Motosport

Ducati će proizvoditi elektro motocikle za MotoE prvenstvo!

Sketch Ducati MotoE UC345248 High

Od 2023. godine Ducati će biti ekskluzivni dobavljač električnih motocikala za MotoE prvenstvo.

Bilo za očekivati da će Energica još neko vrijeme svojim elektro motociklima pokrivati MotoE kup, čije se utrke održavaju unutar probranih MotoGP vikenda. Uostalom, Energica je tu od samog početka, odnosno od 2019. godine, te su po tom pitanju svojevrsni pioniri. No, u Dorni su im se ipak odlučili zahvaliti na suradnji po kratkom postupku. Kako i ne bi, kad se za dobavljača motocikala javio Ducati, koji će već i samim svojim imenom dati tom prvenstvu na prijeko potrebnoj medijskoj težini.

S time da će Energica biti dobavljač MotoE motocikala još iduće sezone. Nakon toga će, od 2023. pa barem do kraja 2026. godine, Ducati biti ekskluzivni dobavljač motocikala za tu klasu, što može biti iznenađenje jer trenutno nema električni model u svojoj ponudi, a nema ni nekog u neposrednoj najavi.

Umjesto toga, dalo bi se naslutiti da će Ducati pripremiti natjecateljske MotoE prototipove, te onda iskustva stečena na utrkama koristiti za razvoj nekih budućih serijskih modela. S time da je Claudio Domenicali, kao prvi čovjek Ducatija, najavio da u tu klasu žele unijeti lakoću. Naime, upravo je težina od čak 260 kg bila i glavna zamjerka Energica Ego motociklima.

Kao član VW grupe, koja već ima dosta iskustva s električnim vozilima, Ducati bi trebao imati na raspolaganju najnoviju tehnologiju, s time da se Domenicali nada kako će u skorije vrijeme doći i do napretka po pitanju baterija. One su trenutno usko grlo, te previše povećavaju težinu, a istovremeno ipak bitno ograničavaju broj krugova u MotoE utrkama.

Claudio Domenicali Carmelo Ezpeleta UC345255 High 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp