u doba elektronike skoro je suvišno reći da se drugi i treći način rada mogu podešavati prema osbnim prohtjevima vozača, jasno uz korištenje odgovarajućeg HRC elektroničkog alata i osobnog računala.

fbmp ytmp imp