Motosport

KTM predstavio dvije MotoGP momčadi za 2019.

2019 KTM RC16

Uz Zarcoa i tvorničku momčad Red Bull KTM, tu je sada i momčad Red Bull KTM Tech3, koja se može pohvaliti atraktivnije obojanim RC16 motociklima ovogodišnjih specifikacija.

KTM ulazi u svoju treću MotoGP sezonu, što znači da se približavaju polovici planirane petoljetke, pa tako ne čudi da su odlučili pucati iz sveg oružja. Dakle, kao što je to već otprilike godinu dana poznato, KTM je za 2019. osigurao cijenjene usluge Johanna Zarcoa, ali je i Yamahi preoteo kompletnu momčad Tech3. To znači da će ove sezone na startnoj rešetki biti četiri KTM-a RC16, koji neće nužno biti i do zadnjeg detalja isti, ali će svi biti ovogodišnjih specifikacija. To je i bio glavni mamac za momčad Tech3, koja prelaskom na KTM nije samo dobila tvorničke motocikle po najnovijoj modi, nego i Red Bull kao izdašnog sponzora.

No, gdje je tu računica za KTM? Više motocikala i više vozača znači i više skupljenih informacija, koje su nužne kako bi KTM uhvatio korak s japanskim proizvođačima i Ducatijem. I pritom nije toliko stvar u tome da ubrzaju razvoj, jer su dosad možda i previše brzali, nego da nakon dvije godine eksperimentiranja taj razvoj pravilno usmjere. Prije toga su, za početak 2019., ponovo pripremili gotovo u svakom dijelu promijenjen motocikl, pri čemu su za vrijeme testiranja eksperimentirali i s karbonom ojačanom stražnjom vilicom, kao i krilcima na nosu.

RC16 ima potencijala, ali ga je potrebno voziti na samom rubu i još malo preko njega. Zbog toga su Johann Zarco i Hafizh Syahrin, koji su došli s „user-friendly“ Yamahe M1, bili poprilično šokirani u prvom kontaktu s KTM na jesenskim testiranjima. Syahrin djeluje preplašeno i nakon nedavnih testiranja u Maleziji, dok je Zarco, koji je u tvorničkoj momčadi došao na mjesto Bradleyja Smitha, u Sepangu uhvatio ritam te čak bio i malo brži od iskusnijeg timskog kolege Pola Espargaroa. Ugodno je iznenadio i rookie Miguel Oliveira, koji se pridružio Syahrinu u momčadi Tech3, te s najbržim vremenom kruga bio odmah do Zarcoa i Espargaroa. Problem je u tome što je taj trojac bio poredan od 17. do 19. mjesta s otprilike 1,5 sekundi zaostatka, dok je Syahrin bio 23. s deficitom od 2,5 sekunde.

Ipak, Pol Espargaro, koji ulazi u treću sezonu s KTM-om, tvrdi da je RC16 unutar sekunde zaostatka za Ducatijem kad se gleda tempo za utrku. Razlika raste kad je u pitanju jedan brzi „kvalifikacijski“ krug. To pokazuje da nisu uspjeli riješiti prošlogodišnji problem s izvlačenjem maksimuma iz nove gume, pa je tako na razini najbržeg kruga Pol bio čak 7 desetinki sekunde sporiji od svog brata Aleixa na Apriliji.

U donjoj galeriji potražite dodatne fotografije obje KTM-ove momčadi, koje su predstavljene u blizini tvornice u Mattighofenu. Pritom moramo konstatirati da dominantno plavo obojani motocikli iz momčadi Tech3 djeluju atraktivnije od motocikala tvorničke momčadi, koja je zadržala narančasto-crnu kombinaciju.

fbmp ytmp imp