Motosport

Folger se iznenada povlači iz MotoGP-a!

Folger puza2018

Nijemac zbog bolesti nije vozio Tech3 Yamahu u završnici prošle sezone, ali vijest o propuštanju cijele 2018. nemalo iznenađuje.

Iako je bio u sjeni timskog kolega Zarcoa, nema sumnje da je i Jonas Folger fascinirao u svojoj prvoj MotoGP sezoni. Vrhunac je bio taman prije odlaska na ljetnu stanku, kada je na domaćoj utrci u Sachsenringu osvojio drugo mjesto, umalo pobijedivši tamo nepobjedivog Marqueza.

No, u drugom dijelu sezone su zaredali nešto lošiji rezultati, a onda se, uoči utrke u Motegiju nije mogao izvući iz hotelske sobe. Uslijedilo su pretrage koje su pokazale da pati od Gilbert sindroma, što će reći da mu jetra nije učinkovita pri obradi štetnih tvari. Ništa strašno, spominjalo se da bi mogao biti spreman već za utrku u Valenciji, no ispada da ga tamo neće biti ni ove godine.

Samo deset dana prije nego je trebao započeti s testiranjem Tech 3 Yamahe, Folger je objavio kako se ne osjeća 100% fizički i mentalno spremnim i da će zbog toga propustiti cijelu sezonu. S ozljedama koje obično stižu jedna drugu, MotoGP vozači su rijetko kada doista 100% spremni, no za pretpostaviti je da je 24-godišnji Folger imao dobar razlog kad je odlučio propustiti svoju drugu MotoGP sezonu. Time je zatvorio vrata koja će teško ponovo otvoriti.

Jasno da je to šokiralo Hervea Poncharala, vlasnika momčadi Tech3 Yamaha. Iako bi mnogi rado zasjeli na Folgerov motocikl, gdje naći adekvatnu zamjenu sad kad su svi vezani ugovorima? Najlogičnije bi bilo da angažira Stefana Bradla, koji ima izdašno MotoGP iskustvo, a nakon loše Superbike sezone je ostao bez stalnog angažmanu, te bi za Hondu trebao odrađivati samo testiranja. Komparativna prednost bi mogla biti i to što je Bradl Nijemac, baš kao i Folger.

I bivši Superbike prvak Sylvain Guintoli je donekle slobodan, a uz to je već i nastupao za momčad Tech3 Yamaha. No, pitanje je koliko je čvrsto vezan uz Suzuki, za kojeg je trebao odrađivati testiranja, možda uhvatiti i kakvu utrku s pozivnicom, pa i biti zamjena za slučaj da se neki od tvorničkih vozača ozlijedi. Konačno, i Mika Kallio je prošle sezone pokazao da je brz, pa javno izjavio kako želi stalni MotoGP angažman, no njegov ugovor KTM-ovog test vozača je vjerojatno čvrst poput stijene.

Poncheral je poznat i po tome što je uvijek znao prepoznati talente u slabijim klasama, no i oni su vezani ugovorima. Doduše, prije koji dan je bez Moto2 angažmana ostao Sandro Cortese, koji možda nije vozačka zvijezda, ali je također Nijemac, a uz to i svjetski Moto3 prvak iz 2012. godine.

fbmp ytmp imp