Motosport

MotoGP: Dovizioso pobijedio i u Misanu

OK TIN9737 UC67273

Marquez je u Misanu možda izgubio bitku od Doviziosoa, ali je korak bliže tome da dobije rat.

Ducati je pobijedio na trećoj uzastopnoj utrci. Otkad je gotova ljetna stanka, Dovizioso je odnio sjajnu pobjedu u Brnu, Lorenzo je nadmudrio Marqueza u Austriji, a sada je u Misanu ponovo slavio Dovizioso.

Zapravo se očekivalo da će pobijediti Lorenzo, koji je krenuo s prve startne pozicije, ali nije uspio pobjeći u svom uobičajenom stilu. Umjesto toga se praktično cijelu utrku hrvao s Doviziosom i Marquezom, da bi u pretposljednjem krugu, kad mu je Dovizioso već lagano pobjegao, Lorenzo malo preduboko kočio za zavoj broj 8 i pao, te tako otvorio put Marquezu do drugog mjesta.

Nakon toga je Dovizioso bez problema odnio pobjedu ispred Marqueza, dok je treću stepenicu pobjedničkog postolja zauzeo Cal Crutchlow. Rins je završio kao četvrti, što je dobar rezultat za Suzuki, čak i ako je zaostatak bio pozamašnih 15 sekundi. Na blago povišenoj temperaturi asfalta vozači Yamahe su ponovo imali problema, pa je tako Vinales ciljem prošao kao peti, dok je Rossi utrku u svom dvorištu završio kao tek sedmi.

Time je Rossi potonuo na treće mjesto u ukupnom poretku, dok se Marquez za još jedan korak približio obrani naslova. Dosad je imao 59 bodova više od Rossija, koji sada zaostaje punih 70 bodova, dok Dovizioso, koji je trenutno drugi, ima minus od 67 bodova. A na stolu je još samo 150 bodova do kraja sezone.

Moto2 utrku je po lošem obilježio Romano Fenati, a po dobrom Francesco Bagnaia s Kalexom, koji je krenuo s prve startne pozicije i više se nije okrenuo. Prošao je ciljem tri sekunde prije Oliveire na KTM-u i tako povećao svoju prednost u odnosu na njega s tri na osam bodova. Mogla je ta razlika biti i veća budući da je Schrotter napadao tu drugu poziciju, no na kraju je Švicarac bio zadovoljan i trećim mjestom, što mu je prvi podij u karijeru dužoj od 150 utrka.

Moto3 klasa je ponovo priuštila najviše neizvjesnosti i borbenosti. Na kraju drugog kruga je došlo do lančanog sudara u kojem su iz igre ispala petorica vozača iz vodeće skupine, no prva petorka se bespoštedno borila do samog kraja. Među njima su bili i Martin na Hondi i Bezzecchi na KTM-u, koji su tijekom cijele ove sezone u neizvjesnoj borbi za naslov prvaka. I tko zna kako bi se završilo da Bezzecchi u pretposljednjem krugu nije pao, pri čemu ne može biti slučajno da je Talijan pao i u jednako napetim završnicama utrka u Le Mansu i Assenu.

Pitanje pobjednika je riješeno tek na samoj ciljnoj crti, nakon što je Di Giannantonio kao prvi uletio u posljednji zavoj, ali je zbog toga malo kompromitirao putanju i završio kao treći. Ispred njega je svoju prvu pobjedu u karijeri odnio Lorenzo Dalla Porta, prošavši ciljem nepunih 6 stotinki sekunde prije Martina, koji je tako posrnulom Bezzecchiju preoteo vodstvo u ukupnom poretku. Sva mjesta na pobjedničkom podiju su zauzeli vozači Honde, s time da je i četvrtoplasirani Rodrigo s KTM bio unutar sekunde zaostatka za pobjednikom.

Rezultate utrka pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 12 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 221 bod
2. A. Dovizioso – Ducati – 154
3. V. Rossi – Yamaha - 151
4. J. Lorenzo – Ducati – 130
5. M. Vinales – Yamaha – 124
6. C. Crutchlow – Honda – 119
7. J. Zarco – Yamaha – 110
8. D. Petrucci – Ducati – 110
9. A. Iannone – Suzuki – 92
10. A. Rins – Suzuki - 76

Moto2
1. F. Bagnaia – Kalex – 214 bodova
2. M. Oliveira – KTM – 206
3. B. Binder – KTM – 119
4. L. Baldassarri – Kalex – 116
5. A. Marquez – Kalex – 113

Moto3
1. J. Martin – Honda – 166 bodova
2. M. Bezzecchi – KTM – 158
3. F. Di Giannantonio – Honda – 137
4. A. Canet – Honda – 118
5. E. Bastianini – Honda - 117

fbmp ytmp imp