Motosport

MotoGP: KTM i Zarco će prekinuti suradnju

dhg793a4

Imali su ugovor i za 2020., no Zarco i KTM će brak iz noćne more prekinuti krajem ove sezone. Lorenzo nema ništa s tim?

Bila je to domaća utrka za KTM na Red Bull Ringu u Spielbergu, ali bio je to i vikend dramatičnih vijesti iz redova austrijskog proizvođača. Prvo su u nedjelju ujutro objavili da će originalni petogodišnji plan sudjelovanja u MotoGP prvenstvu produžiti sve do 2026., što je svakako odlično, ali u nastavku je pisalo da se povlače iz Moto2 prvenstva, očito razočarani ovogodišnjim rezultatima. Ironijom sudbine, Brad Binder će im samo koji sat kasnije donijeti prvu ovosezonsku pobjedu u toj kategoriji. Da su možda malo pričekali s objavom…

Osim toga, najavili su da će dodatno pojačati angažman u Moto3 klasi, u koju ponovo guraju Husqvarnu, pri čemu nije sasvim jasno ostaje li, i dokad, i samo ime KTM u toj kategoriji.

A onda je u ponedjeljak ujutro stigla i službena vijest da nakon kraja ove sezone prekidaju suradnju s Johannom Zarcoom, iako imaju ugovor koji ih veže i za 2020. Iz šturog priopćenja se ne može ništa konkretnije iščitati, a iako piše da su obje strane donijele tu odluku, neslužbeno se doznaje da je Zarco taj koji je tražio raskid ugovora. Ako i jest tako, u KTM-u su tu njegovu ponudu objeručke prihvatili, pri čemu ne treba sasvim isključiti mogućnost da Francuz „ode na bolovanje“ i prije završne utrke u Valenciji. Testni vozač Mika Kallio ionako čeka napet kao puška.

A mislili smo da Zarco i KTM znaju nešto više od nas kad su sklopili taj dvogodišnji ugovor. Naime, otpočetka smo sumnjali u to da se Zarco sa svojim „svilenkasto glatkim“ načinom vožnje može sljubiti s eksplozivnim KTM-om RC16, koji traži vozača s rodeo stilom. Pokazali se da su sasvim nekompatibilni, pri čemu Zarco nije pokazivao previše volje (i živaca) da promijeni sebe za RC16, niti su u KTM-u pokazivali previše volje da promijene RC16 samo za njega. U dosadašnjih 11 utrka je skupio samo 22 boda, što znači da je u prosjeku utrke završavao kao 14.

Sve u svemu, iako je tajming malo čudan, sama vijest o prekidu suradnje je bila očekivana. No, što sad? Naizgled ni Zarco ni KTM nemaju previše izbora. Ili ipak imaju? Zanimljivo je da je Hubert Trunkenpolz, drugi čovjek KTM-a, još u nedjelju, dakle prije službene vijesti o prekidu suradnje, za njemački Speedweek.com izjavio kako bi rado na mjestu Zarcoa vidio Danija Pedrosu. Problem je u tome što je Pedrosa otpočetka inzistirao na tome da bude isključivo testni vozač KTM-a, bez ikakvog utrkivanja, i to će se teško promijeniti.

Tek nešto veće šanse za realizaciju dajemo transferu Alexa Marqueza iz Moto2 kategorije u KTM-ovu MotoGP momčad. Međutim, kvaka je tome što KTM-u u hvatanju koraka treba vozač s MotoGP iskustvom, a i Alexu Marquezu bi više odgovarao neki mirniji motocikl. Kao rezervna opcija tu je uvijek Mika Kallio, no što ako je objava o prekidu suradnje baš u ovom trenutku samo prvi čin puno zanimljivije drame.

Naime, iako se priča o senzacionalnom transferu Lorenza u Pramac Ducati preko vikenda poprilično ispuhala, to više što se i Pramac i Miller kunu u zajedničku i vječnu ljubav, ovime se otvara mogućnost za novi ljubavni trokut, posebno ako se prisjetimo da je prošle godine Repsol Honda snubila Zarcoa. Dakle, što ako se ovime samo otvara prostor da Zarco završi u Repsol Hondi, koja bi onda pustila Lorenza u momčad Pramac Ducati, nakon čega bi Millera rado udomio Red Bull KTM. Da, ta priča je na dugom štapu, s time da bi deblji dio tog štapa izvukao Miller, no em Australac ima istog sponzora kao i KTM, em su već dobro surađivali u Moto3 kategoriji. A u MotoGP-u se rijetko kada stvari ovako poklope sasvim slučajno.

Johann Zarco KTM RC16 MotoGP 2019

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp