Motosport

Vraća li se Lorenzo na Ducati za 2020?

JL JRB 9943 UC67133 High

Prema novoj teoriji zavjere, Lorenzo bi mogao odbaciti Repsol Hondu i zamijeniti Millera na Pramac Ducatiju.

Dosad se činilo da će to što Brad Binder dolazi na mjesto Hafizha Syahrina u momčadi Tech 3 KTM biti i jedina kadrovska promjena za 2020. godinu u svih jedanaest MotoGP momčadi. Možda i hoće, ali sad se otvara i druga mogućnost, koja zvuči gotovo senzacionalno. Naime, na stazi Red Bull Ring je uoči utrke za VN Austrije eksplodirala glasina da bi Lorenzo iduće godine mogao voziti za momčad Pramac Ducati umjesto Jacka Millera. No, je li takvo što uopće moguće?

Za početak, treba uzeti u obzir da je cijelu priču pokrenuo talijanski portal www.gpone.com koji je dosad znao biti itekako vidovit, ali su u svojoj sklonosti ka senzacijama ponekad i sasvim promašili. Zapravo, sve je zakuhao prepredeni menadžer Carlo Pernat, koji im je izjavio kako je na svoje oči vidio da Lorenzov menadžer pregovara s ljudima iz Ducatija. Premalo da bi djelovalo iole uvjerljivo? Možda. Ali čini se da tu ipak ima dima, a vjerojatno i tinjajuće vatre.

Krenimo redom. Još se oko utrke u Barceloni prolomila vijest (izvor je mogao biti baš gpone.com, ali tko će se više sjećati) da je Lorenzo, kojem je u tom trenutku već valjda bilo jasno da nije kompatibilan s Hondom RC213V, nazvao Dall'Ignu i ponudio se da iduće godine „za kikiriki“ vozi Ducati. Na izravan upit, Davide Tardozzi, nominalni vođa Ducatijeve MotoGP momčadi, tu priču nije opvrgnuo. No, kad su ipak produžili ugovor s Petruccijem, činilo se da od cijele konstrukcije neće biti ništa.

Ipak, u međuvremenu se zakompliciralo produženje ugovora s Jackom Millerom. Navodno je sporna bila novčana vrijednost ugovora, no Australac tvrdi da je samo želio osigurati da će i iduće godine voziti aktualni, a ne godinu dana stari Desmosedici. Bilo kako bilo, Miller još nije stavio potpis na ugovor. I ne samo to. Miller je na zajedničkoj konferenciji za novinare uoči VN Austrije i sam izrazio sumnju da bi sve to doista moglo imati veze s pregovorima s Lorenzom. Prema njegovim riječima, momčad Pramac bi rado produžila suradnju s Millerom, baš kao i on s njima ali je potpisivanje ugovora zakočio netko iz Ducatija.

A taj netko bi na njegovom mjestu možda rado vidio Jorgea i taj netko bi mogao biti Gigi Dall'Igna, tehnički guru i prvi čovjek Ducati Corsea te veliki obožavatelj Lorenza. Manji problem bi mogao predstavljati Claudio Domenicali, prvi čovjek samog Ducatija, koji je prošle godine imao neke omalovažavajuće komentare o Španjolcu, što je Lorenzu bio povod, ne nužno i razlog, da potpiše ugovor s Hondom. No, ako je Lorenzo spreman progutati ponos i vratiti se na Ducati, i to još u satelitsku momčad, vjerojatno bi isto mogao učiniti i Domenicali. To više što je očito da Dovizioso ni ove godine ne može sasvim parirati Marquezu. A Lorenzo je to mogao sredinom prošle sezone, prije negoli su se zaredale ozljede. Uostalom, baš je i u Austriji, prije točno godinu dana, u izravnom dvoboju pobijedio Marqueza.

No, pretpostavimo sad da i Lorenzo i Ducati ponovo žele jedno drugo. Zašto bi Honda pristala na razvod? Da, rezultati su bili očajni do trenutka kad je Lorenzo u Assenu ozlijedio kralješke i otišao na bolovanje. Ali zašto bi raskinuli važeći dvogodišnji ugovor i tako pružili mogućnost Lorenzu da ponovo zaprijeti Marquezu? I koga bi uzeli umjesto njega? Izravna trampa za Millera? Možda, ali Australac baš i nije bio sretan kad je prije Ducatija vozio Hondu. Možda Bradl koji trenutno dosta dobro mijenja Lorenza, ili čak Bautista za kojeg se upravo potvrdilo da iduće godine neće voziti Ducati u Superbike prvenstvu kako bi prešao u momčad Honde. No, mora li to biti Superbike momčad? Nije tajna da bi se Bautista rado vratio u MotoGP.

Jasno, dok u svojim redovima imaju Marqueza, na drugi motocikl Repsol Honde mogu staviti i utreniranu čimpanzu. Ali u Repsol Hondi uvijek ganjaju tri trofeja, a to znači i onu momčadsku krunu u kojoj se zbrajaju bodovi oba vozača.

Sve u svemu, ključan preduvjet za daljnji razvoj cijele priče je da se Lorenzo uopće može rastati od Honde. Tko će ga znat, možda u svom ugovoru ima i neku klauzulu koja mu takvo što omogućuje u slučaju loših rezultata. Lako moguće. U svakom slučaju, to bila itekakva senzacija, koja bi mogla izazvati i domino efekt. Naime, bez posla bi ostao Miller, koji je taman sazrio kao vozač i netom sišao s pobjedničkog postolja u Brnu. Može li on onda izbiti ugovor iz ruke Zarcou, koji je debelo podbacio na tvorničkom KTM-u. Ili Iannoneu, koji muči i sebe i Apriliju.

A još do jučer smo mislili da će to što Brad Binder dolazi na mjesto Hafizha Syahrina u momčadi Tech 3 KTM biti i jedina kadrovska promjena za 2020. godinu u svih 11 MotoGP momčadi. Možda i hoće. A možda smo samo bili naivni. U MotoGP nikad nije dosadno. Nastavak slijedi…

OK ALX6671 UC67124 High

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp