Motosport

MotoGP: Marquez slomio i Vinalesa

Phillip Island3

Još jedna borba do posljednjeg kruga, još jedna pobjeda Marqueza. U Phillip Islandu nikad nije dosadno, pa ni onda kad je već nemalo dosadno to što Marquez već pet utrka ne zna za poraz.

U vikendu koji je u petak obilježila kiša, a u subotu jaki vjetar zbog kojeg su kvalifikacije odgođene za nedjelju, Marc Marquez nije pokazivao uobičajene znakove dominacije. Nije bio spor, ali nije bio baš ni najbrži, sve dok nije ušao u posljednji krug utrke.

No, krenimo s prvim krugom u kojem su Quartararo i Petrucci izletjeli iz kadra već u drugom zavoju. No, zato su, na sveopće iznenađenje, odličan start utrke imali Rossi, koji je čak i vodio prva dva kruga, te vozači Aprilije, posebno Iannone, koji je također nakratko uživao u vodstvu.

Marquez je za to vrijeme mirno čekao da se Vinales, nakon uobičajeno lošeg starta s prve pozicije, počne probijati. Naime, ispravno je procijenio da će Vinales biti najbrži i da ga samo treba pustiti naprijed te slijediti u stopu, čuvajući tako i snagu i gume. I upravo to je učinio. Čim se Vinales probio u vodstvo, Marquez se grubo progurao kraj Crutchlowa i zalijepio se za rep Španjolčeve Yamahe.

Zajedno su ubrzo pobjegli Crutchlowu, s tim da je na startnoj ravnici Marquez bio evidentno brži, ali bi svaki put ranije otpustio gas kako bi ostao iza Vinalesa. No, no ulasku u posljednji krug je držao gas otvorenim do kraja i sa 16 km/h većom maksimalnom brzinom ugrabio vodstvo i debelo prije točke kočenja. Vinales nije imao namjere odustati, te ga je neuspješno napao već u idućem zavoju, a onda se pokušao idealno namjestiti za napad na kočenju nizbrdo za pret-pretposljednji MG zavoj. I tu je preforsirao stražnju gumu i pao, olakšavši tako Marquezu put do pete uzastopne pobjede, već 55. u kraljevskoj klasi, čime je preskočio i Doohana.

Od požrtvovnog ali nesretnog Vinalesa drugo mjesto je naslijedio Crutchlow, dok je na veselje australske publike kao treći ciljem prošao Miller na Pramac Ducatiju i to nakon neizvjesne borbe do posljednjeg metra. Unutar dvije sekunde za Millerom ciljem su redom prošli Bagnia, Mir, Iannone, Dovizioso, Rossi, Rins i Aleix Espargaro, koji je kompletirao prvu desetoricu. Bili su to najbolji rezultati u dosadašnjem dijelu MotoGP karijere za rookie vozače Bagnaiu i Mira, ali i najbolji rezultat Iannonea otkad je u Apriliji.

S posebnom se pozornošću pratio prvi nastup Zarcoa na LCR Hondi i može se reći da je Francuz položio ispit. Osvojio je 13. mjesto, no važnije je da je bio tek pola sekunde po krugu sporiji do Crutchlowa, a istovremeno čak 1,5 sekunde po krugu brži od Lorenza, koji je utrku završio s više od minute zaostatka. Ako ima imalo istine u tome da u Hondi testiraju Zarcoa kao moguću zamjenu za Lorenza, a sigurno ima, onda bi Španjolac lako mogao ostati bez posla za iduću sezonu.

I dok je Marc Marquez kako sezona odmiče sve uvjerljiviji, njegov brat Alex Marquez kao da se preplašio osvajanja Moto2 titule. Iako je u Tajlandu bio 5., a u Motegiju tek 6., svejedno je u Phillip Islandu imao prvu meč loptu, no trebao je pobijediti, a on je umjesto toga završio tek na 8. mjestu. Baš kao i prije godinu dana na istoj stazi, pobijedio je Brad Binder s KTM-om, kojeg je skoro cijelu utrku pritiskao timski kolega i prošlogodišnji Moto3 prvak Jorge Martin. Treće mjesto je ugrabio Tom Luthi, koji je tako svoj zaostatak za Marquezom smanjio na 28 bodova, dok Binder kasni 33 boda.

Za razliku od Marqueza, Lorenzo Dalla Porta je u Australiji iskoristio svoju prvu meč loptu i tako postao prvi talijanski prvak u najslabijoj klasi još od 2004. godine, kada je slavio Dovizioso. Da će Dalla Porta postati prvak postalo je poprilično jasno kad je još u ranoj fazi utrke pao Canet, nakon čega Talijan više nije morao taktizirati, pa je odlučio da će do potvrde naslova doći pobjedom. To mu je i uspjelo, iako je do posljednjeg trena bilo sve neizvjesno, pa je tako prošao ciljem samo 77 tisućinki sekunde ispred timskog kolege Ramireza i 88 tisućinki sekunde ispred Arenasa.

Za MotoGP karavanu i dalje nema odmora, pa se tako već idući vikend vozi utrka na malezijskog stazi Sepang, koja je već tradicionalno pretposljednja stanica u kalendaru. Do onda jedva da i stignete rezultate utrke u Phillip Islandu pogledati u donjoj galeriji.

 

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 17 od 19 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 375
2. A. Dovizioso – Ducati – 240
3. A. Rins – Suzuki – 183
4. M. Vinales – Yamaha – 176
5. D. Petrucci – Ducati – 169

Moto2
1. A. Marquez – Kalex – 242
2. T. Luthi – Kalex – 214
3. B. Binder –KTM – 209
4. J. Navarro – Speed Up – 199
5. A. Fernandez – Kalex – 192

Moto3
1. L. Dalla Porta – Honda – 254
2. A. Canet – KTM – 182
3. T. Arbolino – Honda - 168
4. M. Ramirez – Honda – 164
5. J. McPhee – Honda - 147

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

fbmp ytmp imp