Motosport

MotoGP: Mahindra napušta Moto3 prvenstvo

48 lorenzo della portalg5 1960.gallery full top lg

Indijski proizvođač ostaje još ovu sezonu, a onda se povlače pod izlikom posvećivanja utrkivanju s električnim bolidima.

Bilo je poprilično iznenađenje kad se indijska Mahindra 2011. uključila u svjetsko prvenstvo klase 125, koje je u tom trenutku bilo već pri kraju svog puta, no to im je pružilo mogućnost da skupe dovoljno natjecateljskog i tehničkog iskustva za glatki prelazak u Moto3 klasu.

Iako je riječ o indijskoj marki, njihov natjecateljski MGP30 je europski proizvod, čije je osnove osmislio Suter, a kasnije ga nadograđivao posebni Mahindrin inženjerski odjel smješten u Italiji. Osim toga, pod tvorničkom zastavom Mahindre se borila španjolska momčad Aspar, koja je donedavno bila dominantna sila u slabijim klasama, i još je donedavno sve upućivalo na to da bi mogli uhvatiti korak s KTM-om i Hondom. Uostalom, Bagnaia je prošle sezone završio kao četvrti u ukupnom poretku, ostvarivši i dvije pobjede, a tome treba pribrojati i jednu pobjedu McPheea, koji je vozio Mahindru s Peugeot naljepnicama.

No, ove sezone su rezultati doista katastrofalni. U poretku konstruktora nakon osam utrka imaju samo 6 bodova, čemu treba pribrojati i 5 bodova na kontu Peugeota, čiji je motociklistički dio u većinskom vlasništvu Mahindre. Teško je reći da li su rezultati tako loši jer su Indijci već ranije digli ruke ili su digli ruke zato jer su rezultati jako loši, no prava je šteta (i potencijalna opasnost za ovu klasu) što će se iduće godine, po svemu sudeći, prvenstvo svesti samo na Hondu i KTM.

 

fbmp ytmp imp