Motosport

MotoGP: Prva pobjeda KTM-a i Bindera!

Brad Binder KTM RC16 MotoGP 2020 Brno

U svojoj tek trećoj MotoGP utrci, Brad Binder je sjajnom vožnjom došao do senzacionalne pobjede, prve za KTM u kraljevskoj klasi.

Nakon što je slavio na obje utrke u Jerezu, Francuz Quartararo je u Brnu s Petronas Yamahom završio sedmi. Svakako ni izbliza onom čemu se nadao, ali je i tim rezultatom još malo rastegnuo vodstvo u ukupnom poretku u odnosu na Vinalesa, koji je završio kao tek 14. i Doviziosa koji je prošao ciljem kao 11. Time su sva trojica slabo iskoristila novu priliku da osvojenim bodovima što više pobjegnu ozlijeđenom Marcu Marquezu, koji će još zasigurno propustiti prvu, a vrlo vjerojatno i drugu utrku na austrijskom Red Bull Ringu.

No, svi oni su bili u drugom planu u utrci u Brnu, za koju je otpočetka bila jasno kako će biti kritična po pitanju potrošnje guma. Na klizavom i grbavom asfaltu najbolje je krenuo Morbidelli, koji se već lagano izdvojio u vodstvu kad se poput šila kroz poredak počeo probijati Brad Binder. I nije poustajao čak ni kad je s lakoćom obišao Morbidellija, ostavivši ga do kraja utrke ostavio na više od 5 sekundi zaostatka.

Već je nakon utrka u Jerezu bilo jasno da je novi KTM-ov motocikl na ulasku u njihovu četvrtu sezonu itekako konkurentan, a isto je bilo vidljivo i na treninzima i kvalifikacijama u Brnu. No, ako bi bilo poprilično iznenađenje da su u Češkoj došli do svog prvog podija na suhom asfaltu, onda je ova i ovakva pobjeda izuzetna senzacija. To više što je do nje došao rookie Brad Binder kojem je to bila tek treća MotoGP utrka u karijeri. Po tom kriteriju je ovaj talent iz Južnoafričke Republike lošiji samo od Marca Marqueza, koji je 2013. slavio u Teksasu, u svojoj drugoj MotoGP utrci.

Brad Binder KTM RC16 MotoGP 2020 Brno 1

Inače, Brad Binder je s KTM-om osvojio naslov Moto3 prvaka 2016. godine, nakon čega je tri godine proveo na njihovom Moto2 motociklu. I vjerojatno bi i tu prošle osvojio naslov da je KTM-ov motocikl bio iole konkurentan. Ovako je morao izvlačiti čuda iz tog materijala te je na kraju zaostao 3 boda za prvakom Alexom Marquezom.

Franco Morbidelli je utrku završio na drugom mjestu, što mu je prvi MotoGP podij u karijeri, dok je na trećoj stepenici doista neočekivanog pobjedničkog postolja bio Zarco na prošlogodišnjem Ducatiju. On je u prvoj fazi utrke imao kontakt s Polom Espargaroom, nakon čega je vozač KTM-a pao, a Francuz, po nama sasvim nepravedno, dobio „long lap“ kaznu. No, to je samo dodatno začinilo utrku jer je Zarco doista majstorski odradio tu kaznu na prljavom asfaltu, ne izgubivši pritom nijednu poziciju. U završnici utrke ga je pritiskao ozlijeđeni Rins, no njegov Suzuki nije mogao na ravnom proći kraj Ducatija, a poredak prve petorice kompletirao je zadovoljan Valentino Rossi.

Utrka klase Moto2 bila je daleko manje uzbudljiva. Tu je Enea Bastianini vodio od početka do kraja i došao do druge uzastopne pobjede, ovaj put ispred Sama Lowesa, dok je Joe Roberts ciljem prošao kao treći, i tako postao prvi Amerikanac koji je stajao na podiju u srednjoj kategoriji još od 1993. godine i Johna Kocinskog. Luca Marini je ciljem prošao 4, a Nagashima je bio tek 11, pa je tako Bastianini preuzeo vodstvo u ukupnom poretku. Inače, čini se da je te nedjelje bilo itekako važno nositi broj 33, s kojim nastupaju i Binder i Bastianini, ali i Max Verstapen koji je nešto kasnije slavio u utrci Formule 1 u Silverstoneu.

7f75b88d f4bc 4c59 8f86 ae5366906e38

U klasi Moto3 nitko nema broj 33, pa se tako sretnim pokazao broj 7 kojeg na nosu svoje Honde nosi Dennis Foggia. Bila je to prva pobjeda za ovog Talijana, koji je prošao ciljem dvije desetinke ispred Arenasa na KTM-u i perspektivnog Japanca Ogure na Honde. Arenas se pritom i dodatno učvrstio u ukupnom vodstvu, dok je Ogura sad drugi preskočivši McPheea, koji je utrku završio kao 5., te zemljaka Suzukija koji je pao.

Nakon Brna nema pauze, nego se odmah, i to dva vikenda zaredom, voze utrke na brzom i atraktivnom Red Bull Ringu u Austriji.

TRENUTNI POREDAK:

MotoGP (nakon 3 utrke):
1. F. Quartararo – Yamaha – 59 bodova
2. M. Vinales – Yamaha – 42
3. F. Morbidelli – Yamaha – 31
4. A. Dovizioso – Ducati – 31
5. B. Binder – KTM – 28

Moto2 (nakon 4 utrke):
1. E. Bastianini – Kalex – 73
2. L. Marini – Kalex – 58
3. T. Nagashima – Kalex – 55
4. S. Lowes – Kalex – 46
5. A. Canet – Speed Up – 36

Moto3 (nakon 4 utrke):
1. A. Arenas – KTM – 70
2. A. Ogura – Honda – 52
3. J. McPhee – Honda – 51
4. T. Suzuki – Honda – 44
5. R. Fernandez – KTM - 36

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp