Motosport

MotoGP: Električna MotoE klasa već od 2019?

MotoE Ego

Ne brinite MotoGP, Moto2 i Moto3 klase neće ubiti struja, samo će im se mjestimice prikopčati električne jurilice.

FIM je već pokušao organizirati svjetsko prvenstvo električnih motocikala, ali je projekt neslavno svršio skoro i prije nego je počeo. Uskoro bi trebao započeti novi eksperiment, ovaj put pod nadzorom Dorne i u sklopu MotoGP prvenstva.

Doduše, tu treba uzeti u obzir da će natjecateljski elektro motocikli na svjetsku scenu ući na mala vrata. Prema riječima svevišnjeg Ezpelete, u planu je da se 2019. godine održi samo 5 utrka, u sklopu probranih europskih MotoGP vikenda. Pravo na sudjelovanje imale bi postojeće MotoGP i Moto2 momčadi, pri čemu treba naglasiti da će biti riječ o monomarka kupu, odnosno da će svi vozači nastupiti na istim motociklima.

Ezpeleta tvrdi da su se dosad pojavila četiri zainteresirana proizvođača i da su već testirali talijanske elektrocikle Tacita i Energica (na slici), kao i američki Lighting LS-218, koji vrijedi za najbrži motocikl na svijetu, a kojeg bi Gregorio Lavilla trebao ponovo testirati za vrijeme SBK vikenda u Laguna Seci. Zasad se planira da na MotoE utrkama bude 18 motocikala, sposobnih razviti barem 200 km/h i odraditi desetak krugova. Da sve bude čisto, za punjenje baterija bi se koristila solarna energija.

Takav pomalo rezervirani početak bi trebao gledatelje postupno naviknuti na zvuk(?) električnih motocikala, ali i otvoriti vrata za neko buduće širenje priče, posebno ako u idućem desetljeću doista dođe do ekspanzije modela na baterije.

Dosad se od anonimnosti uspjela otrgnuti samo TT Zero klasa, koja se vozi u sklopu utrka TT Isle od Man, ali se i tu skupilo jedva desetak motocikala. Ipak, treba reći da je Bruce Anstey s Mugenom vozio prosječnom brzinom od 117,7 mph, odnosno 189,4 km/h što je tek mrvicu sporije od pobjednika klase Ligtweight, u kojoj se natječu dvocilindrični motocikl do 650 ccm.

fbmp ytmp imp