Motosport

MotoGP: Pedrosa odlazi u vozačku mirovinu

Pedrosa 1

S 33 godine na plećima, trostruki svjetski prvak će okončati karijeru nakon posljednje utrke ove sezone.

Nakon što prije mjesec dana u Barceloni najavio pa odgodio tu objavu, jer su ga iz Dorne zamolili da razmisli o angažmanu za novu Yamahinu satelitsku momčad, Dani Pedrosa je uoči utrke u Sachsenringu ipak obznanio kako će u Valenciji, na posljednjoj utrci sezone, otići u vozačku mirovinu. Popratio je to riječima „...osjećam da više ne živim utrke istim intenzitetom i sada imam drugačije prioritete u svom životu“.

Iako će tek u rujnu navršiti 33 godinu života, Pedrosa vozi već svoju 18. Grand Prix sezonu, a svaku od njih je proveo za upravljačem tvorničke Honde. Davne 2001. je ušao u klasu 125, 2003. je postao svjetski prvak, da bi 2004. i 2005. osvajao titule u klasi 250. Kad je 2006. ušao u MotoGP, činilo se da je samo pitanje vremena kada će osvojiti i tu krunu. No, nije se imalo dogoditi. Odnio je barem jednu pobjedu u svakoj sezoni, a 2012. je slavio čak 7 puta, ali i te je godine, baš kao i 2007. i 2010. postao samo viceprvak.

Prečesto su mu se na putu do titule ispriječile ozlijede. Iako teži samo 50 kg, Pedrosa je učestalo lomio svoje kosti, pa je tako već i ove sezone slomio ruku u Argentini i ozlijedio kuk u Jerezu. To je sigurno pomoglo donošenju odluke o povlačenju u mirovinu, no vjerojatno je ipak bilo presudno što je ostao bez mjesta u momčadi Repsol Hondi, gdje će ga zamijeniti Jorge Lorenzo. Alberto Puig je otkrio Pedrosu i dugo godina bio njegov mentor i menadžer, no tražio mu je zamjenu otkad je krajem prošle godine preuzeo uzde Repsol Honde. Tanka je granica između ljubavi i mržnje.

Iako će mnogi reći da je ionako predugo ostao u Repsol Hondi, dok su u istoj garaži naslove osvajali Hayden, Stoner i Marquez, Pedrosa iza sebe ipak ostavlja 3 naslova svjetskog prvaka i 54 Grand Prix pobjede, od kojih 31 otpada na MotoGP. Ne čudi stoga što će, sasvim zasluženo, na svojoj posljednjoj utrci u Valenciji odmah biti proglašen novim članom probranog društva MotoGP Legends.

Pedrosa 2

fbmp ytmp imp