Motosport

Aprilia predstavila novu MotoGP momčad

zLowes Aleix Espargaró Aprilia RS GP 2017 1

Nove patriotske boje, novi vozači i poboljšani RS-GP. Cilj je probiti se u Top10, može i Top5.

Prošle godine su imali 16 plasmana među prvom desetoricom, no Bautista je ukupnom poretku završio 12., a Bradl tek 16. Na kraju ove sezone žele imati vozača među prvom desetoricom, a na utrkama povremeno dobaciti i među prvih pet. Budući da u MotoGP prvenstvu trenutno vlada velika gužva pri vrhu, to su ambiciozni ciljevi, ali ne i neostvarivi.

Aprilijin RS-GP motocikl je prije godinu dana nespreman dočekao početak sezone, no u međuvremenu su riješene dječje bolesti, a onda je i fino dorađen za predstojeću sezonu. Revidiran je cijeli motocikl, a uz evoluciju agregata i elektronike naglasak je stavljen na preraspodjelu i koncentriranje težine, pri čemu je, navodno, težište postavljeno nešto više. Osim toga, Romano Albesiano, vođa Aprilia Racinga, je ponosan i na aerodinamička „krilca“ koja su testirali u Phillip Islandu, iako tvornički motocikl koji su predstavljeni u Noaleu nisu imali to rješenje. Vjerojatno se radi o tome da lećama fotoaparata ne žele otkrivati previše.

Aprilia i dalje u MotoGP-u nastupa preko momčadi Gresini Racing, a u čast talijanske trobojnice u 2017. ulaze s novim grafikama, koje je dizajnirao poznati Aldo Drudi. U kontekstu toga, u Apriliji tvrde da je RS-GP 100% talijanski proizvod, iako taj silni nacionalni zanos (kao i obično) malo gubi na uvjerljivosti kad se zagrebe već samo po površini, pa se vidi, između ostalog, da su gume francuske, ispuh slovenski, a vozači španjolski i britanski.

Iskusni Aleix Espargaro je protekle dvije godine bio tvornički vozač Suzukija, pri čemu je na početku prošle sezone imao velikih problema s privikavanjem na Michelinove gume, te je završio na 11. mjestu u ukupnom poretku, što je bio rezultat ispod očekivanja. Španjolac tvrdi da je, odnosu na GSX-RR, novi RS-GP nešto teži na prebacivanja, ali zato mirniji i stabilniji što bi trebalo odgovarati njegovom razuzdanom stilu vožnje. S druge strane, žalio se na nedostatak snage, no to ga nije spriječilo da na testiranjima u Sepangu i Phillip Islandu bude debelo unutar sekunde zaostatka za Vinalesom, što djeluje kao obećavajući početak suradnje.

Njegov timski kolega i „rookie“ Sam Lowes ima nešto više problema s privikavanjem na MotoGP motocikl, tako da je na dosadašnjim testiranjima bio pri dnu poretka. Međutim, on je tek u fazi učenja, a uz to još nije dobio u ruke ovogodišnji RS-GP.

Nova MotoGP sezona počinje 26. ožujka, noćnom utrkom u Kataru, a dodatne fotografije Aprilijinog MotoGP motocikla pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp