Motosport

Rea VS Toprak: Tko (im) je kriv?

ReaTopAs22 21 

Umalo je kolateralna žrtva bio i Bautista, ali vozač Ducatija ne da se izvukao, nego se i lakom pobjedom sasvim izdvojio na vrhu poretka.

Nema nikakve sumnje da su Bautista, Rea i Razgatlioglu trenutno klasa za sebe. Bilo je to vidljivo na otvaranju sezone u Aragonu, kao i na drugoj postaji u Assenu. Zapravo, nitko osim njih trojice nije stajao na prvih pet pobjedničkih postolja. A onda je došla na red glavna nedjeljna utrka u Assenu.

Trebala je to biti još jedna njihova žestoka međusobna borba do zadnjeg kruga, no sve se rasplinulo nakon incidenta u ranoj fazi te utrke. Aktualni svjetski prvak Razgatlioglu je malo pogriješio na ulasku u prvi zavoj i otišao široko. Ne i preko granica staze, ali jest nagazio pasicu, a Rea je to vidio kao priliku da se probije naprijed. Međutim, Razgaltioglu se istovremeno odlučio s pasice vratiti na idealnu putanju na kojoj je bio Rea. I tu je došlo do kontakta nakon kojeg su obojica pali. A umalo je na njih naletio Bautista, koji se izvukao iz te situacije, ali je morao žestoko kočiti, pa ga je straga udario Lecuona s Hondom.

ReaTopAs22 22

Jasno, Rea i Razgatlioglu imaju svaki svoju dijametralno suprotnu stranu priče, a vodu dodatnu muti to što su prikazane samo „onboard“ snimke koje ne otkrivaju previše. Sigurno je samo to da jedan drugome nisu dali ni milimetar slobodnog prostora i da je zato neumitno došlo do kontakta. Rea će reći da on ne može biti kriv jer je vozio po idealnoj putanji, to više što je Razgatlioglu morao usporiti da ne ode i preko pasice i onda se bez gledanja vratio na idealnu putanju. Razgaltioglu pak će reći da je Rea trebao pogledati u lijevu stranu i pustiti ga natrag na stazu.

U svakom slučaju, obojica su tu bili tvrdoglavi, ali kad bi baš trebali vagati tko je više kriv, vjerojatno bi prstom uprli u Razgatlioglua. Naime, Rea je bio na idealnoj putanji, a ako je suditi po fotografijama u trenutku sudara, čini se da je Kawasaki bio malo ispred Yamahe. Suci su procijenili da nitko nije kriv i da nitko neće biti kažnjen, a Razgatlouglu će kasnije dati ovu izjavu: „On vam govori svoju stranu priče, a ja vam govorim kako je stvarno bilo“. Dakle, nimalo subjektivno od njega.

ReaTopAs22 23

Obojica su uvelike pomogli Bautisti, koji je ubrzo poslije incidenta prošao Lecuonu i glatko došao do pobjede, te ima solidnih 18 bodova više nego Rea, dok Razgaltioglu sad kaska već ozbiljnih 45 bodova. Zahvaljujući odustajanju tog dvojca, Locatelli je osvajanjem drugog mjesta s Yamahom ostvario svoj najbolji rezultat u Superbike karijere, a isto vrijedi i za Lecuonu, koji je u svojoj tek 6 utrci doveo Hondu na pobjedničko postolje. Osim toga, i Redding je djelovao puno bolje nego u Aragonu, te je u toj drugoj nedjeljnoj utrci završio kao peti, što mu je daleko najbolji rezultat s BMW-om.

TRENUTNI POREDAK:
1. A. Bautista – Ducati – 109 bodova
2. J. Rea – Kawasaki - 91
3. T. Razgatlioglu – Yamaha – 64
4. A. Locatelli – Yamaha – 55
5. I. Lecuona – Honda – 50

P35304 UC382790 High

 

fbmp ytmp imp