Motosport

SBK: Dominacija Ducatija u Phillip Islandu

Phillip Island 1 2023

Uz tri glatke pobjede Bautiste, Ducati je ostvario i „double-double“, dok su Rea i Razgatlioglu upali u probleme.

To je tek prvi natjecateljski vikend, a Phillip Island je specifična staza, pa možda još ne treba donositi zaključe tipa „po jutru se dan poznaje“. Ali superiornost aktualnog prvaka Bautiste, koji je bez problema pobijedio na sve tri utrke, treba zabrinuti njegove protivnike. I nije stvar samo u Bautisti nego i u Ducatiju. Jer Bautistin timski kolega Rinaldi je na obje nedjelje utrke bio drugi, s time da su u glavnoj nedjeljnoj utrci Bassani i Öettl sa satelitskim Panigale V4R motociklima bili četvrti i peti. Da dominacija bude potpuna, Bulega je s Panigaleom V2 slavio u obje Supersport utrke, što su prve pobjede Ducatija u toj klasi od 2005. godine.

56733 JDR R01 Action

A gdje su u toj priči bili Rea i Razgotlioglu? Subotnja utrka je bila kišna i tu je Rea poveo s Kawasakijem, no onda je upao u probleme s quickshifterom. Dakle, morao je zatvarati gas kod promjene brzina, pri čemu je poseban problem predstavljalo ubacivanje u niži stupanj prijenosa na klizavom asfaltu. Pa ako i nije mogao zadržati Bautistu iza sebe, treba mu odati priznanje što je tim problemima usprkos uspio ciljem proći kao drugi, s popriličnom prednošću u odnosu na trećeg Razgatlioglua.

hi R01 Phillip Island WorldSBK 2023 Sunday Lowes DSC 0452

Na nedjeljnoj Superpole sprint utrci Bautista je vodio svih 10 krugova i pobijedio ispred timskog kolege Rinaldija. Ponovo treći Razgatlioglu je kasnio više od 3 sekunde, a Rea punih 5, što je bilo dovoljno tek za 7. mjesto. To je značilo da je u glavnu nedjeljnu utrku Bautista krenuo s 14 bodova viška u odnosu na dvojicu svojih glavnih protivnika, s planom da tu zalihu bitno poveća

Nimalo iznenađujuće, Bautista je u toj glavnoj utrci vodio od početka do kraja, pa i ako je usporio pri prolasku ciljnom ravnicom, pobijedio je s više od 6 sekundi prednosti u odnosu na timskog kolegu Rinaldija, dok je trećeplasirani Locatelli s Yamahom kasnio više od 9 sekundi. Zato je barem bila zanimljiva masovna „tučnjava“ za četvrto mjesto, u kojoj su sudjelovali i Rea i Razgatlioglu. No Turčina je srušio Lowes kojem je zablokirala prednja guma na kočenju, dok je Rea potrošio svoju stražnju gumu te je na kraju završio kao tek osmi. To znači da je Bautista na razini vikenda skupio točno dvostruko veći broj bodova od Reae, dok Razgatlioglu sa svoja 23 osvojena boda nije ni u top 5 ukupnog poretka.

R01 Phillip Island WorldSBK 2023 Sunday Locatelli DSC 0947 preview

Honda nije imala neki vikend za pamćenje, ali Lecuona je u nedjeljnoj utrci bio šesti, te je sedmi u ukupnom poretku, dok su se vozači BMW-a cijeli vikend mučili. Tako su na glavnoj nedjeljnoj utrci njih četvorica, s otprilike pola minute zaostatka, vodili međusobnu borbu za tek 12. mjesto. Srećom po njih, ali i sve ostale koji se ne zovu Alvaro Bautista, nova prilika za dokazivanje je već idućeg vikenda, kad se vozi utrka u Indoneziji.

P90496400 highRes phillip island aus 2

TRENUTNI POREDAK:

1. A. Bautista – Ducati – 62 boda
2. A. Locatelli – Yamaha – 34
3. J. Rea – Kawasaki – 31
4. M. R. Rinaldi – Ducati – 31
5. A. Bassani – Ducati - 25

Rea PhillipIsland 23

fbmp ytmp imp