Motosport

Nova MotoGP momčad Petronas Yamaha SRT

5npgoz5v9bvn9qysa31w

Malezijska momčad će imati punu podršku Yamahe te bivšeg Moto2 prvaka Morbidellija i perspektivnog Quartararoa za upravljačem.

Već se od početka prošle sezone znalo da Yamaha gubi momčad Tech 3, koja prelazi na KTM, a kad je postalo jasno da bi se iz kraljevske klase mogla sasvim povući barem jedna od satelitskih momčadi, otvorio se prostor za SIC Petronas. Malezijci su ionako jednog dana mislili ući i u MotoGP, a sad su to mogli ostvariti i prije nego su se nadali.

Uglavnom, SIC Petronas je preuzeo MotoGP momčad Angel Nieto (ex Aspar), a jedan dio ljudi je došao iz raspuštene MotoGP momčadi Marc VDS. Siva eminencija je pristigla iz tvorničke momčadi Yamahe, pa će tako Wilco Zeelenberg biti vođa nove MotoGP momčadi, dok će preiskusni Roman Forcada, koji je osvajao naslove s Lorenzom, ali je nakon toga imao burni odnos s Vinalesom, biti „crew chief“ Franca Morbidellija.

Što nas dovodi do vozača i mašinerije. Dakle, prvo ime momčadi je Morbidelli, Moto2 prvak iz 2017., koji je prošle godine kalio zanat na MotoGP Hondi. Na testiranjima je tranzicija na Yamahu prošla glatko, pri čemu bi Morbidelli trebao voziti M1 istih specifikacija kao i Rossi i Vinales. Momčad Tech 3 je uvijek vozila samo (pret)prošlogodišnje modele, što jasno pokazuje koliko je glavni sponzor Petronas spreman uložiti u ovaj projekt.

U originalnom planu je bilo da oba motocikla budu ovogodišnjih specifikacija, no pregovori s Lorenzom nisu predaleko odmakli, dok se Pedrosa, nakon dugog promišljanja, ipak zahvalio na ponudi. Kako je baš nekako u to vrijeme Fabio Quartararo odnio svoju prvu Moto2 pobjedu, Francuzu su se širom otvorila vrata malezijske momčadi. Ipak, budući da je riječ o rookie vozaču, procijenili su kako će njemu dostajati i nešto jeftiniji M1 iz 2018.

Iako će im to biti premijerna MotoGP sezone, u momčadi Petronas Yamaha SRT ne skrivaju ambicije da budu najbolje plasirana satelitska momčad. Kraj Pramac Ducatija taj će cilj teško ostvariti, no to samo potvrđuje da misle doista ozbiljno. Uostalom, SIC Petronas će imati predstavnike u sve tri klase, pri čemu će u Moto3 kategoriji Hondom upravljati iskusni Škot McPhee i sve bolji Sasaki, dok će u Moto2 klasi za upravljačem Kalexa biti Malezijac Pawi.

Inače, od prošle godine je u kraljevskoj klasi i Malezijac Hafizh Syahrin, koji je blisko vezan uz ovu momčad, ali je on već ranije produžio ugovor s momčadi Tech 3, tako da će ove godine voziti KTM.

y8minydzpm1blqitzohj

fbmp ytmp imp