Motosport

MotoGP: Marquez prvi, Rossi drugi

axs8199

Rossi se približio Marquezu na pola sekunde. A onda je „King of the Sachsenring“ još žešće dodao gas.

U proteklih osam nastupa, Marquez je u Sachsenringu nanizao isto toliko pobjeda, svaki put krenuvši u utrku s prve startne pozicije. I ovaj put je osvojio „pole“, doduše tijesno, da bi na startu utrke kraj njega ipak prošli Lorenzo i Petrucci na Ducatijima. U želji da sačuva gume, Marquez je prvo strpljivo slijedio Lorenza, a onda ga prošao u 13. krugu. Paralelno s time se i Rossi počeo probijati prema naprijed, prošavši prvo Petruccija, a onda i Lorenza, nakon čega se polako približio Marquezu na otprilike pola sekunde.

Kad je dobio informaciju da mu se Rossi opasno približava, Marquez je još malo ubrzao i na putu do devete uzastopne pobjede na ovoj kratkoj njemačkoj stazi ipak pobjegao Rossiju, kojem je to drugo mjesto i najbolji rezultat sezone. Vinales je s drugom Yamahom ponovo bio spor na početku utrke potonuo u poretku, da bi u drugoj polovici utrke počeo napredovati, te je u samoj završnici sustigao i prestigao Petruccija, na putu do trećeg mjesta. Jorge Lorenzo je do kraja utrke potonuo na šesto mjesto, iza Petruccija i odlično raspoloženog Bautiste na godinu dana starom Ducatiju, ali i taman ispred timskog kolege Doviziosa. Poredak prve desetorice zaključili su Pedrosa na Hondi, Zarco na Yamahi i Smith na KTM-u.

Dakako da je takvim razvojem situacije Marquez još malo rastegnuo svoje vodstvo u ukupnom poretku. Sad ima baš 46 bodova više od Rossija i 56 bodova plusa u odnosu na Vinalesa, koji su mu jedini još koliko toliko blizu.

U klasi Moto2 je do svoje prve pobjede došao Brad Binder na KTM-u, dok je Joan Mir osvajanjem drugog mjesta ostvario najbolji rezultat u svojoj rookie sezonu, a Luca Marini, mlađi polubrat Valentina Rossija, osigurao prvi podij u karijeri. Sva trojica su prošla ciljem unutar jedne sekunde, dok se Oliveira, nakon loših kvalifikacija i kratkotrajnog silaska s asfalta na početku utrke, probio do 4 pozicije. Pasini je pao u ranoj fazi utrke, dok je držao drugu poziciju, a kako bi ga izbjegao Bagnaia je morao izletjeti sa staze, pri čemu je potonuo na 26. poziciju, te se do kraja utrke strpljivo probijao do konačnog 12. mjesta. To znači da se njegova prednost u odnosu na Oliveiru istopila na samo 7 bodova.

Samo 7 bodova nakon 9 utrka dijeli i Martina i Bezzecchija na vrhu Moto3 poretka. Nakon što je preživio to što ga je umalo srušio njegov timski kolega Di Giannantonio. Martin se s Hondom u završnici utrke uspio odvojiti od progonitelja na KTM i odnijeti već petu pobjedu ove sezone. Bezzecchi je osvojio bodove za drugo mjesto, treptaj oka ispred McPheea, a u istoj grupi su ciljem redom prošli Ramirez, Canet, Masia i Kornfeil.

Nakon utrke u Sachsenringu slijede dva slobodna vikenda, a povratak akciji ima se zbiti u prvom vikendom u kolovozu, u češkom Brnu. Rezultate sve tri utrke pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 8 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 165 bodova
2. V. Rossi – Yamaha - 119
3. M. Vinales – Yamaha – 109
4. A. Dovizioso – Ducati – 88
5. J. Zarco – Yamaha – 88
6. J. Lorenzo – Ducati – 85
7. D. Petrucci – Ducati – 84
8. C. Crutchlow – Honda – 79
9. A. Iannone – Suzuki – 75
10. J. Miller – Ducati - 57

Moto2
1. F. Bagnaia – Kalex – 148 bodova
2. M. Oliveira – KTM – 141
3. A. Marquez – Kalex – 113
4. J. Mir – Kalex – 95
5. L. Baldassarri – Kalex – 93

Moto3
1. J. Martin – Honda – 130 bodova
2. M. Bezzecchi – KTM – 123
3. A. Canet – Honda – 92
4. F. Di Giannantonio – Honda – 91
5. E. Bastianini – Honda - 84

fbmp ytmp imp