Motosport

MotoGP: Rins skinuo skalp Marquezu

mgp12alex rinsr20

Marquez je drugu utrku zaredom izgubio u posljednjem zavoju. Rins ga je prestigao u zadnjim centimetrima.

Nakon prošlogodišnje blamaže s otkazivanjem utrke zbog kiše, ovaj put je britanski Silverstone dočekao MotoGP karavanu s novim i suncem obasjanim asfaltom. Svejedno, već se u prvom zavoju prvog kruga smračilo pred očima Quartararoa i Doviziosa, koji su utrku završili atraktivnim padom (fotografije pogledajte OVDJE).

Sve to se zbilo iza Marquezovih leđa, koji je dan ranije osvojio svoj već 60. „pole position“ u samo 120 pokušaja, te sjajno krenuo u utrku. No, kao što se u Austriji nije mogao otarasiti Doviziosa, tako u Velikoj Britaniji nije mogao pobjeći Rinsu. Vozač Suzukija je nešto gubio na ravnicama i kočenjima, ali je zato bio brži kroz zavoje. Štoviše, u jednom trenutku je bio toliko drzak da je kroz zavoj broj 1 prošao Marqueza s vanjske strane. I neće mu to biti posljednji put.

Istu će stvar izvesti i u posljednjem zavoju pretposljednjeg kruga. Rins je mislio da je riječ o posljednjem krugu te zbog toga obišao Marqueza s vanjske strane, no ubrzo je shvatio svoju pogrešku i nastavio pritiskati vozača Honde do samog kraja. No, Marquez je u posljednjem krugu uspio zatvoriti sva vrata i činilo se da je na sigurnom putu do tijesne pobjede.

U dugačkom posljednjem zavoju Rins je ponovo odbrao širu i bržu putanju, dok je Marquez ostao s unutarnje strane. S već potrošenim gumama Honda se malo uznemirila pri prelasku preko neravnine zbog čega je Marquez samo na treptaj oka trebao zatvoriti gas, no Rins je istovremeno majstorski presjekao zavoj i iskoristio višak brzine da prođe ciljnom crtom samo 13 tisućinki sekunde prije Marqueza. To je četvrti najmanji razmak između prve dvojice u povijesti kraljevske klase. A ni Vinales s Yamahom, nije bio daleko, prošavši ciljem samo 6 desetinki sekunde kasnije.

Rossi je ponovo bio četvrti i povukao za sobom Morbidellija na još jednoj Yamahi, no oni su već imali veliki zaostatak. A još su dvostruko više kasnili oni u borbi za 6. mjesto, među kojima je na kraju ipak bio najbrži Crutchlow s Hondom, ispred Petruccija i Millera na Ducatiju te Pola Espargaroa na KTM-u. Iannone se pobrinuo za to da i Aprilija bude u top 10.

Iako nije bio sretan što je izgubio u posljednjim centimetrima, Marquez je i s drugim mjestom učinio veliki korak naprijed prema potvrđivanju naslova. Naime, sad ima čak 78 bodova više od Doviziosa. Njegov brat Alex si je istovremeno malo zakomplicirao put do naslova u Moto2 kategoriji. Mlađi Marquez je krenuo po planu i sa svojim Kalexom preuzeo vodstvo, no pod pritiskom Navarra je učinio malu grešku i utrku završio padom.

Navarro svejedno nije došao do prve pobjede jer se i on slomio pod pritiskom. U završnici utrke ga je stiskao Fernandez i njihova borba je trajala do pretposljednjeg zavoja, kada je Navarro sa Speed Up motociklom otišao preširoko. Svejedno je završio kao drugi, dok je Binder s KTM-om dohvatio treće mjesto ispred Gardnera, koji je prošao ciljem samo tri četvrt sekunde iza pobjednika. Fernandez se sa svojom drugom pobjedom probio na drugo mjesto u ukupnom poretku, s time da je bodovno izjednačen i s Luthijem i Navarrom, te sva trojica broje 35 bodova manje od Alexa Marqueza.

U uobičajeno uzbudljivoj Moto3 utrci je prvih 11 vozača prošlo ciljem unutar 2 sekunde. Među njima je najsretniji bio Ramirez, koji je pobijedio ispred Arbolina, Dalla Porte, Antonellija… Prvih 7 vozača je bilo na motociklima Honde, dok je Canet, kao ovogodišnja glavna uzdanica KTM-a, pao u ranoj fazi utrke, ali se odmah i vratio te dao u potjeru koja je na kraju rezultirala osvajanjem 13. mjesta. To znači da je osvojio 3 boda s kojima zaostaje 14 bodova za Dalla Portom, s time da bi se u borbu za naslov još mogao uključiti i Arbolino.

Rezultate svih utrka pogledajte u donjoj galeriji, a video s najzanimljivijim trenucima uzbudljive MotoGP utrke pogledajte OVDJE.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 12 od 19 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 250
2. A. Dovizioso – Ducati – 172
3. A. Rins – Suzuki – 149
4. D. Petrucci – Ducati – 145
5. M. Vinales – Yamaha – 118

Moto2
1. A. Marquez – Kalex – 181
2. A. Fernandez – Kalex - 146
3. T. Luthi – Kalex – 146
4. J. Navarro – Speed Up – 146
5. B. Binder – KTM – 125

Moto3
1. L. Dalla Porta – Honda – 171
2. A. Canet – KTM – 157
3. T. Arbolino – Honda - 133
4. N. Antonelli – Honda – 118
5. M. Ramirez – Honda - 114

mgp12alex rinsr23

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp