Motosport

MotoGP intervju: Franco Morbidelli

 Franco Morbidelli M122802

S još nekoliko svjetskih novinara, vodili smo zajednički video intervju s Francom Morbidellijem, vozačem Petronas Yamahe. Iako u sjeni svog timskog kolega Quartararoa, Morbidelli je otvorio sezonu 5. mjestom na prvoj utrci u Jerezu, a u drugoj utrci se s Rossijem borio za treće mjesto, dok mu se nije pokvario pogonski agregat.

Sad kad su svi vozači Yamahe brzi, možeš li reći da ti je ovo najbolja prilika koju si dosad imao? Na prethodnoj utrci si se borio za podij dok nisi odustao zbog mehaničkog kvara.

Da, mislim da u ovom trenutku imam najbolji paket u svojoj MotoGP karijeri. S obzirom na motocikl, ljude oko mene i svoju trenutnu fizičku i psihičku formu, ovo je dobra prilika za borbu za podij.

Neki vozači tvrde da umijeće toga da budeš brz na stazi podsjeća na klasičnu glazbu, drugi kažu da se iza toga krije znanost. Može li objasniti svoj ritam i otkud tvoj „mojo“ dolazi?

Mislim da je kombinacija toga. Treba proučavati podatke, ali držati svoj um oštrim, aktivnim i neopterećenim te spremnim na reakciju. Kad bi morao odabrati jednu stranu, onda malo više naginjem na emocije. Važne su mi emocije prije nego sjednem na motocikl. Ali i puno radim. Dosta vremena u garaži razgovaram sa svojim ljudima i pokušavam posložiti onaj znanstveni dio koji se tiče stroja kojeg vozim.

01 Morbidelli Vinales

Kako bi, nakon prvih utrka, usporedio performanse Yamahe s motociklima drugih proizvođača?

Yamaha je u Jerezu bila sjajna, posebno u drugoj utrci, s tri vozača na tri stepenice pobjedničkog postolja. A mogli smo biti i sva četvorica na prva četiri mjesta, više od toga ni ne možeš tražiti. Da, bio je to sjajan trenutak za Yamahu u Jerezu. Ali Jerez je bio Jerez, i morat ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati ovdje (u Brnu).

Postoje glasine da vam je Yamaha, na početku godine, kad se niste mogli utrkivati, dala posebne zadatke kako bi se mogli pripremiti i bolje voziti i M1. S obzirom na utrku u Jerezu, to je očito dobro funkcioniralo. Kako si promijenio svoj stil za ovu sezonu?

Yamaha brine o svemu, ali ne baš toliko, tako da je ta glasina kriva. Ove zime sam radio više na fitnesu, želio sam podignuti svoju razinu u mnogim područjima jer sam osjećao da ono što sam dosad radio nije bilo dovoljno da dođem tamo gdje želim. Pokušao sam biti ozbiljniji van staze, raditi više sa svojim ljudima i podesiti motocikl na bolji način. Pokušao sam i pritisnuti Yamahu da mi pripreme dobar paket. I mislim da se sve to zajedno već počelo isplaćivati. Nisam još uvijek tamo gdje želim biti, ali sam blizu. Treba još raditi na tome, no na dobrom smo putu.

Tvoj stil vožnje je sličan onome drugih vozača Yamahe, a posebno Rossiju. Kad uspoređuješ podatke s njima što vidiš? Gdje trebaš biti brži, a gdje si bolji od njih?

U Jerezu sam bio slabiji od njih na kočenju. Nisam mogao zaustaviti motocikl kao drugi vozači Yamahe i to je bila moja slaba točka. Išli smo korak po korak i bili sve bolji, ali nije to još ono pravo. Imam i svoje jake strane, ali ne dovoljno da bi bio najbrži. Pokušat ću dodatno poboljšati ono u čemu sam dobar, ali trenutno trebam više raditi na tome da popravim svoje slabe točke. Pri kočenju možeš dobiti puno, a ja trenutno tu gubim previše vremena.

Rossi Morbidelli

Kako se nosiš s pritiskom velikih očekivanja u MotoGP-u?

Cijeli život se nosim s pritiskom. Utrkujem se od malena, otkad sam imao 6 ili 7 godina. Jasno, utrkivanje u MotoGP-u predstavlja puno veću priču od utrkivanja na minibike motociklima u nacionalnom prvenstvu, ali meni je utrkivanje sa 6 godina bilo otprilike jednako kao i sad u MotoGP-u. Srećom, skoro svake godine svoje karijere sam se mogao boriti za neki naslov, tako da sam se naučio nositi s pritiskom. Nema tu nikakve tajne, samo taj pritisak treba dobro kanalizirati. Želim biti jedan od onih koji pod pritiskom još bolje funkcioniraju.

Produžio si ugovor s momčadi Petronas, misliš li da ćeš se iduće godine s njima moći boriti za naslov prvaka?

Prvo treba vidjeti kako ću odvoziti ovu godinu, hoću li biti brz na svim stazama. Sve ovisi o tome na koju ću se razinu podići i koliko ću biti brz. Ali ne radi se toliko o brzini koliko o tome da budem konstantan. Fabio (Quartararo) je prošle godine bio brz na različitim stazama, dok sam ja bio brz samo u Maleziji, Kataru i Jerezu. Treba pričekati kako ću odraditi ovu sezonu prije nego počnem pričati o tome hoću li se moći boriti za naslov u idućoj.

Kojem se od svjetskih sportaša najviše diviš?

Volim sportove, pa imam i puno sportskih idola koji me inspiriraju. Ako bi trebao imenovati jednog sportaša u ovom trenutku, onda je to Lewis Hamilton. On je zvijer i odlično odrađuje svoj posao već godinama. On je veliki prvak. Sviđa mi se i zbog toga što i ja imam malo tamniju kožu, skoro kao on, pa se i na toj način osjećam dodatno povezanim s njim.

Franco Morbidelli M122891 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp