Motosport

MotoGP: Odlično otvaranje sezone u Kataru

 AX23462 UC71065 Mid

U reprizi prošlogodišnjeg duela, Dovizioso je u napetom finišu pobijedio za samo 0,023 sekunde. Rossi je završio peti, ali s tek 6 desetinki zaostatka za pobjednikom.

Ako se zbroji pobjednički razmaci u sve tri klase, onda dolazimo do kumulativne brojke od jedva jedne jedine desetinke sekunde. Tješnje od toga vjerojatno nije ni moglo. Posebno u klasi MotoGP gdje smo u posljednjem sektoru posljednjeg kruga gledali reprizu prošlogodišnje utrke. I ovaj put je Marquez napao u posljednjem zavoju. I ovaj put je pritom otišao, očekivano, preširoko. I ovaj put je Dovizioso mogao ranije otvoriti gas i vratiti se do izlaska iz zavoja u vodstvo koje je onda tijesno zadržao u sprintu do daleko postavljene ciljne crte. Razlika? Prošle godine je Dovizioso pobijedio sa 27 tisućinki prednosti, a ovaj put s još mizernije 23 tisućinke sekunde. Pri više od 300 km/h to je jedva jedna dužina njegovog Ducatija.

No do tog posljednjeg sektora posljednjeg kruga gledali smo jednu ipak malo drugačiju i još uzbudljiviju utrku nego prošle sezone. A tome je možda i najviše kumovao Alex Rins, koji je silno želio pobijedio sa Suzukijem. Kroz zavojite dijelove staze se nevjerojatnom lakoćom probijao kraj Doviziosa, no lukavi Talijan je procijenio da Rins nameće prežestoki tempo te bi svaki put koristio sirovu snagu Ducatija da se na dugačkoj starno-ciljnoj ravnici probije ispred Španjolca. Tako bi Dovizioso ponovo usporio tempo, sve kako bi sačuvao gume do kraja utrke.

Strategija Doviziosa je uspjela, s time da je taj sporiji tempo odgovarao i Marquezu, koji se također bojao da bi u nekom malo bržem ritmu uništio prednju gumu. Odgovaralo je i to Cruchlowu, kojem je to bila prva utrka nakon što je smrskao gležanj još prošle godine u Phillip Islandu. Iako se žalio da ga je za vrijeme utrke netko brutalno udario u stražnjicu, Crutchlow je dojurio do trećeg mjesta, izguravši tako Rinsa sa podija. Bez obzira na to, kao i činjenicu da je već nekoliko puta bio drugi, ovo je bila vjerojatno najbolja MotoGP predstava Rinsa, koji je prošao ciljem unutar pola sekunde za pobjednikom.

Posebne pohvale zaslužuje i Valentino Rossi, koji bio tek 14. na kvalifikacijama te na startu
vjerojatno nije ni vidio svog timskog kolegu Vinalesa, koji je osvojio najbolju startnu poziciju. No, kao što se to često događa, u nedjelju se situacija promijenila. Rossi je solidno krenuo utrku, a u posljednjih nekoliko krugova se i sasvim primakao vodećima, prošavši ciljem kao peti, ali samo sa 6 desetinki sekunde zaostatka za Doviziosom. A Vinales? On je imao već uobičajeno loš start, a tvrdi da stražnja guma nije dobro držala kad bi se vozio neposredno iza nekog (?) tako da je utrku završio kao 7., neposredno iza Petrucija, s 2,5 sekunde zaostatka za pobjednikom. Ni, to nije veliki razmak, no treba uzeti u obzir da je staza u Kataru oduvijek posebno godila Yamahi, a i iz izjava Rossija bi se dalo zaključiti da M1 i dalje ima problema s držanjem (i potrošnjom) stražnje gume.

Kao osmi je, u svojoj prvoj MotoGP utrci, ciljem prošao Mir na drugom Suzukiju, sa solidnom prednošću ispred Nakagamija na Hondi i Aleixa Espargaroa koji je ugurao Apriliju u top 10, s manje od 10 sekundi zaostatka, što je drugi najmanji razmak u povijesti kraljevske klase. Hoćete još malo statistike? Zarco je u svom prvom nastupu za KTM došao do samo jednog boda, ali je to učinio s 15,093 sekundi zaostatka, što je najmanji razmak prve petnaestorice svih vremena.

Jasno, svemu tome je malo kumovalo i namjerno usporavanje tempa od strane Doviziosa, no to ne čini cijelu stvar ništa manje uzbudljivom. Upravo suprotno. Koga još treba spomenuti? Ionako ozlijeđeni Lorenzo je dva puta pao u subotu i svoj debi s Hondom s bolnom grimasom završio na neslavnom 13. mjestu, dok je rookie Quartararo, nakon odličnih kvalifikacija, greškom ugasio Yamahu uoči kruga za zagrijavanje te je morao krenuti s boksa. U trećem krugu je odvozio najbrže vrijeme utrke, ali na kraju nije mogao dalje od 16. mjesta.

U klasi Moto2 je povratnik Luthi u završnici utrke dobio vjetar u leđa te žestoko pritisnuo Baldassarrija. No, Talijan je defanzivno odvozio zadnji sektor zadnjeg kruga te tako uspio zadržati prvo mjesto s 26 tisućinke prednosti u odnosu na Luthija. Dvije sekunde kasnije su u borbi za treće mjesto gotovo poravnati ciljem prošli Schrotter i Gardner, s time da se pokazalo kako je Schrotter bio samo dvije tisućinke sekunde brži.

U klasi Moto3 je čak 11 vozača prošlo ciljem unutar jedne jedine sekunde, a najsretniji među njima je bio Kaito Toba. Njega nitko nije svrstavao ni u prosto proširenu kategoriju favorita, no uspio se cijelu utrku držati pri samom vrhu da bi u napetoj završnici ciljem prošao samo 53 tisućinke sekunde ispred Dalla Porte, obojica na Hondama. Bila je to prva pobjeda nekog japanskog vozača otkad postoji Moto3 klasa.

Aron Canet je u svoj debiju s KTM-om završio kao treći, a u borbi za pobjedu je bio i povratnik Romano Fenati, no Talijan je, zbog vožnje preko granice staze, dobio upozorenje što je on krivo protumačio kao da mora odraditi kaznu. Zbog toga je nepotrebno sišao sa staze i vozio vanjskim rubom asfaltirane izletne zone u zavoju broj 6., što je novi način kažnjavanja vozača zbog sitnijih prekršaja.

Druga utrka je na rasporedu posljednjeg vikenda ožujka u Argentini, a rezultate utrka iz Katara pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp